Economic Local

Ieșenii mai pot accesa „Creditul Fermierului”. Suma acordată este de maximum 280.000 de euro

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii mai pot accesa Creditul Fermierului. Suma acordată este de maximum 280.000 de euro
Unul dintre programele pentru fermieri mai este disponibil până la finalul lunii iunie 2024

Ieșenii mai pot accesa „Creditul Fermierului” până la finalul lunii iunie 2024. Ultima zi în care Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) poate emite acorduri de finanțare este data de 30 iunie. Suma oferită este de maximum 280.000 de euro. Până în prezent, doar câțiva fermieri s-au înscris

Fermierii care vor să obțină creditul acordat cu dobândă plafonată la 1,95 la sută, subvenționare de ROBOR și perioadă de returnare de 5 ani, se mai pot înscrie la bănci până la finalul lunii iunie 2024. Beneficiarii care își desfășoară activitatea doar în cadrul agriculturii primare beneficiază de un grant ce acoperă componenta de dobândă, reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, pe perioada creditului, dar nu mai mult de 60 de luni și fără a depăși plafonul maxim de 280.000 de euro/beneficiar pentru toate ajutoarele de stat acordate în temeiul cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Fermierii din Iași care vor creditele trebuie să se adreseze băncilor, iar instituțiile financiare vor face solicitările către Fondul de Garantare a Creditului Rural. Până în prezent, un număr de 17 bănci au semnat convenții cu FGCR, dintre care trei instituții bancare au deja programul operabil.

Ieșenii mai pot accesa „Creditul Fermierului” până la finalul lunii iunie 2024

Grantul (constituit din partea de dobândă, reprezentând ROBOR la 3 luni) se stabilește prin acordul de finanțare încheiat între Fond, instituția de credit și beneficiar, iar plata grantului se efectuează lunar, până la data de 30 iunie 2030, inclusiv. Beneficiarii pot fi societăți organizate conform Legii nr. 31/1990 (IMM-uri și întreprinderi mari), persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, asociații agricole și societăți agricole organizate conform Legii nr. 36/1991, Legii nr. 1/2005 și Legii nr. 566/2004, asociații de fermieri constituite conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000. Fermierii pot obține creditele în anumite condiții.

Astfel, dacă aceștia au contractat de la o instituție de credit, înscrisă în program, unul sau mai multe credite, respectiv credite non-revolving, pentru finanțarea capitalului de lucru, potrivit contractului de credit încheiat, după data autorizării prezentei scheme de ajutor de stat, de către Comisia Europeană, nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare, nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile, împotriva lor nu s-a deschis procedura insolvenței.

Campania de depunere a cererilor unice APIA este în desfășurare

De asemenea, fermierii trebuie să aibă activitate în domeniul producției agricole primare și, după caz, activitatea este înregistrată potrivit certificatului constatator obținut de la RECOM. Fermierii din Iași nu trebuie să figureze cu credite restante, inclusiv pentru finanțările tip leasing sau, dacă înregistrează restanțe, acestea sunt încadrate în categoriile A, B, C, în baza de date a Centralei Riscului de Credit, dar nu figurează în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți cu interdicție de a emite cecuri și cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni anterioare datei solicitării. Fermierii din Iași au depus, până în prezent, peste 5.000 de cereri la APIA, în campania derulată până la 7 iunie 2024.

În următoarele două săptămâni, sunt programați în jur de 4.000 de fermieri să depună documentele. Agricultorii și crescătorii de animale pot înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie). Sunt așteptați 17.000 de fermieri să depună documentele pentru obținerea subvențiilor pentru anul de cerere 2024. Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va trimite cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online. Pe de altă parte, ieșenii mai pot accesa „Creditul Fermierului” până la finalul lunii iunie 2024.

Adauga un comentariu