Local

Ieșenii nu mai sunt de acord cu „furatul miresei” în noaptea nunții! Ce spun specialiștii în etnologie și preoții

Publicat: 13 iul. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Ieșenii nu mai sunt de acord cu furatul miresei în noaptea nunții Ce spun specialiștii în etnologie și preoții
Ieșenii nu mai sunt de acord cu furatul miresei în noaptea nunții

În urma unei analize realizate prin intermediul unei rețele de socializare, a reieșit faptul că zeci de ieșeni nu vor să mai audă de acest obicei, motivele fiind diverse.

„Furatul miresei” a fost considerat, mult timp, un ritual care poate aduce un pic de farmec întregului eveniment. Totuși cei care cunosc istoria acestui obicei îl văd ca pe un lucru depășit și spun că nu există această practică în tradiția populară românească. În trecut, „furatul miresei” era considerat un obicei barbar.

Picioare mireasa
Acest obicei era considerat barbar

„Raptul miresei” sau “furatul miresei”, în zilele noastre

Miri tinandu-se de mana
Furatul miresei a devenit un ritual care poate aduce un pic de farmec întregului eveniment

Obiceiul de a fura mireasa este originar de la popoarele migratoare, în tradiția populară nefiind recunoscut. Pe vremuri, clanurile rivale profitau de nunți pentru a face rău mirelui. Astfel, veneau la nuntă și furau cel mai de preț dar al lui: mireasa. Acest obicei ascunde în spate o istorie tristă. Acestuia i se cerea o sumă foarte mare ca aceasta să fie, din nou, liberă.

„În tradiția populară nu există acest obicei. Am găsit referințe doar asupra unui lucru care nu are legătură cu subiectul și care era, oricum, foarte rar întâlnit. Este vorba despre raptul miresei care avea loc înainte de nuntă. El avea scopul forțării unei căsătorii cu care cei din familia fetei nu erau de acord. De exemplu, furatul fetelor era o înțelegere între răpitori și fata care nu voia sa se mărite cu băiatul decis de părinți. De fapt, era o căsătorie împotrivă voinței sale și atunci fugea, această fuga fiind regizată sub forma unei răpiri. În rest, ce se întâmplă astăzi cu furatul miresei, la miezul nopții, îmbracă doar un rol ludic, de distracție, ce nu are legătură cu tradiția populară, țăranii nu furau miresele. Furatul miresei este un joc, de fapt, mirele fiind, într-un fel, pedepsit, pentru că nu a stat cu ochii pe aleasa lui, răscumpărarea fiind simbolică”, a declarat Ovidiu Focșa, etnolog la Muzeul Etnografic al Moldovei.

 Mireasa alergand
Furatul miresei este considerat un obicei barbar

De ce „furatul miresei” este considerat un obicei barbar

 Miri lansand un lampion
Zeci de ieșeni nu vor să mai audă de acest obicei

„Furatul miresei” era considerat chiar un lucru barbar. De multe ori, dacă nu era răscumpărată la timp sau negocierea nu decurgea așa cum doreau rivalii, femeia era violată și chinuită. Pentru a o feri de o tragedie, mirele își ruga cei mai apropiați oameni să-i păzească aleasa. Cei care apărau onoarea femeii erau un fel de cavaleri de onoare.

Obiceiul exista şi la vechii nobili din Anglia, şi nu numai, care, în ziua nunţii, luau mireasa de la nuntă, o necinsteau şi, pe urmă, o returnau mirelui. Dacă acesta nu voia ca nobilul să îşi bată joc de mireasă, plătea sume mari de bani. E ceea ce se numea dreptul la „primera nocte (prima noapte)”.

Acest obicei, des întâlnit la nunțile din ultimii ani, în România, nu este recunoscut nici de oamenii bisericii, nefiind creștinesc.

„Nu e nimic creștinesc în acest aşa-zis «obicei» despre «furatul miresei». Nu există nicio referire în tradiţie privitoare la un asemenea gest”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Deși trend-ul „furatului miresei” se bucură, în continuare, de succes, ieșenii nu mai sunt atât de entuziasmați când vine vorba de această „tradiție”, luând în calcul și evenimentele tragice ce s-au întâmplat, de-a lungul timpului, în vreme ce mireasa era furată.

Comentarii
Adauga un comentariu