Stiri medicale

Imunitatea în fața COVID-19 durează cel puțin opt luni, arată noi date

Publicat: 23 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imunitatea în fața COVID-19 durează cel puțin opt luni arată noi date
Persoanele care au fost infectate cu virusul COVID-19 au memorie imună de protectie împotriva reinfecției valabila timp de cel puțin opt luni

Cercetătorii australieni au dezvăluit – pentru prima dată – că persoanele care au fost infectate cu virusul COVID-19 au memorie imună de protectie împotriva reinfecției valabila timp de cel puțin opt luni.

Cercetarea este cea mai puternică dovadă a probabilității ca vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2 să funcționeze pentru perioade lungi de timp. Anterior, multe studii au arătat că primul val de anticorpi împotriva coronavirusului a scăzut după primele câteva luni, ridicând îngrijorarea că oamenii pot pierde imunitatea rapid. Această nouă lucrare calmează aceste preocupări.

Studiul este rezultatul unei colaborări conduse de profesorul Menno van Zelm de la Departamentul de Imunologie și Patologie al Universității Monash, intre Alianța de Cercetare Alfred, Universitatea Monash, Spitalul Alfred și Institutul Burnet, și publicat astăzi în prestigioasa revistă Science Immunology. Publicația dezvăluie că celule specifice din sistemul imunitar numite celule B de memorie, „își amintesc infecția cu virusul și, dacă este contestată din nou, prin re-expunere la virus, declanșează un răspuns imun protector prin producerea rapidă de anticorpi de protecție”.

Cercetătorii au recrutat un grup de 25 de pacienți cu COVID-19 și au luat 36 de probe de sânge din ziua 4 după infecție până în ziua 242 după infecție.

Imunitatea în fața COVID-19 durează cel puțin opt luni

La fel ca în cazul altor studii – privind doar răspunsul la anticorpi – cercetătorii au descoperit că anticorpii împotriva virusului au început să scadă după 20 de zile de la infectare.

Cu toate acestea – important – toți pacienții au continuat să aibă celule B de memorie care au recunoscut una dintre cele două componente ale virusului SARS-CoV-2, vârful și proteinele nucleocapsidice. Aceste celule B de memorie specifice virusului au fost prezente stabil până la opt luni după infecție.

Potrivit profesorului asociat van Zelm, rezultatele dau speranță eficacității oricărui vaccin împotriva virusului și explică, de asemenea, de ce au existat atât de puține exemple de reinfecție autentică în milioanele de persoane care au testat pozitiv virusul la nivel global.

„Aceste rezultate sunt importante deoarece arată, definitiv, că pacienții infectați cu virusul COVID-19 păstrează de fapt imunitatea împotriva virusului și a bolii. Acesta a fost un nor negru care atârna peste protecția potențială care ar putea fi asigurată de orice vaccin COVID-19 și oferă speranță reală că, odată ce un vaccin este administrat, acestea va oferi protecție pe termen lung”, a spus el, potrivit Medical Xpress.

Adauga un comentariu