Local

În ultimele 3 zile, COVID-19 a îngropat 14 ieșeni! Alți 28 de bolnavi diagnosticați cu coronavirus luptă pentru viața lor în secțiile de Terapie Intensivă! Dr. Florin Roșu: „S-a stins universul cuiva”

Publicat: 16 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În ultimele 3 zile COVID-19 a îngropat 14 ieșeni Alți 28 de bolnavi diagnosticați cu coronavirus luptă pentru viața lor în secțiile de Terapie Intensivă Dr. Florin Roșu S-a stins universul cuiva
Pacienți cu coronavirus internați la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

În numai 3 zile, 14 ieșeni s-au stins în secțiile de Terapie Intensivă din spitalele suport COVID-19 din Iași. Alți 28 de pacienți diagnosticați cu coronavirus luptă pentru viața lor. Medicii ieșeni spun că vom asista la o creștere a numărului de pacienți care vor intra în Terapie Intensivă

Virusul COVID-19 a ucis 14 ieșeni în 3 zile. Medicii spun că aveau și alte boli asociate, motiv pentru care corpul lor nu a mai rezistat.

„Fiecare pacient este universul cuiva”, spune dr. Florin Roșu.

Pentru fiecare pacient care moare în secția de Terapie Intensivă după ce a fost diagnosticat cu COVID-19, medicii sunt nevoiți să dea explicații. Nicio explicație nu este mai greu de dat decât familiei. De 7 luni de zile, de când s-a declanșat pandemia de COVID-19 la Iași, 189 de persoane au murit. Pentru mulți, 189 este doar un număr. Pentru familiile celor plecați dintre noi, așa cum spun medicii, „s-a stins un univers”. Nimeni nu știe, însă, până când COVID-19 va continua să omoare oameni. Medicii se așteaptă la o creștere a numărului de pacienți care vor intra în Terapie Intensivă.

Dr. Florin Roșu: „Chiar și nouă, cadrelor medicale, ne este greu să îi vedem stingându-se”

În fiecare zi, în secțiile de Terapie Intensivă din Iași mor, în medie, 3-4 pacienți diagnosticați cu COVID-19. Medicii spun că aceștia sufereau și de alte comorbidități, dar acest aspect nu mai contează atunci când sunt nevoiți să spună familiei „A murit”.

„Una dintre cele mai grele situații cu care ne confruntăm este să anunțăm familiile pacienților că aceștia au murit. Chiar și nouă, cadrelor medicale, ne este greu să îi vedem stingându-se. Sunt pacienți care stau în Terapie Intensivă zile bune, pacienți de care ne atașăm. Din păcate, pentru pacienții care suferă și de alte boli asociate, COVID-19 poate fi extrem de agresiv. Pe fondul unui diabet zaharat, de exemplu, când organismul este deja slăbit, sistemul imunitar la fel, infecția cu COVID-19 poate fi fatală”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Dr. Florin Roșu: „Unii încă nu cred în infecția cu COVID-19, alții speră că totul va fi bine”

Ieri, conform datelor emise de Direcția de Sănătate Publică din Iași, 28 de pacienți cu COVID-19 erau internați în secțiile de Terapie Intensivă. Din momentul în care intră în această secție, niciun medic nu poate garanta dacă va ieși sau nu viu. Familiile reușesc să afle despre starea bolnavilor de la medici, atunci când aceștia au timp să discute la telefon.

„Familiile pacienților primesc informații privind starea lor de sănătate telefonic. Unii încă nu cred în infecția cu COVID-19, alții speră că totul va fi bine. Din păcate, niciodată nu știm dacă un pacient va scăpa sau nu. Virusul se manifestă diferit, de la pacient la pacient. Bolnavii sunt monitorizați în permanență de cadrele medicale și întotdeauna avem grijă să-i tratăm, ca și când ar fi un membru al familiei. Ne așteptăm la o creștere a numărului de pacienți care intră în Terapie Intensivă, și asta pentru că discutăm despre infectarea comunitară, iar virusul atacă organismele deja slăbite”, mai spune medicul ieșean.

Ieri, Iașul a atins 200 de noi infectări cu COVID-19! În spitale mai erau doar 13 paturi disponibile pentru îngrijirea pacienților cu coronavirus

Ieri, la Iași s-au înregistrat 200 de noi infectări cu coronavirus. Până pe data de 15 octombrie, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 7.275 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Numai 13 paturi erau disponibile ieri pentru pacienții cu COVID-19. De mai bine de o lună de zile, spitalele suport COVID-19 lucrează la aproape capacitate maximă. Ieri erau libere cinci paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, două paturi la Spitalul de Recuperare și șase paturi la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Conform datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică din Iași, ieri, un număr de 1.229 de persoane se aflau în izolare, iar 1.014 persoane erau carantinate la domiciliu. Persoanele care prezintă simptome specifice noului coronavirus trebuie să anunțe Direcția de Sănătate Publică Iași la numerele de telefon: 0723.330364, 0232.256265, 0232.708503, 0730.240393, 0755222120, indicând nume, prenume, CNP, numărul de telefon, pentru ca Direcția de Sănătate Publică să facă solicitarea la Serviciul de Ambulanță Iași în vederea testării pentru SARS-CoV-2.

Adauga un comentariu