Local

Început promițător pentru etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19 la Iași. Nerăbdători să se imunizeze, zeci de persoane au mers la cele 17 centre deschise în județul Iași

Publicat: 19 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Început promițător pentru etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19 la Iași. Nerăbdători să se imunizeze zeci de persoane au mers la cele 17 centre deschise în județul Iași
Centrele de vaccinare anti-COVID-19 din municipiul Iași imunizează sute de ieșeni pe zi

Ieri s-a dat startul imunizării anti-COVID-19 în rândul persoanelor incluse în cea de-a doua etapă. Cei mai mulți ieșeni care s-au prezentat în centrele de vaccinare au copii sau nepoți care s-au imunizat în prima etapă. Gândul că nu vor mai fi afectați de infecția cu coronavirus îi determină să accepte noul ser

Zeci de ieșeni incluși în cea de-a doua etapă de vaccinare nu au ratat ocazia de a se înscrie pentru a se imuniza împotriva virusului SARS-CoV-2. Medicii au observat că cei mai mulți ieșeni care au venit să se vaccineze fie au membri în familie angajați în sistemul sanitar, fie au lucrat chiar ei în unități medicale. Însoțiți de copii și nepoți, au venit în grabă la centrele de vaccinare anti-COVID-19, unde s-au programat în ultimele două zile. Până în prezent sunt 17 centre de vaccinare în județul Iași. În unele centre sunt imunizate 60 de persoane pe zi, iar în altele chiar și 120, fiind distribuite un număr de 3.204 de doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2. Mulțumite de alegerea făcută, persoanele care au primit prima doză de vaccin așteaptă cu nerăbdare rapelul.

Dr. Simona Cogianu, coordonator centru de vaccinare anti-Covid: „Își sună familia și spun că au făcut vaccinul și nu doare”

Ieșenii au ieșit din centrele de vaccinare mulțumiți de alegerea făcută. Unii dintre ei se așteptau ca injectarea cu noul ser să fie dureroasă și au rămas surprinși să vadă cât de ușor a decurs totul.

„Imediat după vaccinare sunau familia și spuneau că nu au simțit nicio durere si că totul a fost bine. Din anumite motive, unele persoane cred că administrarea vaccinului doare, dar nu este așa. Am avut colegi, cadre medicale, care și-au adus părinții și bunicii să se vaccineze. Suntem foarte încântați să vedem că își încurajează ceilalți membrii ai familiei să se imunizeze. Ne bucurăm că putem să ajutăm ca numărul persoanelor vaccinate să fie mult mai mare. De luni și până joi avem programați zilnic câte 120 de persoane, ceea ce înseamnă că într-o oră într-un singur cabinet avem de imunizat 10 ieșeni.

Din discuțiile cu cei care au venit la noi a observat că cei mai mulți au fost angajați în unități medicale sau au în familie rude care lucrează în domeniul sanitar. În centrul de vaccinare se ocupă de triaj, administrare și monitorizare un medic coordonator, doi medici rezidenți epidemiologi, un asistent medical generalist și un asistent medical epidemiolog”, spune dr. Simona Cogianu, coordonatoarea echipei de vaccinare anti-COVID-19 la Spitalulul „Elena Doamna” din Iași.

Etapa a doua de vaccinare a început mai greu în unele centre din Iași

Luni, în mai multe centre de vaccinare din municipiul Iași s-au distribuit dozele pentru persoanele programate în cea de-a doua etapă. Din acest motiv, la primele ore ale dimineții situația a fost mai dificilă, până când echipele de vaccinare s-au organizat mai bine și persoanele au început să vină conform programării online. Câte un flacon care conține 5 doze de vaccin anti-COVID-19 este administrat într-o oră.

„La primele ore ale zilei de ieri (n.r.-18 ianuarie 2021) a fost puțin mai greu cu organizarea pentru că persoanele s-au prezentat într-un număr mai mare la prima oră. Ulterior, fluxul s-a stabilizat, persoanele au venit conform programării și acum suntem în grafic. În fiecare oră sunt vaccinate 5 persoane, iar la un program zilnic de 12 ore sunt imunizate 60 de persoane. Am fost informați despre faptul că, până miercuri inclusiv, s-au ocupat deja toate locurile în cadrul centrului nostru de vaccinare”, explică medicul Cristina Romina, de la centru de vaccinare.

Centrele de vaccinare din Iași au în medie 5 ieșeni programați pe oră

Vremea rece nu a împiedicat ieșenii vârstnici, cu boli cronice, să se prezinte la centrele de vaccinare. Fie în taxi, fie aduși cu mașina de copii și nepoți, la centrul de vaccinare de la Spitalul Clinic „Elena Doamna” din Iași, din 10 în 10 minute intrau în curtea unității ieșenii nerăbdători să se vaccineze. Sprijiniți în cârje sau chiar și în scaun cu rotile, oamenii nu au dat înapoi. Gândul că vor fi protejați de infecția cu coronavirus care îi poate aduce pe patul de spital i-a motivat să se înscrie imediat cum au avut ocazia.

„M-am vaccinat astăzi (n.r.-18 ianuarie 2021). Sâmbătă m-a înscris fata mea pe platforma online și luni la ora 11:00 am fost programată. Am intrat la ora la care eram programată și chiar sunt foarte mulțumită că nu a trebuit să aștept în frig, fiind bolnavă. Nu văd de ce să nu mă vaccinez, toată lumea o să facă asta. Bine că eu am putut intra în etapa asta și am reușit să mă imunizez. Am în familie persoane care își doresc să se vaccineze, dar nu au vârsta și nici nu au comorbidități ca să se poată programa”, a povestit o ieșeancă după ce a ieșit dintr-un centru de vaccinare anti-COVID-19.

Ieșenii s-au înscris pe platforma online imediat după ce a devenit operațională pentru ei

Persoanele incluse în a doua etapă de vaccinare se pot înscrie singure pe platforma online sau pot apela la medicul de familie și la angajator. Totuși, cei mai mulți s-au înscris singuri sau cu ajutorul rudelor pentru a fi siguri că sunt programați cât mai repede.

„M-am programat pentru data de 28 ianuarie împreună cu soția mea. Nu avem boli cronice grave, eu am probleme cu tensiunea, iar soția are și ea niște afecțiuni, dar care îi permit să se vaccineze. Am ales centrul din apropierea domiciliului fiindcă stăm în zona Tătărași. Acum o aștept pe sora și cumnata soției care au intrat să se vaccineze. Ne-am programat duminică pe platformă și am anunțat medicul de familie. Cu vaccinul acesta, părerile sunt împărțite, la fel ca și cele despre credință și biserică.

Poți alege să crezi sau să nu crezi. Dar dacă crezi în Dumnezeu și nu există, nu ai ce să pierzi, dar dacă nu crezi și există, atunci poți să pierzi totul. La fel și cu vaccinul, nu ai nimic de pierdut dacă ți-l faci, ba din contră, îi ajuți pe ceilalți, îi protejezi. Eu am lucrat ca inginer în Spitalul de Neurochirurgie și am încredere în actul medical”, a declarat un ieșean prezent la un centru de vaccinare.

Triaj medical pentru orice persoană care se prezintă la un centru de vaccinare anti-COVID-19

Imediat ce a trecut de ușa centrului de vaccinare, o persoană este înregistrată cu datele de identificare și este verificată programarea. După care primește un chestionar pe care trebuie să îl completeze cu întrebări despre istoricul medical. Ulterior, pacientul este întrebat de către un asistent medical despre alte aspecte ce țin de starea de sănătate, respectiv alergii la anumite medicamente, dacă se află sub tratament pentru o anumită afecțiune și alte detalii. Dacă în urma triajului medical nu apare nicio contraindicație, persoana va semna consimțământul de informare și este îndrumată către cabinetul de vaccinare. După ce i-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19, este supravegheată timp de 15 minute de către un medic. Pentru eventualele complicații, fiecare centru este dotat cu o trusă medicală de urgență.

„Se realizează un triaj medical pentru fiecare persoană care vine pentru a i se administra vaccinul anti-COVID-19. În cazul celor care suferă în acea zi de o boală acută, nu se poate administra. Până în momentul de față, în centrul nostru de vaccinare nu au fost astfel de situații, vaccinul fiind administrat pentru toți cei programați astăzi. Fiecărei persoane i se măsoară temperatura și după continuă pașii”, a mai spus medicul Cristina Romina.

Lista centrelor de vaccinare anti-COVID-19 incluse în etapa a doua în județul Iași

În județul Iași sunt 17 centre de vaccinare anti-COVID-19 și un total de 19 fluxuri. Astfel, ieșenii se pot programa online la unul dintre centrele: SC Antibiotice SA Iași, Podu Iloaiei, Tg. Frumos, Hârlău, Pașcani, Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul „C. Negruzzi”, Școala Gimnazială Șt. Bârsănescu”, Școala Gimnazială „G. Călinescu”, Spital „Elytis”, Spital „Sf. Sava”, Policlinica „Regina Maria”, Spitalul Clinic „Elena Doamna”, SC MedLife SA, Școala Gimnazială „B.P. Hașdeu”, Liceul Teoretic „Waldorf”, Tomești. Pentru etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19, în județul Iași s-au ocupat pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/ până ieri un număr de 17.201 locuri până pe 31 ianuarie 2021.

Adauga un comentariu