Economic Local

Jaf de proporții în județul Iași: O cunoscută companie agricolă a provocat un prejudiciu de milioane de euro. Autoritățile statului au blocat afacerea

Publicat: 28 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Jaf de proporții în județul Iași O cunoscută companie agricolă a provocat un prejudiciu de milioane de euro. Autoritățile statului au blocat afacerea

Una dintre cele mai mari companii agricole din județul Iași lasă în urmă un prejudiciu de aproape 2 milioane de euro, cauzat de fosta conducere a societății de stat. Pentru că s-a încercat vânzarea bunurilor Comcereal SA pe bucăți la prețuri derizorii, autoritățile au intervenit și au solicitat reevaluarea terenurilor și clădirilor. Pentru terenurile respective au fost acordate ani de-a rândul subvenții de la stat. Direcția de Administrare a Marilor Contribuabili și Banca de Import Export a României a stopat pe moment vânzarea pe bucăți a Comcereal SA. Războiul s-a mutat în instanță, iar acum procedeele de lichidare a firmei trebuie reluate

Comcereal SA este una dintre cele mai importante firme agricole din județul Iași. Aceasta este specializată pe transportul și depozitarea cerealelor, având în trecut sute de angajați. Din cauza combinațiilor financiare, foștii administratori ai societății au fost condamnați pentru devalizarea Comcereal, iar în ultimii ani au fost începute demersurile pentru lichidarea companiei. Aceste lucruri au fost realizate în așa fel încât terenurile și clădirile să fie valorificate pentru a se acoperi o datorie de aproape 2 milioane de euro.

Au blocat vânzările la prețuri derizorii

Conform autorităților însă, măsurătorile și evaluarea bunurilor a fost făcută intenționat în mod eronat, în așa fel încât valoarea acestora să fie mai mică decât cea reală. Astfel, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Banca de Export-Import a României Eximbank SA a făcut o contestație împotriva unor hotărâri luate de adunarea creditorilor. Aceste hotărâri ar fi dus la vânzarea bunurilor la prețuri cu mult mai mici față de cel al pieței. Cele două instituții au intervenit în acest caz deoarece în acționariatul Comcereal se află Agenția Domeniilor Statului și Societatea de Investiții Financiare SIF Moldova, datoriile firmei din Iași fiind în total de 7.656. 420 lei. În momentul de față, societatea este administrată de un anume Jan Patras, iar în tot acest conflict a intrat și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Au încercat să vândă bunurile subevaluate

Numeroase suprafețe de teren din zona Pașcani – Lespezi din județul Iași au fost folosite în trecut de Comcereal SA, dar acestea nu aveau toate actele în regulă. Drept urmare, autoritățile fiscale care se ocupă de insolvența Comcereal SA au apelat la evaluatori profesioniști și ingineri topometriști pentru a putea înregistra și valorifica bunurile respective.

„Ne-am deplasat împreună cu un inginer topometrist pentru a identifica activul Baza de recepție Lespezi și a culege informațiile necesare efectuării lucrării cadastrale în vederea intabulării. S-a depus pentru intabulare la OCPI documentația aferentă Bazei de recepție Lespezi – Magazii la BCPI Pașcani. BCPI Pașcani a emis notă de completare prin care solicită refacerea documentației deoarece Comuna Lespezi nu are PUG. Inginerul cadastrist a refăcut lucrarea conform cerințelor, fiind introdusă o nouă cerere de intabulare…. soluția dată de BCPI Pașcani a fost de respingere cu următoarele motive: forma imobilului nu concordă formei din PV de delimitare. Imobilul se suprapune și peste terenul disponibilizat”, se arată în raportul realizat în cazul Comcereal SA Iași.

Foștii șefi, condamnați la închisoare

Foștii șefi ai Comcereal SA au fost printre primii condamnați la închisoare pentru devalizare. Rechizitoriul de trimitere în judecată a fost întocmit în vara anului 2004, iar principalele fapte de corupție comise de către Ionel Grădinariu, fostul director Comcereal SA, au fost de gestiune frauduloasă și stabilirea unei valori diminuate a bunurilor. Acestea au fost scoase la vânzare de la unitatea la care statul era acționar majoritar.
Gavril Burlui, fostul director tehnic, împreună cu Valeriu Gavrilovici au fost acuzați de complicitate la gestiune frauduloasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la evaziune fiscală. De asemenea, pentru complicitate la gestiune frauduloasă a fost trimisă în judecată și jurista Simona Hegyi. În același context al privatizării societății agricole, conducerea Comcereal SA a solicitat de la o bancă un credit în valoare de 370 de mii de lei. Acest credit a fost garantat cu active imobiliare, cu toate că unitatea era aproape de colaps financiar. Apoi, activele imobiliare cu care s-a garantat creditul au fost scoase la vânzare la prețuri mici de către unitatea bancară.
Acum urmează ca procedurile de vânzare să fie reluate în așa fel încât SIF Moldova și Agenția Domeniilor Statului ADS să recupereze banii de la Comcereal SA. Ultima contestație a fost depusă chiar pe data de 22 octombrie și urmează ca magistrații să se pronunțe în acest caz

Adauga un comentariu