Locotenenții care i-au mai rămas fideli lui Relu Fenechiu recurg la tot felul de inginerii suspecte în așa fel încât averea obținută de fostul baron prin condiții scandaloase să rămână neatinsă. La începutul lunii mai, Profile Business Consulting SRL, controlată de femeia de încredere a fostului ministru, Alina Hăilă, a dat în judecată SC Fene Group SRL și Vega SRL, constructorii clădirii ARIA din zona Splai Bahlui ridicată cu ajutorul fondurilor europene. La mijloc este vorba despre o sumă de aproape un milion de euro pe care Statul român ar trebui să o recupereze în Dosarul Siveco, în care Relu Fenechiu a și fost condamnat la închisoare, și pe care locotenenții acestuia încearcă să o facă rătăcită. Firma de consultanță pe proiecte europene controlată de Alina Hăilă a avut mai multe contracte derulate cu Siveco care au făcut obiectul unui dosar instrumentat de DNA Ploiești
Deși a dispărut din peisajul politic odată cu condamnarea la închisoare, Relu Fenechiu continuă să facă jocuri de culise prin intermediul locotenenților fideli. Pentru a scăpa de executarea silită a sumelor pentru care a și fost condamnat în dosarele de corupție, fostul baron liberal se folosește chiar de femeia considerată multă vreme mâna sa dreaptă, și anume Alina Hăilă, fosta sa secretară de cabinet. În timp ce se afla la guvernare, Fenechiu a intermediat o serie de contracte între Siveco și Profile Business Consulting SRL care au fost denunțate într-un dosar instrumentat de DNA Ploiești, iar autoritățile au făcut demersuri palide pentru recuperarea unui prejudiciu de aproape 4,6 milioane lei.
Pentru a încurca cât mai mult aceste proceduri, Profile Business Consulting SRL, prin reprezentantul legal Alina Simona Hăilă, a deschis un proces la Tribunalul Iași pe data de 6 mai 2020 având ca obiect „obligația de a face” împotriva SC Fene Group SA (actuala Engeko SRL) și pe SC Vega 93 SRL. Firma din Galați este constructorul clădirii de birouri ARIA din Splai Bahlui, iar Fene Group SA este subcontractorul acestei lucrări de care a beneficiat firma controlată de Alina Hăilă. Prin acest proces, locotenenții lui Fenechiu încearcă pe cât posibil să acopere documentele lipsă și să rătăcească traseul banilor veniți din contracte suspecte.
Afacerile negre au fost demascate de procurori
Profile Business Consulting SRL este inițiatorul proiectului european în valoare de 10 milioane euro din Șoseaua Națională nr. 37, care aparține în acte Alinei Hăilă. Firma administrată de fosta secretară a lui Relu Fenechiu era folosită de acesta pentru încasarea șpăgilor venite din partea companiei Siveco România. Procurorii DNA Ploiești au descoperit că între Fenechiu și firma Siveco exista o înțelegere clară: baronul liberal facilita firmei Siveco încheierea de contracte în valoare de zeci de milioane euro cu unele instituții sau companii de stat, iar compania de soft îi plătea lui Fenechiu șpăgi uriașe, prin tot felul de firme și metode.
Acesta lua bani prin intermediul firmelor pe care le controla, cum ar fi Profile Business Consulting. Între aceste două firme a fost încheiat un contract de prestări servicii pe care firma Profile Business Consulting nu le-a realizat niciodată, deși a încasat de la Siveco sute de mii de euro.
„Influența exercitată de Fenechiu Relu pe lângă reprezentanții SC (…) SA Iași s-a concretizat inclusiv în acordarea unui avans în cuantum de 30 la sută din valoarea totală a contractului (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro), către SC (…) SA, avans ce a fost stipulat și în clauzele contractuale. Astfel, sumele de bani au fost plătite de SC (…) SA, în perioada 2012-2014, pentru Fenechiu Relu, atât prin firmele controlate de acesta, respectiv suma de 1.459.538,36 lei (echivalentul a aproximativ 324.000 euro), cât și în numerar, și au fost în cuantum total de 620.000 euro. Societățile comerciale prin care Fenechiu Relu a solicitat și a primit comisionul reprezentând procentul din valoarea contractelor câștigate SC Siveco SA, prin transfer bancar, sunt cele indicate de acesta, respectiv SC Tehnorom SRL Iași și SC Profile Business Consulting SRL Iași”, se arată în dosarul instrumentat de DNA Ploiești.
Banii s-au făcut prin contracte fictive
Concret, contractul prin care Siveco se angaja să plătească bani către Profile Business Consulting a fost semnat la data de 5.03.2010, iar contractul prin care Alina Hăilă se obliga să vireze bani către Tehnorom a fost parafat a doua zi, pe 6 martie 2010. Ambele contracte se refereau la servicii fictive. Fostul ministru al Transporturilor a deschis în ultimii ani mai multe procese prin care încearcă stoparea executărilor silite începute împotriva sa. Astfel, Fenechiu a dat în judecată inclusiv ANAF și le-a cerut judecătorilor să admită contestația la executare, a tuturor actelor de executare, dar și a procesului-verbal de sechestru pentru bunurile mobile.
Reporterii BUNå ZIUA IAȘI au încercat în repetate rânduri să ia legătura cu Alina Hăilă, dar aceasta nu a putut fi contactată până la închiderea ediției pentru a oferi un punct de vedere.
Practic, firma Alinei Hăilă nu presta nimic pentru Siveco, iar la rândul său, Tehnorom nu presta niciun fel de servicii pentru Profile Business Consulting. Astfel, pe 5.03.2010, SC Siveco Romania SA, reprezentată de Irina Socol, a încheiat cu SC Profile Business Consulting SRL, reprezentată de Alina Hăilă, un contract de prestări servicii. Obiectul contractului, așa cum este descris în documentul semnat de cele două părți, îl constituia „prestarea de către executant (Profile Business Consulting SRL) a serviciilor de consultanță, analiză, proiectare și asigurarea calității în domeniul sistemelor informatice pe baza comenzilor scrise transmise de beneficiar (Siveco Romania SA)”, după cum se menționează în contract.