International

Joe Biden doreşte eliminarea taxelor pe benzină, după ce preţurile la carburanţi aproape s-au dublat

Publicat: 23 iun. 2022
presedintele american Joe Biden
Preşedintele Joe Biden ar dori că statele americane să facă un pas înainte și să elimine taxele pe benzină

Joe Biden doreşte eliminarea taxelor pe benzină, după ce prețul mediu al unui galon de combustibil a atins acum un nivel record de 5 dolari în Statele Unite ale Americii (4,968 dolari miercuri). Această schimbare reprezintă o creștere, având în vedere că în urmă cu un an era de 3 dolari.

SUA pregăteşte eliminarea taxelor pe benzină

Preşedintele Joe Biden ar dori că statele americane să facă un pas înainte și să elimine taxele pe benzină, care sunt în medie de 30 de cenți pe galon, sau să găsească mecanisme de compensare, având în vedere că preţul la carburant aproape s-a dublat în ultima perioadă.

Preşedintele american de la Casa Alba a declarat miercuri, 22 iunie, ca adoptând suspendarea taxei federale pe benzină de 18 cenţi pe galon timp de 90 de zile, ar putea contribui la reducerea preţului. Deşi pusă sub semnul întrebării, Joe Biden este conştient că adoptarea acestei măsuri fiscale nu va rezolva problema, dar considera ca suspenarea va da „un pic de aer”.

Democratul în vârstă de 79 de ani, a cărui popularitate a fost afectată grav de creșterea tuturor prețurilor și în special a celor la benzină, un element bugetar foarte important pentru americani, le-a cerut distribuitorilor să transmită „fiecare bănuț” din reducerea de taxe.

De asemenea, preşedintele Joe Biden le-a cerut giganților petrolieri, cu care se afla în relații tensionate, să își mărească capacitățile de rafinare, dar și să urmărească fluctuațiile prețului aurului negru în jos, nu doar în sus. Joe Biden este de părere că efortul combinat al Congresului, al statelor și al rafinăriilor „ar putea reduce prețul la pompă cu un dolar pe galon sau mai mult”.

În aceste condiţii, suspendarea taxei federale de 18 cenți, împreună cu taxa de 24 de cenți pe galon de motorină, ar trebui să coste fondul de infrastructură rutieră, care este de obicei finanțat din aceste taxe, aproximativ 10 miliarde de dolari.

Administrația SUA precizează că va putea compensa deficitul

Această dorinţă de suspendare a impozitelor a fost aspru criticată chiar şi înainte de a fi anunțată, inclusiv în familia politică a președintelui. Nancy Pelosi, influentul lider al taberei democrate din Camera Reprezentanților, a respins săptămâna trecută o astfel de idee, despre care a spus că este „showbiz”.

Totodată, presa americană a scos la iveală declarații făcute de Barack Obama în anul 2008: viitorul președinte, pe fondul creșterii prețurilor la carburanți, se opusese public unei suspendări a taxei, calificând-o drept un „artificiu”. Astfel, o serie de experți și-au exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la un anunț care nu rezolvă cu nimic problema de bază: cererea foarte mare în fața unei oferte limitate.

Întâmpinând critici din toate părţile, Joe Biden a încercat miercuri, 22 iunie, să atragă puţin simpatia publicului, amintind că prețul benzinei a crescut cu doi dolari pe galon de la invazia Ucrainei de către Rusia. Făcând referire la sancțiunile occidentale împotriva petrolului și gazelor rusești, preşedintele Biden a declarat: „Am fi putut închide ochii la acțiunile criminale ale lui (Vladimir) Putin. Prețul benzinei nu ar fi crescut la fel de mult. Cred că ar fi fost o greșeală”.

Interpelându-i pe politicienii republicani, care îi arată fără încetare responsabilitatea, preşedintele Joe Biden a întrebat:

„Deci, spuneți că preferăm să avem prețuri mai mici la benzină în Statele Unite, iar Europa în mâinile lui Vladimir Putin?”

Așadar, după ce prețul mediu al unui galon de combustibil a atins acum un nivel record de 5 dolari în Statele Unite ale Americii, președintele Joe Biden dorește eliminarea taxelor pe benzină.
Adauga un comentariu