Sanatate

Keratoza seboreică. Terapia conservatoare și măsurile necesare pentru a scăpa de disconfort

Publicat: 19 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Keratoza seboreică. Terapia conservatoare și măsurile necesare pentru a scăpa de disconfort
Un dermatolog poate ajuta la determinarea tipului de tumoare

Keratoza seboreică este o afecțiune a pielii în care celulele epidermice devin aspre și cornoase, formând un strat gros. Pe măsură ce țesutul keratinos crește, acesta poate provoca disconfort sub formă de mâncărimi, fisuri sângerânde, eroziuni și ulcere.

Este adesea cauzată de alte afecțiuni sau boli, așa că este important să descoperiți cauza și să o eliminați pentru a scăpa de problemă. Zonele cel mai frecvent afectate sunt coatele, genunchii, tălpile, mâinile și zonele păroase. Keratoza pielii poate fi cauzată de factori genetici, precum și de factori externi. Printre aceștia se numără radiații, influențe mecanice și chimice. În plus, bolile de natură infecțioasă, disfuncțiile sistemului nervos și endocrin, precum și prezența tumorilor maligne ale organelor interne pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea acestei boli. Prin urmare, în practică, există două grupuri de keratoze, cele dobândite și ereditare.

eruptie cutanata pe pielea unei persoane provocata de keratoza seboreica
Foarte necesar este și giagnosticul instrumental

Keratoza seboreică. Simptomele care semnalează manifestarea afecțiunii

Simptomele keratozei pot fi diferite, deoarece depind de tipul specific al bolii. În cazul keratozei foliculare, tuberculii se formează pe suprafața pielii în apropierea firelor de păr. Acestea pot fi de aceeași culoare cu pielea sau mai deschise la culoare. În unele cazuri, pot fi mai închise sau de culoare roz. De obicei, aceste erupții ciudate nu cauzează niciun disconfort, dar în anumite circumstanțe se pot inflama, înroși sau mări. Acestea se inflamează atunci când persoana suferă de tromboflebită.

Keratozele seboreice apar sub forma unor pete de piele îngroșate. Acestea pot fi de culoare bej, maro deschis sau aproape neagră. Sunt ușor convexe la atingere, dure și aspre. Nu există disconfort la atingerea lor, dar aspectul este neplăcut din punct de vedere estetic.

pielea unui bebelus afectata de keratoza seboreica
În cazul keratozelor actinice, există pete mici, bine definite, cu o suprafață uscată

În cazul keratozelor actinice, există pete mici, bine definite, cu o suprafață uscată, asemănătoare hârtiei de șmirghel. Pe aceste pete se pot găsi solzi, care, atunci când sunt îndepărtați, deteriorează pielea și sângerează. Uneori, leziunile se măresc și fuzionează în altele mai mari, formând suprafețe întregi. Pot apărea senzații neplăcute și dureroase, cum ar fi mâncărimi, senzații de apăsare și arsuri.

Diagnosticul și metodele de tratament pentru vindecarea erupțiilor cutanate provocate de boală

Un dermatolog poate ajuta la determinarea tipului de tumoare, precum și la stabilirea opțiunilor de tratament. Diagnosticul diferențial este foarte important. Astfel, trebuie să știi că keratozele seamănă cu alte boli de piele. În acest scop, acestea sunt efectuate examinări vizuale și examinări de laborator.  Histologia se efectuează în timpul tratamentului chirurgical și dacă există posibilitatea degenerării keratomului.

pielea unui bebelus afectata de keratoza seboreica
Keratozele seboreice apar sub forma unor pete de piele îngroșate

Foarte necesar este și giagnosticul instrumental. Astfel, este necesar dermatoscopia, observare sub lupă a erupției și biopsie, recoltare de material sau ecografie. Scopul tratamentului medical este de a reduce numărul de keratoze înainte de a utiliza metode radicale de îndepărtare. Agenții terapeutici ameliorează evoluția keratozelor, reduc simptomele, dar nu le vindecă complet. Pentru calmarea zonelor keratozice se folosesc aplicații de preparate cu conținuturi diferite de uree.

Au fost dezvoltate șampoane speciale pentru keratozele scalpului. Detergenții agresivi nu sunt potriviți pentru aceasta. Retinoizii sunt prescrise pentru administrare orală, care ajută la încetinirea creșterii maselor, vitaminele A, B, C. În plus, se organizează cursuri de fizioterapie. Este foarte important să nu administrați pastile pentru slăbit atunci când urmezi terapie pentru vindecarea bolii de piele.

Deoarece terapia conservatoare nu este o garanție a vindecării erupțiilor provocate de keratoza seboreică, în multe cazuri este necesar să se recurgă la măsuri drastice. Aceste măsuri presupun îndepărtarea formațiunii. Mai ales dacă există riscul de a se transforma în cancer. Acest lucru poate fi realizat prin criodistrugere, adică înghețarea cu azot lichid sau distrugerea cu laser, aplicarea unui laser cu dioxid de carbon în formă de spot pe keratom. Pentru a îmbunătăți starea pielii în keratoză, este necesar să urmați o dietă. Alimentele trebuie să conțină vitaminele A, E, B, acid ascorbic, verdețuri, legume, cereale și pește gras.

fata unei persoane afectate de keratoza seboreica
Diagnosticul diferențial este foarte important
Adauga un comentariu