Local

Lipsa donărilor de sânge este o problemă care ajunge până la spitale. Numărul de transfuzii s-a redus la jumătate

Publicat: 04 aug. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lipsa donărilor de sânge este o problemă care ajunge până la spitale. Numărul de transfuzii s-a redus la jumătate
Situația de la Centrul de Transfuzie Sangvină din Iași stagnează. Numărul donărilor a rămas unul redus, iar acest lucru, se presupune că va dura pănă la jumătatea lunii septembrie

Situația de la Centrul de Transfuzie Sangvină din Iași stagnează. Numărul donărilor a rămas redus, iar acest lucru se presupune că va dura până la jumătatea lunii septembrie, atunci când vacanțele se vor termina, iar temperaturile vor reveni la limitele normale

Lunile de vară sunt cele mai grele atunci când vine vorba despre transfuziile de sânge. Dacă în mai-iunie se înregistrau între 70 și 80 de recoltări pe zi, în decursul lunii iulie, numărul s-a redus la 30 de prezențe pe zi, în cele mai bune înregistrându-se un număr de 50 de donări.

Numărul de donări de sânge s-a redus

 poză cu Centrulu de Transfuzie Sangvină din Iași
În decursul lunii iulie, numărul s-a redus la 30 de prezențe pe zi. În zilele mai bune, înregistrându-se un număr de 50 de donări

Lucrurile nu par să-și revină nici în luna august, iar situația se prelungește până în septembrie, când lucrurile ar trebuie să revină la normal odată cu sfârșitul vacanței de vară și al temperaturilor ridicate.

„Acest lucru se întâmplă în fiecare an, în această perioadă. Este greu să asigurăm cererile care în cadrul spitalelor sunt la fel de mari ca întotdeauna. Atât perioada de vacanță, cât și temperaturile ridicate afectează donarea. Pentru astfel de cazuri sfătuim donatorul să-și acorde o perioadă mai îndelungată de repaus, să vină la donare dimineață, nu la orele amiezii, atunci când temperaturile sunt mai mari. Numărul de donări de sânge depinde de la zi la zi, astfel, în decursul lunii iulie am avut zile în care s-au înregistrat 30 de donatori, dar și zile în care s-au înregistrat 50 de prezențe”, transmite Alina Pleșu, director al Centrului de Transfuzie Sangvină din Iași.

Medicii trag un semnal de alarmă

poză cu un donator de sânge
Lipsa donatorilor este o problemă care ajunge până în spitale, pentru că acestea au nevoie de transfuzii de sânge la fel de mult ca în celelalte luni din an

Lipsa donatorilor este o problemă care ajunge până în spitale, pentru că acestea au nevoie de transfuzii de sânge la fel de mult ca în celelalte luni din an. Din acest motiv, medicii trag un semnal de alarmă și, având în vedere riscurile la care donatorii se supun din cauza caniculei, îi îndeamnă ca donarea să se facă dimineața, pentru a evita un eventual leșin sau alte complicații. Mai mult decât atât, donatorul nu trebuie să consume mâncăruri grase sau băuturi alcoolice, în special dacă suferă de afecțiuni cardiace, pentru că le poate înrăutăți situația.

„Ar trebui să se facă un fel de propagandă pentru ca lumea să doneze sânge. Acești pacienți, diagnosticați cu leucemie acută, dar și cu alte boli, au nevoie de transfuzii, au nevoie ca lumea să meargă să doneze sânge, și nu numai aparținătorii, nu este de ajuns. Sunt pacienți care n-au rude, n-au prieteni care să doneze pentru ei, acest lucru nu înseamnă că nu primesc sânge. Este o acțiune foarte importantă care trebuie înțeleasă și este nevoie de o campanie permanentă”, subliniază conf. dr. Cătălin Dănăilă, șef secție Hematologie, Institutul de Oncologie Iași.

Condițiile pentru donarea de sânge sunt următoarele: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o greutate de minim 60 de kilograme, donatorul să aibă asupra lui un act de identitate, să nu consume mâncăruri grase sau băuturi alcoolice, cel puțin 48 de ore înaintea donării. De asemenea, să nu sufere de boli hepatice, diabet zaharat, sifilis, TBC și să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni.

Adauga un comentariu