Titlurile zilei

Lovitură dată bugetului public de gigantul Delgaz Grid. Compania germană refuză să plătească impozitul pe profit de 3,7 milioane lei și atacă Direcția Generală de Finanțe Publice Iași

Publicat: 23 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lovitură dată bugetului public de gigantul Delgaz Grid. Compania germană refuză să plătească impozitul pe profit de 37 milioane lei și atacă Direcția Generală de Finanțe Publice Iași
Delgaz Grid refuză să plătească impozitul pe profit de 3,7 milioane lei și se judecă cu Direcția Generală de Finanțe Publice Iași pentru a scăpa de plată

Gigantul german Delgaz Grid refuză să plătească impozitul pe profit și TVA-ul în valoare de aproape 3,7 milioane de lei și se războiește în instanță cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași. Suma suplimentară a fost imputată operatorului de energie după realizarea unor inspecții fiscale din care a reieșit faptul că Delgaz Grid nu și-a achitat contribuțiile către stat. Pentru a scăpa de plata obligațiilor către buget, conducerea Delgaz Grid a dat în judecată Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași pentru anularea unor acte administrative, războiul ajungând în cele din urmă la Înalta Curte de Casație și Justiție

Lovitură dată bugetului public de gigantul Delgaz Grid

Compania germană Delgaz Grid  dă o lovitură grea bugetului public al statului, refuzând să plătească impozitul pe profit și TVA-ul în valoare de aproape 3,7 milioane de lei. Suma a reieșit în urma unor rapoarte de inspecție fiscală realizate în activitatea firmei în anii trecuți, iar pentru a scăpa de plată, Delgaz Grid a atacat în instanță Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași. Războiul a ajuns în momentul de față la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde pe data de 21 iulie 2020 a fost înregistrat un dosar în acest sens.
S-a ajuns în această situație în urma unor inspecții fiscale realizate în activitatea companiei cu capital german din care a reieșit faptul că operatorul de energie nu ar fi achitat impozitul pe profit în cuantum de 1.240.361 lei, respectiv TVA în cuantum de 1.436.990 lei. În primă instanță, magistrații au dat câștig de cauză companiei germane, însă ANAF București și Finanțele Publice Iași au făcut recurs, iar dosarul a ajuns acum la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Inspecțiile realizate la Delgaz Grid au scos neregulile la iveală

Electrica Moldova a fost absorbită de E.ON Distribuție România SA, iar ulterior, denumirea societății a fost schimbată în Delgaz Grid SA. Divizată, compania cu capital german a fost supusă apoi unei inspecții fiscale generale, desfășurată de către reprezentanții Agenției Naționale de Administrație a Finanțelor, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice lași. Ca urmare a primei inspecții, au fost stabilite în sarcina Delgaz Grid obligații fiscale suplimentare în cuantum total de 26.599.255 lei, din care 24 de milioane reprezintă impozitul pe profit. După realizarea unor noi controale însă, s-a stabilit în cele din urmă că restanța pe care trebuie să o achite Delgaz Grid este de doar 3,7 milioane de lei.
Impozitul pe profit impus suplimentar către compania germană este în cuantum de 1.240.361 lei. Din această sumă, 817.261 lei reprezintă impozitul pe profit aferent cheltuielilor nedeductibile cu energia electrică acordată pensionarilor din sistem. De asemenea, 282.283 lei reprezintă impozitul pe profit aferent cheltuielilor cu consultanța acordată de E.ON România SRL. Totodată, 116.657 lei este impozitul pentru serviciile de operare date realizate de Expert One Research SRL. De asemenea, 24.160 lei reprezintă impozitul pe profit aferent cheltuielilor reprezentând diferențe de servicii, precum și a obligațiilor fiscale, dobânzi și penalități de întârziere.

Delgaz Grid nu achita TVA-ul pentru mai multe servicii

De precizat faptul că TVA-ul imputat Delgaz Grid este în cuantum de 1.436.990 lei, din care: 423.425 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor realizate pentru serviciile de consultanță acordată de E.ON România SRL. De asemenea, o sumă de 174.986 lei reprezintă TVA pentru serviciile operare date realizate de Expert One Research SRL, iar 788.047 lei este TVA-ul pentru cheltuielile cu energia electrică acordată pensionarilor din sistem. Suma de 50.532 lei reprezintă TVA-ul stabilit suplimentar aferent facturilor de regularizare emise de către Delgaz Grid.

„Echipa de inspecție fiscală a stabilit ca nedeductibile cheltuielile cu energia electrică acordată în mod gratuit pensionarilor preluați de către E.ON din fosta societate Electrica Moldova SA, ca obligație asumată de companiile care activează în domeniul energetic. Suma de 817.261 lei a fost stabilită de organele fiscale ca impozit suplimentar de plată conform Codului fiscal, care prevede că sunt deductibile limitat «cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2 la sută, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii 53/2003 – Codul muncii»”, se arată în dosarul înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Avocații companiei cu capital german susțin că inspecțiile au fost inopinante și fără respectarea legii

Conducerea operatorului a solicitat realizarea unei expertize separate de către un evaluator independent. Avocații Delgaz Grid au cerut anularea actelor administrative care se referă la imputarea celor 3,7 milioane lei și motivat că aceste expertize au fost realizate inopinant, iar organele fiscale le-au realizat abuziv, fără respectarea legii.

„În primul rând, a subliniat faptul că analiza efectuată de organele de control cu privire la întinderea marjei de profit a societății și cu privire la cuantumul contribuțiilor sociale achitate în perioada supusă controlului se aflau la dispoziția organelor fiscale… Or, este evident că efectuarea unui control inopinat pentru a constata elemente de fapt deja cunoscute nu era deloc necesară, câtă vreme organele de control aveau posibilitatea inițierii directe a unei inspecții de fond. În al doilea rând, a precizat că, cel puțin în ceea ce privește impozitul pe profit și contribuțiile sociale datorate de societate, controlul inopinat nu relevă niciun element faptic nou, de natură să atragă suspiciuni cu privire la corectitudinea tratamentului fiscal aplicat de societate în privința acestor obligații fiscale”, se arată în motivarea avocaților Delgaz Grid SA.

Delgaz Grid deține monopol pe județele din zona Moldovei

De asemenea, avocații companiei au mai susținut faptul că controale ce au fost efectuate de către AJFP lași s-au făcut cu depășirea flagrantă a termenului de 120 de zile stabilit de Ordinul ANAF. „Cu toate acestea, rezultă că unicul scop pentru care a fost organizat controlul inopinat a fost de a eluda în mod artificial procedurile interne de includere a societății în planul de control și de a accelera nejustificat efectuarea inspecției fiscale”, se mai arată în motivarea avocaților Delgaz Grid SA.

Asta se întâmplă în condițiile în care operatorul de energie deține monopol pe județele din zona Moldovei: Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui. În condiții ciudate, compania care înregistrează cifre de afaceri anuale de 1,4 miliarde lei a raportat pe ultimii doi ani fiscali pierderi considerabile. După ce, în perioada 2015-2017 a înregistrat profit anual de peste 200 milioane lei, în 2018 compania a raportat pierderi de 55 milioane lei, iar în 2019 pierderi de 41 milioane lei. Delgaz Grid figurează cu un număr de 4.839 angajați.

Adauga un comentariu