Actualitate

Lovitură pentru pensionari! Pensiile nu se majorează de la începutul anului

Publicat: 04 ian. 2021
pensionari pe stradă
Pensionarii amenință cu proteste

Lovitură pentru pensionari. Pensiile nu se majorează de la începutul anului, în ciuda angajamentelor luate de Guvernul Ludovic Orban.

Momentul majorării pensiilor nu este sigur, surse susținând că acestea ar putea fi majorate de-abia la mijlocul acestui an.

Nici procentajul de majorare ce ar urma să fie aplicat de ministerul condus de Raluca Turcan nu este cunoscut.

Pensiile nu se majorează, pensionarii amenință cu proteste

În condiţiile în care pensiile nu se vor mai majora, pensionarii se pregătesc de proteste. Protestele au fost anunțate de Viorel Copil, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor.

„Federaţia Naţională a Pensionarilor protestează cu hotărâre împotriva acestor «scamatorii» ale Guvernului. Ar fi trebuit să majoreze pensiile cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu brut. Am auzit până acum de (procentaje de majorare) de 8%, de 14%. Noi cerem Guvernului să aplice legea, aşa cum se aplică în cazul celor amendaţi pe stradă, pentru că nu respectă legislaţia specifică pandemiei. E o lege discutabilă, dar care trebuie respectată. Noi suntem hotărâţi să luptăm în continuare în toate formele pe care ni le permite legea. N-a făcut nimic Guvernul. Se dau comunicate aiuristice pentru septembrie. Cine ştie cine mai trăieşte până în septembrie?“, a spus Viorel Copil.

Ordonanțe care afectează milioane de români

Guvernul Cîţu a publicat, la finalul lui 2020, o ordonanţă de urgenţă care modifică mai multe acte normative. Potrivit premierului Florin Cîțu, deciziile vin pentru asigurarea unui deficit bugetar de maximum 7% din PIB şi pentru susţinerea relansării economice în 2021.

Pensiile cresc cu 8%, după majorarea de 14% din septembrie. A fost prorogat cu un an termenul de acordare a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene. Impactul bugetar al prorogării este de 600 de milioane lei, potrivit declaraţiilor premierului. În 2021 nu vor fi indexate cu rata medie anuală a inflaţiei pensiile de serviciu, pensiile militare de stat şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor.  Impactul este de 400 de milioane lei.

Salariul minim, majorat doar cu 3,1%

Salariul minim a crescut cu 3,1%, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut lunar, începând cu 1 ianuarie 2021. De asemenea, guvernul va continua să acorde vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei „având în vedere că măsura menţinerii acordării vou­che­relor de vacanţă până la data de 31 de­cem­brie 2021, va sprijini industria ospi­talităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii“, se mai arată în actul normativ.

Alocaţiile pentru copii cresc cu 20% din 1 ianuarie. Astfel, alocaţiile pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani ajung la 214 lei pe lună.

„Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2021, conform calendarului stabilit, exact cum am promis. Copiii cu vârste între 2 şi 18 ani vor primi, din ianuarie, 214 lei lunar“, a anunţat noul ministru al muncii Raluca Turcan, pe Facebook.

Pentru copiii până în 2 ani şi copiii cu handicap, cuantumul alocaţiei este de 427 de lei lunar. Este posibilă o nouă majorare la mijlocul anului. Începând cu 2022 alocaţia va fi indexată cu rata inflaţiei.

Comentarii
  • Suprimarea Pensiilor speciale si returnarea banilor la Fondul de Pensii; cei care au facut legi dupa bunul plac sa plateasca cu confiscarea integrala si extinsa a averilor.

  • Excelent. Sa se invete minte milioane de mosnegi inconstienti care nu au iesit la vot. Sau daca au iesit, multi prostalai au votat PNL, USR, sa alte gasti hulpave. Am intrebat cativa bosorogi de ce nu au iesit sa voteze PSD, care le-a marit pensiile, si ce credeti c-au raspuns? „Si ce daca le-a marit, au dat din banii lor?” Acuma, sa rabde!

  • Unde mai este loc de marire fratilor !! astia ar trebui sa stea in casa linistiti!! sunt oameni tineri care si-au pierdut locurile de munca(cu copii mici) si nu le intra nimic la sfarsitul lunii!! in vremurile astea sa zica merci ca le intra pensia..asa cum e ea…

  • „celovec” – taci ca miroase a PSD din gura ta…cred ca ai mancat cacat !!
    De unde atatea mariri?? in vreme de pandemi ce mariri ??? crezi ca PSD-ul avea de unde ?? hai sictir !

  • Cu siguranta nu pandemia de cateva luni este de vina, ca suntem pe ultimele locuri cu salariile,pensiile din Europa, dupa 31 de ani de capitalism de cumetrie.Conducatorii, juristii,medicii,profesorii,s.a. au salarii decente,pe cand ceilalti n-au fost luati in seama.Prostimea voteaza,altii se aranjeaza.

  • Pensionarii vau adus în această situație (sa aveți salarii, de nu aveți ce face cu atâția bani). Poate le donați din salariile voastre inflația, de la 1 februarie. Să aveți anul acesta mini vacante fericite ca și pensionarii

Adauga un comentariu