International

Mai multe state membre UE nu sunt de acord cu plafonarea preţului la gaz: „Riscă să fie ineficient”

Publicat: 24 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai multe state membre UE nu sunt de acord cu plafonarea preţului la gaz Riscă să fie ineficient
Ideea de a plafona preţul gazelor nu a fost salutata de toate statele membre UE

Ieri, 23 noiembrie 2022, Comisia Europeană a prezentat plafonul de preţ la gaz, la valoarea de 275 de euro pe Megawatt-oră pentru derivatele cu livrare peste o lună de pe bursă olandeză. Însă, ideea de a plafona preţul gazelor nu a fost salutata de toate statele membre UE.

Cea mai recentă propunere a Comisiei Europene va fi dezbătuta de miniştrii europeni ai Energiei la reuniunea lor de joi, 24 noiembrie 2022. Comisarul pe energie, Kadri Simson, a menţionat ca plafonul ar trebui să fie valabil de la 1 ianuarie 2023.

Mai multe state membre UE nu sunt de acord cu plafonul preţului la gaz

Plafonul de preţ propus de executivul comunitar ar trebuie să îndeplinească două condiţii. Prima este că, timp de două săptămâni consecuti, preţul gazului tranzacţionat pe TTF din Amsterdam (indicele de referinţă pentru gazele care sosesc prin conductă) să fie mai mare de 275 de euro pe megawat oră. A doua condiţie se referă la diferenţă de preţ dintre TTF şi GNL, care ar trebui să fie peste 58 de euro pentru zece zile de tranzacţionare consecutive.

Propunerea va fi discutată la Consiliul Energetic extraordinar al UE. Pentru e devenit operaţional, trebuie să fie aprobat de majoritatea statelor membre.

Critici au venit din partea Spaniei. Vicepremierul şi ministrul pentru Tranziţie, Teresa Ribera a menţionat că „nu poate fi o propunere serioasă, este o glumă”, exprimându-şi „indignarea” la Bruxelles. Premierul spaniol, Pedro Sanchez a menţionat ca propunerea este „în mod clar insuficientă”.

Şi ministrul italian al Mediului şi Securităţii Energetice, Gilberto Pichetto, a venit cu o reacţie în acest sens, menţionând că plafonul de preţ la 275 de euro „risca să fie ineficient. Un simplu steag, dar fără efect”. Potrivit acestuia, „ar trebui un sistem speculativ” similar cu cel pe care Italia l-a experimentat în timpul verii. Pentru ministru, acest mecanism ”riscă să stimuleze speculația în loc să o frâneze”.

Împotriva ideei de a impune un plafon la preţ s-a alăturat şi Germania, în contextul în care cu o astfel de măsură producătorii de gaze din țări terţe ar putea prefera să îşi vândă hidrocarburile altor naţiuni, lăsând Europa fără gaz.

Plafon de preţ la gaze naturale propus de Comisia Europeană: 275 de euro/MWh, timp de un an

Potrivit comisarului european pe energie, Kadri Simson, plafonarea preţului ar putea proteja oamenii de creşterile de preţuri.

„Propunem să punem un plafon pe prețul gazelor TTF pentru a proteja cetățenii și afacerile noastre de creșterile extreme de prețuri”, a menţionat Kadri Simson.

Mecanismul propus de Comisia Europeană va contribui la evitarea creşterilor mari de preţuri înregistrate în luna august, când la hub-ul de gaze TTF cotaţiile cu livrare în luna următoare s-au apropiat de 314 euro pentru un Megawatt oră (MWh).

Zilele trecute, vicepremierul rus, Alexander Novak, a declarat că Federaţia Rusă nu va livra ţiţei sau producția de petrol statelor care vor implementa un plafon de preţ. Însă, producţia de petrol se va livra către parneterii „orientaţi către piaţă”. Decizia vine în contextul în care UE ar putea stabili un plafon pentru producția rusească.

Deşi Comisia Europeană a declarat că mecanismul nu a afecta piaţa europeană, mai multe state membre UE s-au pronunţat împotriva plafonării preţului la gaz.

Adauga un comentariu