Local

Managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei, prezintă noile proiecte – LIVE VIDEO/ FOTO

Publicat: 29 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Managerul Ateneului Naţional din Iaşi Andrei Apreotesei prezintă noile proiecte - LIVE VIDEO FOTO
Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național Iași

Conferință de presă la Ateneul Național din Iași. Marți, 29 septembrie 2020, de la ora 11.00, Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, prezintă noile proiecte ale instituției.

În cadrul conferinței de presă din data de 29 septembrie 2020, desfășurată la sediul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, managerul instituției a prezentat programul lunii octombrie, care va conține, printre alte surprize, concertul de debut al Corului de Copii al Municipiului Iași, o nouă ediție a festivalului „Les films de Cannes à Iasi”, o nouă premieră de teatru și lansarea cărții „Ateneul Popular din Tătărași – O fortăreață anticomunistă”, a preotului Visarion Puiu.

Astfel, după o vară lungă în care s-a întâlnit cu publicul în diferite locații din oraș, ca Amfiteatrul Palas sau Centrul de Evenimente Agora, echipa de actori a Ateneului Național din Iași se întoarce, în luna octombrie, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”. Spectacolele se vor desfășura conform Ordinului nr. 3.142/1.495/2020 emis de Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

Instituția ieșeană a pregătit iubitorilor de teatru un program cultural-artistic variat, invitând publicul atât la spectacole educative pentru copii, cât și la comedii spumoase pentru cei mari.

Astfel, luna teatrală debutează sâmbătă, 3 octombrie, cu „Doctorul știe tot”,  un spectacol în care cei mici sunt invitați să facă o vizită în cabinetul doctorului, unde se petrec lucruri foarte
interesante: de la experimente ciudate până la vindecări fără durere. Duminică, 4 octombrie, copiii vor învăța despre prietenie și loialitate, vizionând spectacolul „O poveste de familie”.

Programul lunii octombrie va continua cu spectacolele „Take, Ianke și Cadîr”, marți, 6 octombrie și „Atenție, aterizăm!”, joi, 8 octombrie.

O primă surpriză a lunii  va avea loc sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 17.00, când, în Piața Unirii, în cadrul festivalului „Serile Filmului Românesc”, va avea loc concertul de debut al Corului de Copii al Municipiului Iași. Corul de Copii este un proiect iniţiat de Primăria Municipiului Iaşi şi realizat de Ateneul Naţional din Iaşi, sub atenta îndrumare a doamnei Raluca Zaharia. Corul va fi format din elevi talentaţi ai oraşului, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani şi va reprezenta Iaşul prin concerte şi apariţii la evenimente locale şi naţionale, precum şi prin participări la festivaluri internaţionale de profil. Misiunea programului este de a uni copiii din Iaşi prin cânt coral. Pentru îndeplinirea acestei propuneri, corul pune accentul pe incluziunea socială prin liberul acces, indiferent de statutul social şi, implicit, pe dezvoltarea copiilor care locuiesc în zonele cu un grad scăzut de cultură, în familii defavorizate, unde lipseşte comunicarea culturală şi interactivitatea.

Raluca Zaharia, coordonatoarea acestui proiect, a declarat: „Deşi astfel de iniţiative mai există în lume (New London Children’s Choir, Boston Children’s Chorus, Chicago Children’s Choir, New York Chilrden’s Chorus, Hong Kong Children’s Choir etc.), în România, din informaţiile noastre ar fi primul proiect de acest fel – un cor de copii oficial al oraşului, care să permită accesul cât mai multor copii şi tineri la cultură, educaţie artistică, dezvoltare personală şi cooperare socială. Astfel, prin această iniţiativă imaginea oraşului Iaşi ar fi promovată nu doar în România, ci la nivel mondial.”

Despre proiect, Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieşean, a afirmat: „Ne bucurăm că acest proiect se va desfăşura sub cupola Ateneului şi că se bucură de sprijinul atât al Primăriei Municipiului Iaşi, cât şi al altor instituţii publice de renume, locale şi naţionale. Comunitatea ieşeană va beneficia, prin înfiinţarea acestui cor de copii, de educaţie prin muzică, ajutând la crearea unor grupuri sociale de tineri şi părinţi care să desfăşoare şi să sprijine activităţi artistice şi care să contribuie la sistemul educaţional informal.”

Un alt eveniment așteptat al lunii va fi pe 17 octombrie 2020, de la ora 19,00, când va avea loc premiera spectacolului „Farmazonul din Hârlău”, regia Ion Sapdaru. Piesa de teatru a mai avut parte de o premieră online, fiind difuzată pe 6 iunie 2020, dar acum publicul va avea ocazia sa îi revadă pe actorii Ateneului din sala de spectacole. Istoria textului e reprezentativă pentru întreg teatrul românesc.

Junele Vasile Alecsandri se întoarce la sfârșitul anilor 30 ai secolului al XIX-lea din Franța înaripat de idei moderne, dar și cu adânci impresii adunate din sălile de teatru frecventate cu tenacitate la Paris. Găsește în țară o stare jalnică a teatrului. Puținele trupe oferă publicului din Iași reprezentații căznite cu un nivel artistic extrem de precar. Își dau concursul câteva trupe străine în săli improprii iar repertoriul este total rupt de realitatea românească. Vodeviluri franțuzești, piese bulevardiere și operete italienești, doar asta putea să vadă publicul ieșean. Cea mai mare problemă era însă limba română. Majoritatea publicului priveau cu scepticism chiar și ideea de spectacol în limba română. Se susținea că limba română nu este potrivită pentru un act teatral. Alecsandri își propune ca scop să spulbere aceste idei retrograde și pentru asta, alături de M. Kogălniceanu și C. Negruzzi purced la înființarea Teatrului Național. Dintr-un entuziasm fără seamăn, Alecsandri scrie cu repeziciune „Farmazonul din Hârlău”, care este o piesa originală, iar pe 18 noiembrie 1840, este jucată pe scena Teatrului Național, fiind la cortina finală ovaționată îndelung de către spectatori.

Pe 20 octombrie 2020, în Foaierul Ateneului, de la ora 18,00, va avea loc lansarea cărții „Ateneul Popular din Tătărași – O fortăreață anticomunistă.”, volum semnat de Pr. Visarion Puiu și a cărei prefață este semnată de scriitorul Daniel Corbu. Vorbind despre autor, academicianul Vasile Tărâțeanu, spune printre altele: „Trebuie să relev faptul că această carte cuprinde doar episoadele cele mai semnificative din tumultoasa activitate multilaterală a celui care a fost preotul Visarion Puiu, implicat timp de câțiva ani în viață culturala a Iaşiului. Ea nu constituie o cronică deplină a Ateneului, deoarece cuprinde doar câteva pagini din bogata activitate a acestei importante instituții de cultură din Iași, care s-a desfășurat aici într-un moment istoric vitreg pentru cultură, între anii 1945 – 1947, perioada directoratului său”.

Surprizele speciale ale lunii se vor încheia în weekendul 23-25 octombrie 2020, când la Cinema Ateneu va avea loc cea de a cincea ediție „Les films de Cannes à Iasi”.

Evenimentele vor fi organizate cu respectarea măsurilor și regulilor de distanțare socială impuse. Biletele pentru spectacole pot fi achiziționate de pe www.ateneuiasi.ro sau de la casa de bilete a Ateneului. Prețul unui bilet este de 15 lei la spectacolele pentru copii(10 lei pentru elevi, studenți, pensionari și șomeri) și 20 de lei la cele pentru adulți(15 lei pentru elevi, studenți, pensionari și șomeri). Prețul unui bilet la premieră este de 25 de lei.

  • Joi, 1 octombrie 2020, ora 20.00, Sala Mică de Spectacole

Seri cu lună, Clubul lunaticilor

  • Sâmbătă, 3 octombrie 2020, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Doctorul știe tot, Marionnette Show

  • Duminică, 4 octombrie 2020, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

O poveste de familie, Art You School

  • Marți, 6 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Take, Ianke și Cadîr, regia Ion Sapdaru

  • Joi, 8 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Atenție, aterizăm!, regia Daniel Onoae

  • Sâmbătă, 10 octombrie 2020, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Făt Frumos din lacrimă, regia Erica Moldovan

  • Sâmbătă, 10 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Astă seară… în familie, regia Erica Moldovan

  • Duminică, 11 octombrie 2020, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Din lumea lui Minnie Mouse, Compania Andirino

  • Duminică, 11 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Pijamale, regia Andrei Ciobanu

  • Marți, 13 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Steaua fără nume, regia Andrei Ciobanu

  • Joi, 15 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Dineu cu proști, regia Sebastian Bădărău

  • Sâmbătă, 17 octombrie 2020, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Castelul magic, Teatro Blu

  • Sâmbătă, 17 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Farmazonul din Hârlău, regia Ion Sapdaru

  • Duminică, 18 octombrie 2020, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

O poveste descâlcită, Compania Andirino

  • Duminică, 18 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Prima dată, regia Erica Moldovan

  • Luni, 19 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Comedie cu olteni, regia Ovidiu Cuncea

  • Marți, 20 octombrie 2020, ora 18.00, Foaierul Ateneului

Lansarea cărții Ateneul Popular din Tătărași – O fortăreață anticomunistă, de Pr. Visarion Puiu

  • Marți, 20 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Căsătorie în… doi, regia Andrei Ciobanu

  • Miercuri, 21 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Take, Ianke și Cadîr, regia Ion Sapdaru

  • Joi, 22 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

1+1=3, regia Andrei Ciobanu

  • Vineri, 23 octombrie 2020 – Duminică, 25 octombrie, Cinema Ateneu

Les films de Cannes à Iasi

  • Sâmbătă, 24 octombrie 2020, ora 10.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

De poveste, Art You School

  • Duminică, 25 octombrie 2020, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

De ziua lui Pinocchio, Marionnette Show

  • Marți, 27 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Dragoste pe contrasens, regia Andrei Ciobanu

  • Joi, 29 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Cu capu̕n nori, regia Daniel Onoae

  • Sâmbătă, 31 octombrie 2020, ora 11.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Spală-te pe mâini!, Compania Andirino

  • Sâmbătă, 31 octombrie 2020, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Farmazonul din Hârlău, regia Ion Sapdaru

  • Sâmbătă, 31 octombrie 2020, ora 20.00, Sala Mică de Spectacole

Seri cu lună, Clubul lunaticilor

 

Adauga un comentariu