Actualitate

Măsuri fără precedent! Românii care vin de Paşte ar putea fi plasaţi în carantină

Publicat: 05 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Măsuri fără precedent Românii care vin de Paşte ar putea fi plasaţi în carantină

Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş din Capitală, atrage atenţia că romanii de peste hotare care intenţionează să petreacă sărbătorile pascale în ţară, mai ales cei din Italia, să ia în calcul că s-ar putea ca, în loc să stea cu cei dragi, să fie izolaţi la domiciliu sau în carantină, în contextul epidemiei de coronavirus.

Invitat într-o emisiune la Medika TV, Cercel a fost întrebat ce se va întâmpla peste 6 săptămâni când va fi Paştele.

„O să vă pot spune mai concret în a doua parte a lunii martie pentru că, în funcţie de cum va evolua circulaţia acestui nou coronavirus pe teritoriul României, vom putea să calculăm nişte trenduri, nişte posibile evoluţii în teritoriu.

În momentul de faţă, aşa cum sunt lucrurile, dacă mâine ar fi Paştele, ar fi bine. Din păcate, nu e mâine Paştele, e ceva mai încolo, mai trece o lună şi jumătate şi în această lună şi jumătate se pot întâmpla foarte multe lucruri.

Dacă ne uităm la Italia, în momentul de faţă, ieri au declarat 552 de cazuri, astăzi 342 de cazuri şi încă 18 decese. Dacă ne uităm şi calculăm la întreaga populaţie a Italiei nu reprezintă nimic, pentru că reprezintă 0,00…nu ştiu cât la sută. Dar când priveşti cifrele sec – 342 de persoane… e ceva, mai ales că sunt din zone diferite, nu strict din zone de focar, care sunt carantinate în momentul de faţă.

Deci totul este într-o dinamică permanentă. Îl ascultam pe dr. Raed Arafat cum spunea ‘nimic din ce am stabilit astăzi nu va fi păstrat aşa, oricând se poate schimba, în 24 de ore’. Este absolut corect, pentru că dinamica epidemiologică este cea care îţi impune maniera de reacţie”, a explicat medicul la postul citat.

El a spus şi că, deşi omologii din alte ţări critică România pentru măsurile prea stricte, el consideră că sunt cele care funcţionează.

„Am fost acuzaţi de colegii din alte ţări ‘bai, aţi luat prea multe măsuri, ho, mai usurel’. Nu, pentru populaţia din România noi considerăm a fi cele mai bune măsuri în momentul de faţă. Că se vor dovedi a fi bune, că nu se vor dovedi a fi bune, până în momentul de fată s-au dovedit a fi bune şi, aşa cum facem noi controlul, încet-încet, băbeşte, că la carte, fără grabă, cu personal puţin, dar cu medici deosebit de inimoşi şi personal medico-sanitar absolut dedicat, eu cred că lucrurile vor merge bine în continuare”, a adăugat medicul.

Întrebat dacă romanii de peste hotare ar trebui să vină cu 14 zile mai devreme în cazul în care trebuie să stea în carantină înainte să se reunească cu familiile, Streinu-Cercel le-a transmis că cel mai bine ar fi să nu vină.

„Dacă nu au o nevoie anume să vină, să nu vină. Dacă trebuie să vină în mod obligatoriu, atunci să ia în calcul că s-ar putea să fie puşi în izolare la domiciliu. Acest lucru am rugat cu toţii să fie pus pe site-ul MAE, astfel încât să ştie lumea ce-i aşteaptă.

Dacă vin în ajun de Paşte, s-ar putea să aibă o surpriză, din anumite arii, în funcţie de modul de evoluţie a contextului epidemiologic, şi să fie puşi în izolare la domiciliu. Sau, dacă sunt din locuri unde există în circulaţie acest virus, să fie puşi în carantină instituţionalizată. Deci e văzând şi făcând.

Evident că, dacă vor să vină, nu poţi să-i opreşti, dar s-ar putea să nu poată să stea cu cei dragi şi să trebuiască să stea într-o carantină sau în izolare la domiciliu fără contact cu cei din interior”, a răspuns medicul.

El le-a transmis şi celor care s-ar putea gândi să nu declare la intrarea în ţara corect zona din care vin că trăim într-o lume în care „nu mai e nimic secret” şi că inclusiv GDPR-ul în acest context nu mai e în vigoare.

„Dacă cineva îşi imaginează că noi n-am putea să avem acces la toate datele se cam înşală, pentru că nu mai e nimic secret pe lumea asta. Inclusiv cu GDPR-ul, că în condiţii speciale nu se mai aplică şi există paragraf care spune cât se poate de clar că nu se aplică asta cu datele persoanle în astfel de situaţii. E o problemă de sănătate publică”, a conchis medicul.

Adauga un comentariu