Începând cu luna aprilie, medicii de familie pot elibera rețete online și pot acorda consultații în aceeași manieră doar bolnavilor cronici. Astfel, s-a pus punct măsurilor adoptate pe durata stării de alertă generată de pandemia Covid-19. Dr. Anca Deleanu, președinta Societății Medicilor de Familie Iași, speră că se va reveni și la sistemul de medicină online, aceasta fiind singura variantă care ar reduce aglomerația din cabinetele medicilor de familie
De la 1 aprilie, medicii de familie pot da rețete online doar pentru pacienții cu boli cronice, care nu necesită monitorizare și evaluare, ci au nevoie lună de lună de același tratament. De asemenea, odată cu ieșirea din starea de alertă, anumite medicamente pentru bolnavii cronici nu mai pot fi prescrise de către medicii de familie, decât dacă acest lucru este menționat în cadrul unei scrisori medicale emisă și semnată de către medicul de specialitate din cadrul spitalului sau a ambulatoriului.
Medicii de familie nu mai pot oferi consultații online decât pacienților cu boli cronice
Din luna aprilie, medicii de familie nu mai pot acorda consultații online și emite rețete online decât pacienților cu boli cronice, în timp ce pacienții acuți și subacuți trebuie să se prezinte la cabinetele medicilor de familie pentru orice consultație sau rețetă. Deoarece, în această perioadă, la cabinetele medicilor de familie se prezintă foarte mulți pacienți cu viroze, numărul de consultații este foarte mare, fapt ce generează aglomerări.
„Adresabilitatea în cadrul cabinetelor medicilor de familie a crescut în mod categoric. Să nu credem cumva că am scăpat de covid, cazurile de covid există și sunt diagnosticate în cabinetele medicilor de familie. Suntem mult mai aglomerați, dar încercăm să facem față. În acest moment, toți medicii de familie pot acorda consultații online pacienților cronici și pot elibera rețete online acestei categorii de pacienți. Rețetele online nu mai pot fi eliberate pentru afecțiunile acute și subacute. Este și o perioadă de viroze foarte încărcată, patologia acută este foarte serios reprezentată în acest moment, așa că numărul de consultații este foarte mare”, a declarat dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași.
Dr. Anca Deleanu speră că se va reveni la sistemul de medicină online
Medicii de familie ieșeni sunt de părere că ar fi extrem de util să se folosească în continuare sistemul de medicină online, mai cu seamă în această perioadă, când se înregistrează numeroase cazuri de viroze cu manifestări ușoare. Pentru genul acesta de afecțiuni, pacienții nu au nevoie decât de câteva sfaturi, care pot fi acordate și prin intermediul consultațiilor online.
„În continuare sperăm foarte mult că se va reveni și la sistemul de medicină online și pentru consultațiile acute, mai ales în acest moment, când consultațiile acute nu necesită decât niște sfaturi la început, iar cazurile care se complică ulterior necesită consultația efectivă a pacientului cu probleme respiratorii. În general, manifestările sunt ușoare și pot fi remediate acordându-se și consultații online. Dar este o altă modalitate în care, probabil, că se mai fac economii în sistem, în sensul că noi în continuare consultăm pacienți și bolnavii ne sună. Există însă și pacienți care vin la cabinet și nu-i putem refuza și în felul acesta avem consultații foarte multe. Aglomerația din cabinetele medicilor de familie poate fi cu greu evitată, pentru că sistemul de programare este dat peste cap de afecțiunile acute, este destul de complicat, sistemul de programare nu face față la așa ceva”, a adăugat dr. Anca Deleanu.
Odată cu ridicarea stării de alertă, medicii de familie nu mai pot oferi consultații online decât pacienților cu boli cronice, fapt ce a crescut considerabil adresabilitatea la cabinete.