National

Medicul Radu Țincu, despre riscul declarării urgenței sanitare în Capitală: „Toate aceste deșeuri vor fermenta și vor fi contaminate cu microorganisme”

Publicat: 18 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Radu Țincu despre riscul declarării urgenței sanitare în Capitală Toate aceste deșeuri vor fermenta și vor fi contaminate cu microorganisme
Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Secția ATI a Spitalului „Floreasca“ din Capitală

Vineri, 18 iunie 2021, Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Secția ATI a Spitalului „Floreasca“ din Capitală, avertizează autoritățile, în legătură cu riscul declarării urgenței sanitare în București, din cauza rozătoarelor și a gunoaielor din Sectorul 1.

„Toate aceste deșeuri menajere care sunt lăsate pe străzi, la temperaturi din ce în ce mai ridicate, vor fermenta și vor fi contaminate cu microorganisme. Microorganisemele vor fi preluate de rozătoare sau de animalele străzii și vor putea fi transmise ulterior către oameni. Marile epidemii din istorie au apărut când rozătoarele au fost un vector pentru aceste infecții către populație. Sper să nu ajungem în situația în care să declarăm o urgență sanitară în București”, a declarat Radu Țincu, potrivit Digi24.

Este invazie de șobolani în București

Monica Davidescu a postat, vineri, 4 iunie, o fotografie cu rozătoarele din zona teraselor Herăstrău din București. Ea a întrebat, îngrijorată, care este timpul de gestație la șobolani, dat fiind că dezinsecția în București a întârziat doar 3 luni.

„Așa ceva!!!! Azi în Bucuresti, zona teraselor Herăstrău.

Dezinsecția în București a întârziat doar 3 luni.

Care e timpul de gestație la șobolani? Ca să știu cu cât înmulțesc”, a scris Monica Davidescu alături de fotografia în care a surpins șobolanii.

Mai multe persoane au reacționat la postarea actriței, unele dintre ele împărtășind aceleași experiențe pe străzile din Capitală.

„Colcăie mizeria prin tot sectorul lui Clotilde”, a scris o persoană.

Un alt cetățean din București a precizat că este vorba despre o contaminare generală a orașului.

„Erau și anii trecuți în zona Unirii, pe lângă poduri, de ți-era frică să treci pe lângă marginea cu iarbă și tufe, unde viețuiau cu zecile (vizavi de Centrul Vechi și vizavi de magazinul Unirea, în zona teraselor noi, ori pe celălalt mal). E o contaminare generală”.

Șobolanii pot transmite boli grave

Carmen Dorobăț, medic primar infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit vineri, 18 iunie, al Antena 3, despre bolile grave transmise de șobolani.

Discuția vine în contextul în care, în Capitală, rozătoarele umblă nestingherite pe străzi, atrase de gunoiul necolectat. Pe lângă faptul că rod cablurile din zona Unirii, dând peste cap traficul sau circulă liberi prin unele magazine, șobolanii pot transmite o mulțime de boli grave.

Chiar dacă par inofensivi, șobolanii pot fi extrem de periculoși, în cazul în care atacă oamenii.

„Prezența acestor rozătoare determină o boală foarte gravă care se numește leptospiroză și care poate să ducă la deces, pentru că afectează și ficatul și rinichiul și inima. Poate această mușcătură, la șobolanii agresivi, să ducă la suprainfecții cu flegmoane deosebit de grave, cu zone de necroză și fasceita necrozantă, o infecție gravă care duce la necroza straturilor superficiale de mușchi și piele, deloc ușoare, iar rozătoarele acestea aduc pe lângă ele și purici, în special în acest decor meteorologic umed și cald.

(…) Am putea vorbi și despre un alt tip de epidemie, cateogoric. În special când vorbim despre aglomerările urbane, cum este Bucureștiul, unde te aștepți să fii în siguranță maximă, fiind o capitală europeană. Trebuie luate de urgență măsuri în acest sens să nu populăm spitalele de boli infecțioase cu alte patologii pe care nu le-am întâlnit în generația noastră și de mult au apus”, a spus Carmen Dorobăţ, medic infecţionist, într-o emisiune difuzată pe postul de televiziune Antena 3.

Adauga un comentariu