National

Medicul Vasile Astărăstoae, avertisment asupra prescrierii şi utilizării iraţionale de medicamente

Publicat: 11 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Vasile Astărăstoae avertisment asupra prescrierii şi utilizării iraţionale de medicamente
Vasile Astărăstoae precizează pe blogul său că industria farmaceutică are profituri uriașe

Medicul Vasile Astărăstoae, avertisment asupra utilizării iraţionale de medicamente. Acesta atrage atenția că medicii pot prescrie de multe ori medicamente care fie nu sunt autorizate, fie nu sunt necesare, totul pentru a face profit.

Vasile Astărăstoae precizează pe blogul său că industria farmaceutică are profituri uriașe.

medicul Vasile Astărăstoae avertisment
Acesta relatează că industria medicamentelor generează marje de profit mai mari decât orice altă industrie, exceptând industria armamentului

Medicul Vasile Astărăstoae, avertisment în privinţa medicamentelor

Medicul Vasile Astărăstoae, avertisment privind industria farmaceutică. Acesta relatează că industria medicamentelor generează marje de profit mai mari decât orice altă industrie, exceptând industria armamentului. Promovarea este deosebit de importantă pentru companiile farmaceutice, având în vedere concurenta la nivel mondial, a volatilității economice, a costurilor în creștere, a restricțiilor de brevetare și a producției în masă de medicamente generice.

Acest impuls uriaș al strategiilor de promovare creează multe probleme, inclusiv prescrierea irațională, deoarece informațiile pe care le oferă ar putea fi unilaterale, incorecte sau chiar înșelătoare. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că unul dintre motivele importante pentru utilizarea irațională a medicamentelor ar fi „promovarea necorespunzătoare a medicamentelor din motive de creştere a profitului obținut din vânzarea medicamentelor”.

Printre strategiile de promovare se află și marketingul off-label. Și ca în orice utilizarea off-label, medicii caută studii sau linii directoare bazate pe dovezi, care validează un medicament pentru o utilizare benefică în tratarea unei anumite boli. În practică medicală, se pot descoperi noi efecte benefice ale medicamentului, dar pe care industria farmaceutică nu cere să fie autorizate, fie din cauza procedurilor complicate și costisitoare, fie pentru că are pe piață un medicament similar, dar mult mai scump.

Spre exemplu, Avestin, este un medicament etichetat ca oncologic, care are efecte spectaculoase în dezlipirea de retină, iar sildenafilul Viagra are efecte foarte bune în hipertensiunea pulmonară.

medicul Vasile Astărăstoae avertisment, flacon cu medicamente varsat
Organizația Mondială a Sănătății afirmă că unul dintre motivele importante pentru utilizarea irațională a medicamentelor ar fi „promovarea necorespunzătoare a medicamentelor din motive de creştere a profitului obținut din vânzarea medicamentelor”

Ministrul Sănătăţii vrea modificarea preturilor medicamentelor

Ministrul Sănătăţii a făcut declaraţii de presă joi, 7 aprilie 2022, despre politica de preţ a Ministerului Sănătăţii. În acest context, dr. Alexandru Rafila vrea modificarea prețurilor medicamentelor. Fostul reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a menţionat ca cele 20 de fabrici de medicamente din ţara noastră aduc nu mai puţin de 1,5 la sută din Produsul Intern Brut.

„Este foarte evident că actualul mecanism de natură economică nu este funcţional încât să facă atractivă această zonă a medicamentelor generice. Să nu uităm că 1,5% din PIB-ul țării noastre revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care există pe teritoriul României. Una singură mai avem şi noi în proprietate, iar celelalte sunt private. Sunt acţionari români şi străini. Nu are niciun fel de importanţă acest lucru. Funcţionează în România şi asta este bine, dar în mod evident trebuie să asigurăm funcţionarea acestei industrii care oferă un procent semnificativ din PIB”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a menţionat faptul că România doreşte să facă economii, dar se află într-o situaţie paradoxală: tot mai multe medicamente dispar de pe piaţa deoarece nu mai sunt distribuite din cauza preturilor foarte mici.

„Politica de preţuri la nivelul Ministerului Sănătăţii consider că ar trebui puţin modificată, pentru că noi ne aflăm într-o situaţie paradoxală. Vrând să facem economii, plătim mai mulţi bani. Într-o manieră extrem de simplă: tot scădem preţul la nişte medicamente care dispar de pe piaţă care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt distribuite şi imediat intră în utilizare următorul care este mult mai scump. La sfârșitul zilei plătim mai mulţi bani decât mai puţini bani. Este clar că aici trebuie să descoperim un mecanism”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Reamintim faptul că medicul Alexandru Rafila a făcut declaraţii despre distribuirea pastilelor de iod. Procesul de distribuţie va fi amânat până în momentul în care lumea va înţelege despre ce este vorba.

Totodată, și medicul Vasile Astărăstoae aduce un avertisment asupra utilizării iraţionale de medicamente.

Adauga un comentariu