Actualitate

Mușcătura sau înțepătura de păianjen – cum o tratăm. Primul ajutor în astfel de situații

Publicat: 12 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mușcătura sau înțepătura de păianjen - cum o tratăm. Primul ajutor în astfel de situații
Mușcătura de păianjen este, de cele mai multe ori, inofensivă

Mușcătura unui păianjen veninos necesită îngrijiri medicale. Din fericire, de cele mai multe ori, acest fel de înțepătură este inofensivă și nu necesită un tratament specific. Cu toate acestea, există și specii de păianjeni care pot cauza decesul. Aceștia sunt cei care au colți suficient de puternici pentru a introduce veninul în organismul uman. Este important de reținut că păianjenii nu atacă decât în momentul în care se simt amenințați.

Speciile de păianjeni veninoși nu sunt prea răspândite în România. Singurele cazuri de mușcături ale văduvei negre au fost înregistrate în Constanța și Mangalia. Acest lucru se datorează faptului că atât ea, cât și alte specii de păianjeni veninoși sunt originare din zonele calde ale Statelor Unite. În cazul unei mușcături de păianjen veninos, este recomandat să apelăm de urgență la medic, deoarece se pot infecta dacă sunt lăsate netratate.

Cum recunoști înțepătura de păianjen

Mușcătura de păianjen arată ca o umflătură și poate fi confundată foarte ușor cu înțepătura unei alte insecte. Cel mai ușor mod în care ne dăm seama că am fost mușcați de un păianjen aste să îl găsim și pe acesta. Cu toate acestea, asta se întâmplă foarte rar. De cele mai multe ori, mușcătura de paianjen este inofensivă. Aceasta poate fi recunoscută prin umflarea și înroșirea pielii din locul mușcăturii, însoțite de mâncărime și durere. Simptomele diferă în funcție de cantitatea de venin pe care păianjenul l-a injectat în organism, de tipul de păianjen, cât și de cum reacționează organismul la venin. Copiii, femeile însărcinate, cât și persoanele cu sistemul imunitar slăbit pot avea reacții mai severe.

Mușcătura de păianjen poate fi periculoasă

Deși majoritatea păianjenilor sunt inofensivi, văduva neagră și păianjenul pustnic maro sunt două specii periculoase de paianjeni. Veninul păianjenului pustnic maro este toxic, fapt pentru care mușcătura sa poate provoca răni grave și infecție. În cazul în care nu sunteți siguri cât de periculoasă este această mușcătură, se recomandă să mergeți de urgență la un medic. Dacă rămâne netratată, înțepătura unei specii periculoase poate provoca dureri puternice.

Astfel, vă puteți confrunta cu crampe musculare, stări de vomă, frisoane și dificultăți de respirație. În cazul în care cantitatea de venin este foarte mare, vor apărea simptome severe. Printre acestea se numără dureri puternice de cap, amețeli, tulburări vizuale, febră. În cele mai grave cazuri, se poate ajunge până la spasme musculare severe, greață și vărsături.

Ce trebuie făcut dacă te-a mușcat un păianjen

În cazul în care ați fost mușcat de un păianjen, trebuie să curățați zona folosind apă și săpun, după care aplicați cuburi de gheață. Gheața previne înroșirea și supurarea excesivă a mușcăturii. Roșeața va dispărea într-o zi sau două, dar dacă simptomele se agravează, este recomandat să luați ibuprofen sau acetaminofen. În cazul unei mușcături periculoase, este nevoie să apelați la ajutorul unui medic, care vă va face o injecție pentru neutralizarea veninului. Doctorul vă va ține sub supraveghere timp de 24 de ore, iar piciorul sau mâna afectată trebuie ținute nemișcate. În lipsa unui ajutor medical adecvat, pacientul riscă să moară. Din fericire, foarte rar se întâmplă ca mușcătura ori înțepătura de păianjen să fie una veninoasă.

Adauga un comentariu