Economic Local

Noi condiții în programul pentru instalarea tinerilor fermieri, unde ieșenii pot accesa 70.000 de euro/fermă

Publicat: 13 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noi condiții în programul pentru instalarea tinerilor fermieri unde ieșenii pot accesa 70.000 de eurofermă
În luna iunie 2023 vor fi lansate noi sesiuni de depunere a proiectelor

Ieșenii care vor să depună proiecte în programul pentru instalarea tinerilor fermieri trebuie să achiziționeze un utilaj agricol cu o parte din banii primiți. Condiția este obligatorie pentru cei care vor să obțină sprijinul nerambursabil de maximum 70.000 de euro. Programul va fi lansat în luna iunie 2023

Programul mult așteptat de ieșenii care vor să se instaleze ca tineri fermieri, ce va fi lansat luna viitoare, suferă noi modificări. Potrivit specialiștilor din domeniu, anul acesta, tinerii sunt obligați să aibă alocat un procent investițiilor. Astfel, aceștia trebuie să achiziționeze un utilaj la o valoare de 40 la sută din suma totală ce o accesează.

Valoarea maximă a proiectului este de 40.000, 50.000 sau 70.000 de euro, cu finanțare nerambursabilă de 100 la sută, astfel că fermierii din Iași nu trebuie să contribuie cu nimic la partea de investiții. Așadar, în sesiunea ce va fi deschisă anul viitor va fi aceeași abordare, ca plan de afaceri, unde tânărul fermier își propune mai multe obiective. Fermierii vor afla concret condițiile obligatorii după ce va fi lansat Ghidul Solicitantului care ar trebui să fie publicat pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, săptămâna viitoare.

Au apărut noi condiții în programul pentru instalarea tinerilor fermieri

Fermierii tineri ar trebui să aibă, pentru a deveni eligibili, o dimensiune economică de minim 8.000 SO – coeficienții de producție standard. Sectoarele vizate sunt zootehnic, producția de legume și producția de fructe. Plata se efectuează în două tranșe și se acordă 75 la sută la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută după implementarea planului de afaceri. Beneficiarii eligibili sunt tinerii cu vârsta de până la 45 de ani, inclusiv. Anul acesta au apărut mai multe modificări la program.

Astfel, dacă programul era destinat, până acum, fermierilor cu vârsta până în 40 ani, anul acesta vor putea depune proiectele și cei care au până în 45 de ani. Perioada de instalare a tânărului fermier este de 24 de luni. Interesul pentru accesarea acestor bani europeni a fost mare de fiecare dată când a fost lansată o nouă sesiune de depunere a proiectelor, astfel că fondurile disponibile au fost epuizate rapid.

Ieșenii sunt interesați de programul pentru tinerii fermieri

Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri în ultimii 3 ani au accesat fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole. Cele mai multe dosare au fost depuse de tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care în ultimii ani a atras investitori. Astfel, o parte din cei care investesc fondurile nerambursabile în valoare de 40.000 de euro sunt și persoane care au muncit în străinătate și vor să rămână în localitățile natale.

Multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene au fost depuse de către ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu Frumos. Programul pentru instalarea tinerilor fermieri de anul acesta are un buget de peste 250,6 de milioane de euro.

Adauga un comentariu