Local

Noi detalii despre spitalul mobil de la Leţcani. Costel Alexe, preşedintele CJ Iași, arată adevărul despre licitaţia de 10.4 milioane euro. Unitatea medicală va rămâne închisă – LIVE VIDEO

Publicat: 08 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noi detalii despre spitalul mobil de la Leţcani. Costel Alexe preşedintele CJ Iași arată adevărul despre licitaţia de 10.4 milioane euro. Unitatea medicală va rămâne închisă - LIVE VIDEO
Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns să coste în final 10,4 milioane de euro

Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns să coste în final 10,4 milioane de euro. Suma este cu 3 milioane de euro mai mică față de valoarea inițială a unității medicale. Diferența de 3 milioane ar fi reprezentată de penalitățile aplicate intermediarului turc. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, face declaraţii de presă în care oferă noi detalii despre unitatea medicală mobila, luni, 8 februarie 2021, de la ora 14.00, la Casa Pătrată din Iași.

În cadrul evenimentului mai participă Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași și Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Concluziile raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătății în urma verificărilor la spitalul mobil de la Lețcani pot fi citite AICI!

Spitalul mobil de la Lețcani a devenit o adevărată piatră de moară pentru autoritățile județului Iași. Licitația derulată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest s-a dovedit a fi una din cele mai mari țepe din ultimii ani. Pentru containerele și echipamentele medicale s-au plătit 10,4 milioane de euro din cele 13,4 milioane licitate inițial de firma turcă SDI Global LLC din Ankara. Restul ar consta în penalitățile aplicate turcilor, după ce aceștia nu ar fi livrat produsele la timp. Doar că firma respectivă ar fi trebuit să primească o penalitate mult mai mare, containerele și echipamentele nefiind livrate la termenul stipulat în contract.

Spitalul mobil de la Lețcani va rămâne închis

„Până la remedierea deficientelor constatate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, Spitalul Mobil va fi închis.

Aş vrea să sublieniez că încă de dincolo de toată buna credinţă de care am dat dovadă că administraţie publică judeţeana în ceea ce priveşte situaţia de la Leţcani pentru a asigura un act medical de calitate, cred că nu ne mai permitem să mergem cu improvizaţii.

Încă din octombrie a anului 2020 am spus o serie de lacune care din păcate nu au fost remediate. În continuare nu avem manualele de service pentru echipamentele de acolo, certificatele de garanţie. Sunt multe din echipamente produse prin 2012 şi nu se ştie dacă sunt funcţionale la capacitate maximă. Saloanele din Spitalul mobil deşi figurează că are 88 mp, în realitatea sunt la 40 şi un pic mp.

Nu se poate redeschide spitalul. Sunt 31 d măsuri care cad în sarcina Spitalului de Boli Infecţioase şi Euronest. DSP trebuie să trimită o autorizaţie legală privind situaţia de acolo. Au fost o serie de nereguli acolo.

Corpul de Control al premierului este solicitat să vină la Spitalul Mobil de la Lețcani

Solicit premierului Florin Citu să trimită Corpul de Control pentru a verifica achiziţia spitalului mobil de către Asociaţia Euronest.

Activitatea rămâne suspendată că nu putem pune în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor. În momentul de faţă, condiţiile actuale din spital, privind îngrijirea pacienţilor şi bună administrarea a unităţii, considerăm că Iaşul are resurse unde poate trata pacienţii cu Covid-19 până la punerea în funcţiune a Spitalului de la Leţcani.

Pe lângă cele 10 mil de euro, CJ Iaşi din banii ieşenilor, a mai alocat pentru aceste lacune încă 2,8 mil lei.

Avem nevoie de acest contral la proprietar pentru a ne asigura că toate cerinţele din caietul de sarcini au fost respectate şi ieşenii au dreptul să li se aducă la cunoştinţă ce s-a făcut cu aceşti bani.

Interesul şi prioritatea zero a mea este să remediem deficienţele şi să menţinem capacitatea de intervenţie la un nivel înalt”, a transmis Costel Alexe.

Florin Roșu: „Au fost temperaturi negative și afară și în spitalul modular”

„Nu sunt condiţii normale de lucru, după un an de pandemie, unde cu toţii suntem epuizaţi fizic şi psihic. Este important pentru pacienţii de ATI. Decizia a fost de a se monitoriza temperatura zilnic. Afară temperaturile erau negative, erau şi în spital la ATI. Ceea ce este inacceptabil din punct de vedere medical.

Regiunea Moldoveni are nevoie de un spital modular funcţional, care are toate avizele la zi, responsabilitate ce ne-am asumat-o pentru eram în vârf de pandemie. Din fericire, în momentul de fata numărul de cazuri este în scădere, am putut să facem o igienizare a spitalului modular. A igieniza un spital este mult mai dificil a face o sterilizare la un spital normal. Pereţii trebuie spălaţi, se face aerosolizare, suprafaţa este mare. Nu se aflau pacienţi când s-au făcut aceste activităţi. Niciun pacient nu a avut de suferit, au fost mutaţi şi nu au stat în frig.

Pacienţii trebuie priviţi ca pe nişte rude ale noastre. La ATI au fost îngrijiri pacienţi pozitivi şi cu forme uşoare şi medii. Oricând se poate întâmpla ceva. Măcar condiţiile hoteliere ar trebuie să fie la nivel. Eu sunt apolitic, am precizat că am apreciat conducerea CJ Iaşi. În locul meu ar fi putut să vă răspundă un economist, nu un medic care a absolvit facultatea, mă pricep destul de bine la medicină. Unui ATI-ist nu-i este frică niciodată de nimic. Suntem antrenaţi din timpul rezidenţiatului, fiecare secundă este importantă. Am îngrijit pacienţi de la 27 de săptămâni la 97 de ani. Avem un salon în care este deconectat total de la energia electrică, am simţit miros de fum. Euronest are obligaţia de a asigura condiţiile oportume în spital, noi avem obligaţia să ne ocupăm de pacienţi. Aţi văzut tragediile din Piatră Neamţ şi Matei Balş. Pe lângă instalaţia electrică există probleme la instalaţia de climatizare. Nu am văzut şi nici nu am făcut un instructaj pentru echipamente. Eu sunt cel care a operaţionalizat spitalul modular”, a transmis Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Adauga un comentariu