Actualitate

Noi reguli fiscale de la UE pentru România. Câți bani trebuie să scoată cetățenii din buzunare

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noi reguli fiscale de la UE pentru România. Câți bani trebuie să scoată cetățenii din buzunare
Statele membre UE au adoptat luni, 29 aprilie 2024, noi reguli care stabilesc nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula.

Au fost anunțate noi reguli fiscale de la UE pentru România. Aceste reguli stabilesc nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula şi reglementează mărimea deficitului bugetar permis. Iată câți bani trebuie să scoată cetățenii din buzunare.

Noi reguli fiscale de la UE pentru România

Statele membre UE au adoptat luni, 29 aprilie 2024, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula.

Noile reguli menţin limitele privind datoria şi deficitul public prevăzute în tratate, la 60%, respectiv 3% din PIB, dar oferă mai mult spaţiu de manevră ţărilor pentru a-şi negocia traseele de ajustare cu Comisia Europeană în planuri pe patru ani, care pot fi extinse la şapte dacă adoptă reforme şi investiţii.

De asemenea, sunt prevăzute ţinte comune de reducere pentru a se asigura că ajustările nu sunt amânate. Ţările care depăşesc limita datoriei trebuie să îşi reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an atunci când aceasta depăşeşte 90% din PIB şi cu jumătate de punct dacă nu atinge acel nivel. Statele cu un deficit de 3% vor trebui să-l corecteze în continuare până la 1,5% pentru a avea o rezervă la care să poate recurge în vremuri de criză.

,,Noua legislaţie va îmbunătăţi în mod semnificativ cadrul existent şi va oferi reguli eficiente şi aplicabile pentru toate ţările membre. Ele vor asigura finanţe publice garantate şi sustenabile, vor creşte accentul pe reforme structurale şi investiţii pentru a stimula creşterea şi crearea de locuri de muncă în UE.”, a declarat ministrul belgian al Finanţelor, Vincent Van Peteghem.

Legi europene mai dure pentru cetățeni

Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie 2024, un set de legi pentru combaterea spălării banilor. O măsură vizează implementarea unei limite de 10.000 euro pentru plăţile în numerar.

Normele implementate de Parlamentul European vin cu mai multe schimbări. În primul rând, acestea garantează că persoanele cu un interes legitim vor avea acces „imediat, nefiltrat, direct şi liber” la informaţiile privind beneficiarii reali deţinute în registrele naţionale şi interconectate la nivelul UE.

Potrivit Parlamentului European, în această categorie sunt incluși jurnaliştii, profesioniştii din domeniul mass-media, organizaţiile societăţii civile, autorităţile competente şi organismele de supraveghere.

De asemenea, noile legi includ măsuri de diligenţă sporită şi verificări privind identitatea clienţilor. Sunt vizate și aşa-numitele entităţi obligate, precum băncile, administratorii de active şi criptoactive sau agenţii imobiliari şi virtuali. Ei trebuie să raporteze activităţile suspecte către unităţile de informaţii financiare şi alte autorităţi competente.

Legislaţia conţine dispoziţii privind vigilenţa sporită în ceea ce priveşte persoanele foarte bogate, cu o avere totală în valoare de cel puţin 50.000.000 euro, excluzând reşedinţa lor principală. Este vorba despre o limită de 10.000 euro la nivelul UE pentru plăţile în numerar, cu excepţia persoanelor fizice într-un context neprofesional.

De asemenea, statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o directivă referitoare la clădirile ecologice, impunând astfel obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Legea este obligatorie pentru toți românii. Măsura, care se va aplica și în România, prevede obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Prin urmare, se discută apariția clădirilor ecologice în România.

Adauga un comentariu