Local

O femeie de 58 de ani s-a infectat cu o bacterie periculoasă după ce a mâncat o conservă de pește. Aceasta se află la Spitalul de Boli Infecțioase, iar medicii încă fac investigații. Dr. Florin Roșu: „Simptomatologia a survenit la 12 ore post ingestie”

Publicat: 09 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O femeie de 58 de ani s-a infectat cu o bacterie periculoasă după ce a mâncat o conservă de pește. Aceasta se află la Spitalul de Boli Infecțioase iar medicii încă fac investigații. Dr. Florin Roșu Simptomatologia a survenit la 12 ore post ingestie
Dr. Florin Roșu vorbește despre infecția cu bacteria Botulism

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași îngrijesc al treilea pacient infectat cu Botulism de anul acesta. Este vorba despre o femeie în vârstă de 58 de ani din județul Botoșani, care a ajuns la spital cu mai multe simptome specifice după ce a mâncat o conservă de pește din comerț. Starea acesteia este încă incertă, iar medicii fac investigații

O femeie de 58 de ani s-a infectat cu bacteria Botulism după ce a mâncat o conservă de pește. Pacienta a fost transferată de la Spitalul Județean din Botoșani la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. Aceasta era cunoscută ca având hipertensiune arterială și era vaccinată împotriva Covid-19. Primele simptome ale infecției au început să apară la 12 ore după ingestie. În prezent se află sub supravegherea medicilor, iar starea ei este incertă.

„Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva» Iași, Centru de Excelență în îngrijirea pacienților din sfera infecto-contagioasă, îngrijește pacienți atât din Iași, cât și pacienți din regiunea Moldovei. În momentul de față, avem în îngrijire o pacientă din Botoșani, în vârstă de 58 de ani, cunoscută cu hipertensiune arterială (HTA) necontrolată terapeutic, vaccinată anti SARS-CoV-2, admisă prin transfer din secția de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență «Mavromati», declară debutul simptomatologiei de 6 zile prin cefalee occipitală și frontală cu caracter de înțepătură, greață și vărsături la care ulterior, după două zile, asociază ptoza palpebrală unilaterală stângă cu caracter progresiv și diplopie stângă.

Simptomatologia a survenit la 12 ore post ingestie conservă de pește din comerț. A fost efectuat RMN care pledează pentru leziuni demielinizante supratentoriale și hipoplazia sinusurilor transvers și sigmoid stâng. Pacienta a fost dirijată în clinica noastră cu observație Botulism. Momentan este în curs de investigații și administrarea tratamentului de specialitate”, a declarat dr. Florin Roșu.

Al treilea caz de botulism din acest an la Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Această pacientă este cel de-al treilea caz de infectare cu Botulism din acest an. La Spitalul de Boli Infecțioase au mai fost tratați în luna iunie 2021 alți doi pacienți. Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, explică ce este bacteria bacilii și care sunt cauzele infecției cu aceasta. Transmiterea la om se face prin ingestia alimentelor care conțin această bacterie. Cele mai frecvente alimente în care se găsește această toxină sunt: conserve de carne, de pește, de fructe și legume, insuficient sterilizate sau spălate.

„Bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale, care elimină prin materiile fecale cantități mari de germeni pe sol (rozătoare, porci, cai, pisici, câini, pești de apă dulce etc.), dar și în intestinul oamenilor. Sporii sunt larg răspândiți în sol. Transmiterea la om se face prin alimente care conțin toxină botulinică preformată, în următoarele condiții: alimentul să fie contaminat cu bacil botulinic; să existe condiții de anaerobioză pentru germinarea sporilor; alimentul insuficient prelucrat termic, astfel încât sporii nu au fost distruși și să fie depozitat ulterior în condiții de temperatură optimă pentru elaborarea toxinei. Alimente incriminate: conservele alimentare, în special cele preparate în gospodăriile personale: conserve de carne, de pește, de fructe și legume, insuficient sterilizate sau spălate; carnea afumată, șuncă preparată în casă, mezeluri, cârnați, unele specii de pești.”

Foarte rare sunt infecțiile după consumarea conservelor preparate pe cale industrială, când acestea sunt insuficient sterilizate.

Dr. Florin Roșu: „Atenție! Alimentele contaminate pot apărea alterate ca gust și miros”

Specialiștii avertizează că, pentru a evita infecția cu această toxină, trebuie să fim foarte atenți la ceea ce consumăm. Alimentele contaminate se pot diferenția prin alterarea gustului și a mirosului. Trebuie precizat că există câteva reguli stricte de prevenție a contaminării, deoarece Botulismul este considerat urgență medicală.

„Atenție! Alimentele contaminate pot apărea alterate ca gust și miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent însă, alimentele pot să arate perfect normal. Conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață creează condiții de anaerobioză și în condițiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice. Botulismul este considerat urgență medicală și tratamentul se efectuează în spitale specializate de boli infecțioase. Prevenirea botulismului se face prin educația populației. Riscul de botulism poate fi diminuat prin respectarea următoarelor reguli: măsuri stricte de reducere a contaminării produselor crude înainte de prelucrare și conservare – vegetale, carne, pește, moluște”.

Adauga un comentariu