Coronavirus

O nouă variantă a coronavirusului a fost depistată. C.1.2 a suferit cele mai multe mutații

Publicat: 30 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă variantă a coronavirusului a fost depistată. C.1.2 a suferit cele mai multe mutații
Coronavirus

Cercetătorii sud-africani au detectat o variantă a coronavirusului. Aceștia spun că varianta C.1.2 a suferit cele mai multe mutații față de orice altă variantă cunoscută, în comparație cu forma inițială a virusului SARS-CoV-2.

Noua variantă a fost detectată în luna mai, și care acum se răspândește în provinciile sud-africane și șapte alte țări din Africa, Europa, Asia și Oceania, provoacă îngrijorări că ar putea fi mai infecțioasă și ar putea evita efectul vaccinurilor, relatează Jerusalem Post.

Studiul a constatat, de asemenea, că tulpina C.1.2 are o rată de mutație de aproximativ 41,8 mutații pe an, care este aproape de două ori mai rapidă decât rata actuală de mutație la nivel global a celorlalte variante.

Deși a fost detectată prima dată în Africa de Sud, C.1.2 a fost identificată de atunci în Anglia, China, Republica Democrată Congo, Mauritius, Noua Zeelandă, Portugalia și Elveția.

Oamenii de știință au afirmat că această perioadă scurtă de creștere evolutivă a fost văzută și la variantele Alpha, Beta și Gamma, sugerând că un singur eveniment, urmat de o creștere a numărului de cazuri, a condus la rate de mutație mai rapide.

Varianta Delta a coronavirusului lovește puternic în rândul tinerilor: „În mai multe țări ale lumii se vorbește despre cazuri la copii”

Problemele create de valul 4 și de mutația Delta a noului coronavirus stârnesc foarte multe îngrijorări. Potrivit bilanțului uneia dintre unitățile de primă linie în lupta împotriva COVID-19, Spitalul „Victor Babeș” din Capitală, în ultimele zile s-au înregistrat patru decese ale unor bărbați cu vârste de 32, 37, 53 și 62 de ani, toți nevaccinați și fără comorbidități.

Managerul Spitalului „Victor Babeș”, conf. dr. Simin Aysel Florescu, trage un semnal de alarmă în privința acestui fapt extrem de îngrijorător: tulpina Delta este cu mult mai periculoasă decât variantele anterioare și mulți tineri ajung la spital în stare gravă.

„Din păcate, este un lucru absolut dramatic, nu numai îngrijorător, pentru că este vorba despre pacienți care aveau familii tinere, copii mici, care nu aveau niciun fel de boli cunoscute și nimic din cele pe care să le putem diagnostica noi, erau deci niște oameni sănătoși, și care au murit cu zile din cauza acestei boli din simplu motiv pentru că nu erau vaccinați și, în al doilea rând, pentru că au venit la spital foarte târziu din momentul în care a debutat simptomatologia bolii. Au venit către ziua a zecea de le debut, lucru care face sarcina noastră aproape imposibilă”, a explicat dr. Simin Florescu, într-o intervenție telefonică, luni, la „Punctul de Întâlnire”.

Potrivit medicului, valul al patrulea vine cu o tulpină mutantă virală care determină cazuri mai grave.

„Deja, în mai multe țări ale lumii se vorbește despre cazuri la copii, în afară de cele la adulții tineri pe care le vedem noi deocamdată. Este vorba de o tulpină care, din fericire, este încă acoperită de vaccinurile existente. Avem armele cu care să luptăm împotriva acestei tulpini – de ce nu le folosim? Aceasta este întrebarea și stupefacția noastră, a doctorilor”, a mai spus medicul.

Întrebată dacă a văzut ca medic vreun pacient cu o evoluție dezastruoasă care să fi regretat că nu s-a vaccinat, dr. Simin Florescu a răspuns:

„Din păcate, la cei care au ajuns să decedeze prin COVID n-au mai apucat să-și exprime această opțiune, dar am auzit din partea familiilor aceste remarci și aceste regrete care erau mult prea tardive”.

Adauga un comentariu