Local

O parte dintre revendicări au fost obținute, însă problemele din sistemul sanitar continuă: „Nu este normal ca un director economic de spital să aibă 7.000 de lei salariu”- FOTO

Publicat: 30 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O parte dintre revendicări au fost obținute însă problemele din sistemul sanitar continuă Nu este normal ca un director economic de spital să aibă 7.000 de lei salariu- FOTO
O parte din revendicări au fost obținute de către angajații din sistemul sanitar, însă sindicaliștii sunt încă nemulțumiți

O parte dintre revendicări au fost obținute de angajații din sistemul sanitar, însă sindicaliștii încă sunt nemulțumiți. Aceștia afirmă faptul că există în continuare probleme în sistemul medical, care-i frustrează

Ca primă revendicare, angajații din sistemul sanitar au cerut aplicarea proiectului de lege a salarizării, stabilit cu Ministerul Sănătăţii, care să asigure reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale, şi creșterea veniturilor. În prezent, la nivel maxim se acordă salariile pentru personalul auxiliar, fizicieni, kinetoterapeuți, asistenți sociali, personalul TESA (Tehnic, Economic și Socio-Administrativ). Această revendicare însă nu a adus niciun plus pentru angajații din sistemul medical.

„O parte din revendicări s-au rezolvat, dar este evident că rămân câteva probleme pe care încercăm să le ducem la bun sfârșit. Mai există categorii care se așteaptă la ceva mai mult, precum categoria TESA. Acum, aceștia beneficiază la salariul maxim din grilă, fiind printre primele revendicări care s-au rezolvat. Foarte mulți din colegii TESA (Tehnic, Economic și Socio-Administrativ) au trecut din anexa 8 în anexa 7, încă de pe data de 1 ianuarie, prin hotărâri judecătorești. Pentru acești colegi însă nu este niciun plus”, declară Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Revendicările s-au obținut, însă nemulțumirea angajaților din sistemul sanitar nu s-a rezolvat

poză cu Ministerul Sănătății
Acordarea voucherelor de vacanță se află pe lista de revendicări a sindicaliștilor din sănătate

Deși ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar sunt îndreptăţite, dar pot fi rezolvate etapizat, aceștia trebuie să mai aștepte deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate, actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană, luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor, plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază, raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal, reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistenții medicali.

„Așteptăm cu interes repoziționarea multora dintre categorii de angajați la noua lege de salarizare care ar trebui să prindă contur în vara aceasta, cel târziu în septembrie. Nu este normal ca un director economic de spital să aibă 7 mii de lei salariu, sunt niște lucruri pe care sperăm ca noua lege de salarizare să le corecteze. Din acest motiv nu am rezolvat toate problemele sistemului.

Există în continuare problema deblocării posturilor, la fel este și pentru voucherele de vacanță, pentru care s-a dat un proiect de ordonanță, pentru ca acestea să fie finanțate din bugetul de stat pentru toți angajații. Astăzi va intra pe ordinea de zi în Guvern”, declară Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

S-au aprobat majorări salariale între 2 și 5 la sută

 poză cu bani
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat majorări salariale între 2 la sută și 5 la sută pentru infirmiere și brancardieri

Astăzi va intra în ordinea de zi în Guvern problema voucherelor de vacanță care ar trebui să fie plătite din bugetul de stat pentru toți angajații din sistemul sanitar. Acordarea voucherelor de vacanță se află pe lista de revendicări a sindicaliștilor din sănătate. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat majorări salariale între 2 și 5 la sută pentru infirmiere și brancardieri, tot în încercarea de a opri declanșarea grevei generale.

„Cu un ochi ne bucurăm, dar cu unul lăcrimăm, pentru că este loc de mai bine, având în vedere că inflația a erodat puternic veniturile oamenilor, așa că orice leu contează. Ne dorim în continuare să se corecteze inechitățile din sistemul sanitar, care s-au acumulat de-a lungul anilor. Salariile au crescut cu câte 500 de lei pentru asistenții medicali, plus 100 de lei pentru o sâmbătă sau o duminică.

În medie, s-au calculat cam trei sâmbete, duminici. La doctori pentru o gardă se plătește 500 de lei, același lucru se întâmplă și pentru biologi-chimiști. La personalul auxiliar, la fel, s-a mărit cu 100 de lei pentru fiecare sâmbătă sau duminică și anexa doi la maxim”, adaugă Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Adauga un comentariu