Local

ONG-urile din Iași, nemulțumite de implicarea prefectului Bogdan Cojocaru în criza refugiaților din Ucraina – FOTO

Publicat: 08 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ONG-urile din Iași nemulțumite de implicarea prefectului Bogdan Cojocaru în criza refugiaților din Ucraina - FOTO
ONG-urile din Iași, dar și unele persoane fizice, s-au arătat nemulțumite de activitatea prefectului Bogdan Cojocaru pe tema crizei refugiaților din Ucraina

Prefectul Bogdan Cojocaru a atras nemulțumirea ONG-urilor, dar și a ieșenilor. Actualul șef din Casa Pătrată nu a făcut decât să se pozeze pe peronul Gării cu miile de refugiați din Ucraina și să dea ordine altor instituții din Iași privind gestionarea crizei umanitare

Criza refugiaților din Ucraina a atras nemulțumirea a zeci de oameni simpli, dar și a organizațiilor neguvernamentale, din cauza slabei implicări a autorităților județene. Cel care a fost luat la ochi este actualul prefect PSD, Bogdan Cojocaru.

Măsurile luate de acesta pentru gestionarea crizei refugiaților, faptul că autoritățile județene încă se bâlbâie cu spațiile de cazare, dar și lipsa de transparență, au făcut ca voluntarii să se revolte.

ONG-urile din Iași au cerut explicații de la prefectul Bogdan Cojocaru

Prefectul a fost prezent în ultima vreme la Gara Socola sau la Gara Cristești, unde au sosit trenuri cu refugiați, și nu a scăpat prilejul să-și facă poze cu aceștia chiar pe peron. Faptul că nici până la această oră nu sunt încă puse la punct centrele pentru primirea refugiaților, dar și faptul că ONG-urile și persoanele fizice sunt lăsate să se descurce singure, a atras nemulțumirea acestora.

”Stimate domn prefect de metropolă, atât puteți face?! Stați pe peron 3 minute, împărțiți o Cola și un măr și faceți 80 de poze pentru prostime?! Atât poate instituția dvs.?! Și, apoi, decontat de zeci de ori prețul sticlei aceleia de apă și sandwich-ului ăluia penibil?! Eu, personal, am pierdut toată ziua, pe persoană fizică, am cheltuit peste 2.000 de lei și am umblat și la E-gros, și la Sculeni, și la Albița și, dacă mai aveam resurse, mergeam și la Stânca Costești. Oamenii se mobilizează exemplar pe rețele de socializare, în timp ce voluntarii osteniți din vămi și fără manuși pe mâini se întreabă unde sunt instituțiile ce toacă resurse cu nemiluita pe fleacuri”, a spus Alexandru Ioan, un ieșean care s-a implicat în sprijinirea ucrainenilor refugiați.

Prefectul Iașului s-a pozat cu refugiații

Bărbatul a precizat că activitatea prefectului a lăsat de dorit în toată această perioadă.

”Mergeți și organizați lucrurile, faceți centre de primire, puneți instituția în mișcare, să nu mai fie povara toată pe umerii oamenilor simpli, care au un apartament vechi cu 2 camere și pun cu dragoste o cameră la dispoziția nefericiților acelora. Rușine!”, a mai spus ieșeanul.

Nu este pentru prima dată când actualul șef al Prefecturii Iași este depășit de situație. Mai mult, acesta a încercat să impună unele cheltuieli în cârca altor instituții publice din Iași.

Lista spațiilor pentru refugiați, dezvăluită cu întârziere

Abia la finalul săptămânii trecute a fost făcută o listă cu 2.710 locuri de cazare în 20 de spații din județul Iași. Și această listă a fost ținută zile bune la secret de către conducerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași, condus de actualul prefect. Bogdan Cojocaru a pasat răspunderea pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), coordonat de ISU Iași.

”Pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații. Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află în județul Iași, precum unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați”, a susținut prefectul Bogdan Cojocaru.

Adauga un comentariu