International

ONU trage un semnal de alarmă: Controlul asupra pandemiei a fost pierdut de toate țările!

Publicat: 24 sept. 2020
COVID-19
COVID-19, a cincea cauză de deces în Europa. Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

Controlul asupra pandemiei a fost pierdut de toate țările, avertizează ONU. Mai multe instituții mondiale îndeamnă statele lumii să combată dezinformarea și propagarea de informații false care pot une în pericol viața și sănătatea oamenilor în contextul pandemiei de Covid 19, conform Mediafax.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ONU, agențiile specializate și partenerii fac un apel la statele lumii să elaboreze și să implementeze planuri de acțiune pentru a promova propagarea informațiilor fundamentate științific și pentru a preveni răspândirea informațiilor false, respectând totodată libertatea de exprimare.

„În momentul în care virusul s-a răspândit în întreaga lume, s-au propagat frenetic mesaje eronate și chiar periculoase pe toate platformele de socializare, din cauza cărora oamenii au devenit confuzi și imprudenți, fiind induși în eroare”, a afirmat secretarul general al ONU, António Guterres.

ONU trage un semnal de alarmă: Controlul asupra pandemiei a fost pierdut de toate țările!

Potrivit înalților oficiali, dezinformarea poate duce la eșecul campaniilor declanșate în lume, inclusiv în ceea ce privește realizarea unui vaccin anti-Covid.

„Informațiile false și dezinformarea pun în pericol sănătatea și viața, subminând încrederea în știință, în instituții și în sistemele medicale”, a declarat directorul general al ONU dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dezinformarea afectează toate categoriile societății, inclusiv copiii, mai spun specialiștii.

„Dezinformarea reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă copiii în prezent”, a spus Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei reuniuni de amploare. OMS, ONU, UNICEF, UNAIDS, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), UNESCO, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT), inițiativa ONU Global Pulse și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), împreună cu guvernele din Indonezia, Thailanda și Uruguay, au susținut un webinar în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generale a ONU, cu scopul de a atrage atenția asupra impactului negativ al răspândirii informațiilor false și al dezinformării, aceasta din urmă fiind difuzarea deliberată de informații false pentru promovarea anumitor interese.

OMS: ”Numărul cazurilor din septembrie ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru noi toți”

După ce peste  jumătate din țările din Europa au raportat o creștere de peste 10 procente a numărului de îmbolnăviri în ultimele 2 săptămâni, Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă.

”Eforturile, sacrificiile noastre au meritat. În iunie, numărul cazurilor a fost la un minim istoric.

Numărul cazurilor din septembrie, însă, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru noi toți.

Deși aceste cifre indică un proces de testare extins, arată totodată și o rată alarmantă de transmitere în regiune.

Deși am observat o creștere a numărului de cazuri, în rândul unor grupe de vârstă mai mari, 50-64 și 65-79 de ani, în prima săptămână din septembrie, cea mai mare proporție rămâne în grupa 25-49 de ani.

Perioada de carantină de 14 zile este o estimare conservatoare a perioadei de infecție care, în ciuda unor incertitudini care rămân încă, cuprinde între 3 și 5 zile înainte și cinci zile după apariția simptomelor”, a declarat directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

Adauga un comentariu