Actualitate

Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) susţine că pandemia de COVID-19 va fi prezentă şi în 2022! Țările sărace incă nu au acces la vaccin

Publicat: 21 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Organizaţia Mondială a Sănătății OMS susţine că pandemia de COVID-19 va fi prezentă şi în 2022 Țările sărace incă nu au acces la vaccin
În urma anchetei s-a descoperit că mai mulți angajați ai DSP Suceava nu sunt vaccinați cu adevărat anti-COVID-19

Pandemia de Covid va „dura un an mai mult decât este necesar”, deoarece țările mai sărace nu primesc vaccinurile de care au nevoie, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Dr. Bruce Aylward, lider în vârstă la OMS, a spus că aceasta înseamnă că criza Covid ar putea „trece cu ușurință până în 2022”.

Mai puțin de 5% din populația Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente. Marea Britanie a livrat peste 10 milioane de vaccinuri țărilor care au nevoie. A promis în total 100 de milioane.

 

 

Țările bogate ar trebui să doneze vaccinuri pentru a nu prelungi pandemia de COVID-19 și în 2022, susţin cei de la OMS

Dr. Aylward a făcut un apel către țările bogate să renunțe la locurile lor în coada pentru vaccinuri, pentru ca companiile farmaceutice să poată acorda prioritate țărilor cu cele mai mici venituri. În acest fel, pandemia de COVID-19 nu s-ar extinde până în 2021, menţionează reprezentantul OMS.

El a spus că țările bogate trebuie să „facă bilanț” acolo unde se aflau, cu angajamentele lor de donație luate la summite precum reuniunea G7 de la St Ives în această vară.

„Vă pot spune că nu suntem pe drumul cel bun”, a spus el. „Chiar trebuie să accelerăm sau știi ce? Această pandemie va continua un an mai mult decât trebuie.”

Vaccinul Poporului – o alianță de organizații caritabile – a lansat noi cifre sugerând că doar una din șapte dintre dozele promise de companiile farmaceutice și țările bogate își ajung de fapt destinațiile în țările mai sărace.

Marea majoritate a vaccinurilor Covid au fost administrate în țări cu venituri mari sau cu venituri medii superioare. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global.

Grupul de organizații caritabile, care include Oxfam și UNAids, a criticat, de asemenea, Canada și Marea Britanie pentru că au procurat vaccinuri pentru propriile populații prin Covax, programul global susținut de ONU pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor.

Cifrele oficiale arată că, la începutul acestui an, Marea Britanie a primit 539.370 de doze de Pfizer, în timp ce Canada a luat puțin sub un milion de doze de AstraZeneca.

Ideea inițială din spatele Covax a fost că toate țările vor putea achiziționa vaccinuri, inclusiv cele bogate. Dar majoritatea țărilor din G7 au decis să se abțină odată ce au început să facă propriile tranzacții individuale cu companiile farmaceutice.

Consilierul global pentru sănătate al Oxfam, Rohit Malpani, a recunoscut că Marea Britanie și Canada au dreptul tehnic să primească vaccinuri pe această cale după ce au plătit mecanismul Covax, dar a spus că este încă „moral nedefendabil”, având în vedere că ambii au obținut milioane de doze prin propriile acorduri bilaterale.

România ar putea fi studiu pentru OMS pentru rata mică de vaccinare

În schimb, în afară de țările din lumea a treia care şi-au manifestat intenţia de a se vaccina dar nu au vaccinuri, România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Europa. Asta în condiţiile în care țara are acces sigur la toate tipurile de vaccin omologate. Din aceste considerente, cei de la OMS ar putea include într-un studiu țara noastră pentru a vedea unde este problema.

Un medic roman stabilit în Suedia susţinea că deja cercetării străini vor să facă studii de caz în România. Pe de altă parte, din cauza ratei mici de vaccinare, specialiştii romani susţin că este posibil ca în țară, în luna ianuarie să apară şi un al 5 lea val de infectări cu COVID-19.

Adauga un comentariu