Economic Local

Pandemia de COVID-19 închide pe rând restaurante, service-uri auto și firme de catering din Iași. Afacerile au fost deschise prin programul Start-Up Nation

Publicat: 22 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pandemia de COVID-19 închide pe rând restaurante service-uri auto și firme de catering din Iași. Afacerile au fost deschise prin programul Start-Up Nation
Se închid restaurante, service-uri auto și firme de catering din Iași din cauza pandemiei de COVID-19

Pandemia de COVID-19 a lovit puternic afacerile mici și închide restaurante, service-uri auto și firme de catering din Iași. Primii afectați de criza coronavirusului sunt patronii din domeniul HoReCa și cel auto care au suspendat activitatea pe perioada stării de urgență, iar după ce au redeschis nu au mai avut clienți. Cei care vor să renunțe la afacerile din acest domeniu au primit 44.000 de euro prin programul Start-Up Nation în perioada 2018-2019

Pandemia de COVID-19 a lovit puternic afacerile mici și închide restaurante, service-uri auto și firme de catering din Iași. Patronii localurilor din Iași care au deschis cu banii de la stat afaceri în domeniul HoReCa și cel auto trăiesc acum o dramă. După ce au fost nevoiți să suspende activitatea timp de două luni, după redeschiderea lor nu au mai avut clienți. Acum pun lacătul pe ușă, vând totul pe nimic, iar cu banii primiți vor să plece în străinătate. Este și cazul lui Răzvan Dedu, care a deschis anul trecut un mic restaurant, ajutat fiind de cei 44.000 de euro de la stat.

20.000 de lei, taxe și impozite plătite statului lună de lună de către patronul unui restaurant din Iași

Răzvan Dedu povestește că a pornit la drum în domeniul antreprenoriatului, mulțumit că lucrurile s-au mai schimbat în țară.

„Eu și soția mea muncisem ca ospătari în Germania și pentru că dorul de casă era mai mare am decis acum 3 trei ani să revenim în țară. Am luat banii pe Start-Up Nation, fără întârzieri, totul a decurs corect. Am deschis anul trecut restaurantul și totul mergea bine, pentru început. Aveam un business care lună de lună plătea statului, fără întârzieri, 20.000 de lei, taxe și impozite. Nu ne comparăm cu marile restaurante, dar nici nu putem spune că e o sumă mică care intra în bugetul statului”, spune antreprenorul Răzvan Dedu.

Răzvan Dedu, antreprenor din Iași: „Oamenii voiau să muncească, dar nu aveam cu ce să-i plătesc”

Ieșeanul mai spune că pe perioada stării de urgență a trimis angajații în șomaj tehnic, dar după reluarea activității, din 15 mai 2020, aceștia nu au mai vrut să stea acasă.

„Au familii, copii, le trebuie bani. Au luat 1.000 sau 1.500 de lei șomaj tehnic și mă sunau aproape în fiecare zi să mă întrebe când deschid. Oamenii voiau să muncească, dar nu aveam cu ce să-i plătesc. Când am redeschis, a venit un client după 3 zile de la deschidere. Păi ce credeți? Aveam cu ce să plătesc angajații? Nu, normal că nu. I-am chemat cu o săptămână înainte să anunț că închid, le-am spus ce decizie am luat și aia a fost. Am pus anunț de vânzare. Vând totul cu 5.000 de euro. Apoi plec iar în afară”, spune Răzvan Dedu.

Restaurant din Iași cu sediul social în mediul rural și 4 angajați, scos la vânzare pentru 5.000 de euro

Un alt antreprenor din Iași care scoate afacerea la vânzare este Bogdan Șușter, care vinde firma cu sediul social în mediul rural. Astfel, restaurante, service-uri auto și firme de catering din Iași sunt vândute. Ieșeanul are 4 angajați, echipamente de bucătărie în valoare de 13.000 de lei, spațiu și hală de 60.000 de lei. Toate acestea le vinde cu numai 5.000 de euro. Spune că este nevoit să facă asta pentru că a venit cu bani de acasă în ultima lună.

„De unde să mai scot bani ca să plătesc angajații? Vindem ce avem, mai încercăm cu un alt proiect pe Start-Up Nation anul acesta”, spune Bogdan Șușter.

Pandemia de COVID-19 închide și service-urile auto din Iași.

Vopsitorie auto din Iași înființată cu 44.000 de euro, bani primiți prin programul Start-Up Nation, se vinde cu 6.000 de euro

Cosmin Bejan a scos la vânzare o vopsitorie auto cu 6.000 de euro, după ce pandemia de COVID-19 a alungat toți clienții.

„Cine mai vine la noi să-și vopsească mașina? Am sperat că Guvernul se va ține de cuvânt, a promis măsuri de sprijin pentru cei cu afaceri mici și mari. Nu văd nimic până acum în afară de IMM Invest, care nu e pentru noi, ci pentru cei mari. Din toți cunoscuții mei care au de 2, 3 ani afaceri, cu cifre mari de afaceri, profit, nimeni nu a luat banii pe IMM Invest. De ce? Vă spun eu de ce. Pentru că statul nu are oameni care să se pună în locul nostru și să facă proiecte bune, și pentru cei mici, și pentru cei mari”, spune antreprenorul Cosmin Bejan.

84 de antreprenori din Iași au încasat 16.554.685 de lei pentru proiectele eligibile depuse în perioada 2018-2019

Antreprenorii din Iași care au avut proiecte eligibile, depuse în perioada 2018-2019, au încasat deja banii solicitați în cadrul programului Start-Up Nation. Suma de 16.554.685 de lei a fost virată în conturile a 84 de beneficiari din Iași. Aceștia vor investi banii primiți în afaceri din domeniul IT, comerț, panificație sau în industria alimentară. Alți 9 ieșeni care au avut proiecte eligibile așteaptă clarificări sau vizita specialiștilor bancari, ultimii pași de parcurs pentru obținerea banilor de la stat. Fiecare beneficiar din Iași va investi 44.000 de euro în afacere.

Programul Start-Up Nation, un real succes la Iași, fiind create peste 2.000 de noi locuri de muncă în ultimii 3 ani

De la lansarea primei ediții a programului Start-Up Nation, până în prezent, Iașul este județul din zona Moldovei cu cel mai mare număr de beneficiari. În anul 2017, când s-a lansat pentru prima dată programul Start-Up Nation, au primit finanțarea 400 de ieșeni, în anul 2018, 700 de antreprenori și-au înființat afaceri cu bani de la stat, iar anul acesta vor primi banii 411 beneficiari. Ca urmare a implementării acestor proiecte, derulate cu finanțare de la buget, au fost create peste 2.000 de noi locuri de muncă. Antreprenorii din Iași au investit în domenii precum domeniul IT, alimentație publică, în locuri de joacă sau în domeniul auto. Anul acesta nu a fost anunțată oficial redeschiderea sesiunii de depunere a proiectelor, termenul preconizat pentru depunerea dosarelor fiind luna iulie sau august.

Programul Start-Up Nation 2020 vine cu schimbări importante după ce va fi lansat în luna octombrie

Programul Start-Up Nation 2020 va fi deschis anul acesta începând cu luna octombrie 2020, cu mici modificări. Dincolo de imposibilitatea vânzării integrale a companiei, criteriile de inovație sunt mai dure. Dacă în anii trecuți mai multe proiecte Start-Up Nation erau vândute integral, în anul 2020 beneficiarii nu pot vinde mai mult de 49 la sută din companie. Vor fi eligibile întreprinderile înființate cu maximum 3 ani înainte de data completării planului de afaceri. De asemenea, acestea trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate pentru ajutoarele de minimis.

Adauga un comentariu