Titlurile zilei

Pandemia în ziua alegerilor locale din județul Iași! Votanții de la sate se lasă pe mâna politicienilor. COVID-19 trece doar cu rugăciuni – FOTO/VIDEO

Publicat: 28 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pandemia în ziua alegerilor locale din județul Iași Votanții de la sate se lasă pe mâna politicienilor. COVID-19 trece doar cu rugăciuni - FOTOVIDEO
Locuitorii din județul Iași au participat la alegerile locale pentru alegerea primarilor și a președintelui Consiliului Județean Iași. Măsurile de protecție impuse pe perioada pandemiei nu au fost respectate. Votanții din zona rurală nu cred în existența virusului COVID-19

Alegerile locale din județul Iași s-au desfășurat fără respectarea măsurilor de protecție pe timp de pandemie. În cele mai multe cazuri, alegătorii s-au bâlbâit când au fost întrebați despre importanța votului. La unison, locuitorii de la sate nu cred în existența virusului COVID-19. Mai mult, teoriile conspiraționiste sunt pe placul multor locuitori din zona rurală. Reporterii BZI au luat pulsul alegerilor locale desfășurate în județul Iași, pe data de 27.09.2020

Alegerile locale din județul Iași, din data de 27.09.2020, au scos la urne sute de mii de votanți. Reporterii BZI au luat pulsul județului și au vizitat mai multe secții de votare din comunele din jurul municipiului Iași. Experimentul a arătat că alegătorii de la sate se duc la vot din inerție, de cele mai multe ori neștiind pentru ce votează. Mai mult, măsurile de protecție pe timpul pandemiei de COVID-19 sunt facultative pentru mulți locuitori de la sate. Majoritatea alegătorilor circulau în comună fără mască de protecție. Abia în secțiile de votare au catadicsit să respecte măsurile de protecție pe timp de pandemie. La o secție de votare din satul Pârcovaci, arondat orașului Hârlău, un locuitor explică de ce pandemia nu a ajuns în localitate.

„Noi de la țară suntem mai sănătoși. Avem aer curat, mâncăm cât de cât natural, multe rădăcini. Are lăgătură și alimentația, și aerul. Pe undeva se exagerează. Eu am fost consilier local la Primăria orașului Hârlău și juristul nostru a povestit, când a fost la Iași, că au fost 83 de pacienți pe un palier în spital. Ei nu aveau nimic, nu-i durea absolut nimic. Îi ținea acolo să fie la număr. Asta este că, într-adevăr, este o bolă. Trebuie să învățăm să trăim cu această boală. Obligatoriu să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini”, susține Constantin Hriscu.

Alegătorii din comune cred că morții au fost trecuți pe lista infectărilor cu COVID

Un cetățean din comuna Scobinți spune că și-a exprimat votul, în speranța că viața va fi mai bună, în special pentru copii.

„Ce n-a fost până acum, să se facă de acum încolo. Vreau să fie o viață mai bună pentru copii. De asta am mers la vot. Copilul meu merge pe jos 7 kilometri la școală. Asta este o prostie (despre pandemie-n.r.), pentru că e o panaramă. Cineva din familia mea a murit de ciroză în ultimă fază și l-au adus bătut în cuie. Noi știam că e în ultima fază. L-au adus bătut în cuie ca pe un câine. Au spus că a murit de Covid, dar el era în ultimă fază. Copilul meu îmi spune că se sufocă cu masca. Nu este normal. De la ora 8:00 la 15:00 doar 2-3 minute în pauză să poată respira. Nu e bine ce fac guvernanții ăștia, să pui copiii cu mască”, a spus Corneluș Cotiugă, din sat Sticlăria, comuna Scobinți.

Un alt alegător, din satul Pârcovaci, nu știa mare lucru despre pandemie.

„Am votat pentru ce a fost acolo. Nu știu (despre pandemie- n.r.)… Eu zac de picioare de 32 de ani. Eu nu cred că există. Eu sunt cu picioarele”, consideră Gheorghe Purușniuc. „Am fost, am votat. Știți pentru ce? Pentru schimbare și democrație”, a afirmat Vasile Huțanu, din aceeași localitate.

Alegător din Scobinți: „Vaca nebună ați văzut-o sau oaia?”

Votanții din comuna Scobinți sunt mult mai tranșanți în legătură cu informațiile legate de infectările cu coronavirus. Aceștia cred că numai prin credință poate fi anihilat virusul ucigaș.

„Am votat pentru schimbare, cu Dumnezeu înainte. Pandemia? Este o corupție. Poate să fie, corupția este corupția. Dumneavoastră credeți în microfon? Este pandemie, este microfon. Nu sunt doctor. Nu am văzut. Vaca nebună ați văzut-o sau oaia? Ați fost în laborator să vedeți ceva? Trebuie să mergem cu credință, cu Dumnezeu înainte. Depinde de mască (despre utilitatea măștilor de protecție – n.r.)”, a declarat Florin Hațmațuchi.

În comuna Ceplenița, votul e sfânt.

„Am fost, cum să nu. La biserică nu am fost, dar la votare am fost de la ora 10:00. Am votat ceea ce o decide țara, sunt o babă bătrână. Indiferent cine a ieși, să aibă grijă de păcătoși. Să facă ce cred că e bine de făcut. E cam tristă treaba, nu mai știu de unde și cum vine (despre Covid- n.r.). Dumnezeu știe. Ce să spun, nu prea am învățat carte pe timpul meu. Sunt femeie de 87 de ani”, explică Maria Pintilii, din comuna Ceplenița.

Locuitorii din comuna Ceplenița nu cred că măștile de protecție sunt folositoare

Ilie Paiu, de 64 de ani, consideră că pandemia este un prilej de manipulare a maselor la nivel mondial.

„Am ajuns la vot. Am votat pentru o viață bună și pentru noi ăștia care suntem mai jos, poate dă bunul Dumnezeu să ne mai ridicăm un pic. Aici a făcut domnul primar bine, să-i dea Dumnezeu sănătate. A făcut bine. Cu pandemia să vă spun, sunt două părți: undeva sunt jocuri politice la nivel global, în al doilea rând, nu ați prins tifos, boli care ne-au afectat. Cred că și pandemia asta este jumi-jama: jocuri politice și jumătate adevăr. La capitolul măști, dacă eu o iau pe a dumneavoastră, este normală, o mască normală. Este o mască de șantier, ține un pic. Astea nu sunt bune. Sunt alea care le poartă deștepții noștri, alea sunt bune”, susține localnicul din satul Buhalnița, comuna Ceplenița.

„Voi vota pentru primar. Să facă pentru comună. Eu nu port mască, așa, că mă năduș. Am probleme cu inima. Eu ce să vă zic? Până acum nu am văzut niciunul în comună (caz de Covid- n.r.), în Scobinți nu. Dar ce, eu sunt medic?”, a spus Dumitru Onofrei, în vârstă de 75 de ani.

„Sunt bolnavă, nu pot să merg la vot. Cum să o văd? O fi acest virus, cine știe? Masca e bună, am, dar nu am luat-o, mă duc până la vecina”, a precizat Silvia Păstrăvanu, din aceeași localitate.

Conform datelor oficiale, prezența la vot la urnele din județul Iași a fost de 38 la sută.

Adauga un comentariu