Actualitate

Parlamentul de la Atena a aprobat: va acoperi 10% din costurile de alimente cumpărate de populaţie

Publicat: 19 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Parlamentul de la Atena a aprobat va acoperi 10 din costurile de alimente cumpărate de populaţie
Parlamentul de la Atena a aprobat: va acoperi 10% din costurile de alimente cumpărate de populaţie

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat că parlamentul a aprobat legea prin care va acoperi 10% din costurile de alimente cumpărate de populaţie. De altfel, muncitorii au organizat deja greve din cauza creșterilor de prețuri.

Măsura aprobată în parlament va fi finanţată prin taxarea profiturilor de la cele două companii greceşti de rafinare a petrolului.

Parlamentul de la Atena a aprobat: va acoperi 10% din costurile de alimente cumpărate de populaţie

Anunţul a fost făcut de premierul Greciei înainte ca parlamentarii să voteze bugetul de stat pentru 2023.

„Începând din luna februarie, statul va acoperi 10% din achiziţiile făcute de fiecare gospodărie, timp de şase luni, la supermarketuri şi magazine alimentare (brutării, patiserii, pescării). Costurile fiscale vor fi de 650 milioane de euro”, a anunţat premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Legea vizează gospodăriile care au un venit de până la 24.000 de euro pe cuplu pe an, la care se mai adaugă 5.000 de euro pentru fiecare copil.Potrivit premierului, sprijinul pentru cheltuielile de alimente ar putea acoperi 85% din gospodăriile din Grecia, ceea ce înseamnă 8,4 milioane de cetăţeni.

În cazul persoanelor individuale, se va aloca 220 de euro, pe când în cazul familiilor numeroase, se va aloca 1.000 de euro.

Sâmbătă, 17 decembrie, parlamentul de la Atena a aprobat bugetul de stat pe 2023, cel care, după 12 ani, a fost elaborat în afara cadrului de monitorizare a post-bailout pe care Grecia a trebuit să îl respecte după criza financiară.

Muncitorii greci, nemulțumiți de creșterea prețurilor

Reamintim faptul că în această perioadă, Grecia se confruntă cu o grevă declanşată de sindicatele din sectorul privat şi public împotriva creşterilor preţurilor. Muncitorii greci sunt nemulţumiţi de creşterile enorme de preţuri. În acest sens, aceştia au organizat proteste în mai multe oraşe, inclusiv în capitala Greciei.

De altfel, este deja a doua greva împotriva preţurilor mari. La începutul lunii noiembrie 2022, în Grecia nu a funcţionat nici transportul în comun, nici emisiile de ştiri radio-tv. Autobuzele, metroul, tramvaiu, trenul interurban, dar şi taxiurile au încetat să funcţioneze.

Confederaţia salariaţilor din sistemul privat GSEE, care este cea mai mare din Grecia, au spus că autorităţile trebuie să crească salariile şi să ofere o protecţie socială pentru toată lumea.

„Scumpirea vieţii este insuportabilă”, a declarat Confederaţia salariaţilor din sistemul privat GSEE.

În acest sens, guvernul Greciei a venit cu propuneri, subliniind faptul că va oferi 5,5 miliarde de euro și un ajutor de 250 de euro în cazul persoanelor cu salarii mici care nu își pot plăti facturile la curentul electric. De asemenea, autoritățile au anunțat că vor sprijini studenții, prin ajutoare pentru cazare, și agricultorii, prin subvenții. Sindicatele însă susțin că aceste ajutoare fac parte din campania „preelectorală” a partidului conservator aflat la putere.

La începutul lunii decembrie 2022, şi medicii din Grecia au protestat împotriva „privatizării” sistemului public de sănătate. Federaţia sindicatelor medicilor şi Federaţia panelenă a angajaţilor din spitale sunt împotriva legii, întrucât proiectul va duce la „privatizarea” şi „slăbirea” sistemului naţional de sănătate (ESY). Mai mult, proiectul de lege ar fi împotriva intereselor pacienţilor”.

Așadar, reiterăm faptul că potrivit parlamentului, Grecia va acoperi 10% din costurile de alimente cumpărate de populaţie.

Adauga un comentariu