Titlurile zilei

Pentru o datorie de 5.000 de lei, un ieșean a rămas pe drumuri. Executorii i-au vândut locuința pentru a recupera suma: „Sunt disperat, de la 1 septembrie o să rămân pe străzi” – FOTO

Publicat: 09 aug. 2023
_____ Vizualizări 21 Comentarii
Pentru o datorie de 5.000 de lei un ieșean a rămas pe drumuri. Executorii i-au vândut locuința pentru a recupera suma Sunt disperat de la 1 septembrie o să rămân pe străzi - FOTO
Iulian Cozmescu a rămas fără locuință pentru o datorie mai veche în valoare de 5.000 de lei

Un ieșean a rămas pe drumuri după ce executorii i-au vândut casa pentru a recupera o datorie de 5.000 de lei. Acum, bărbatul este disperat și nu știe unde va dormi de la 1 septembrie

Totul a pornit de la faptul că Iulian Cozmescu avea o firmă prin care executa lucrări la cavouri. În anul 2018 a avut doi clienți care au plătit o sumă de 5.000 de lei. Bărbatul nu a mai reușit să facă lucrările din motive personale, însă nici nu a returnat banii. Peste ani, această greșeală l-a costat locuința în care trăiește.

Bărbatul a rămas pe drumuri

o poză cu căminul din Canta
Camera de cămin a fost vândută pentru suma de 67.000 de lei

Iulian Cozmescu recunoaște că a greșit atunci, însă consideră că modul în care executorii au decis să recupereze datoria este unul total abuziv. Acesta susține că nu avea habar că situația a ajuns în atenția executorilor, iar acum o lună a fost pus în fața faptului împlinit. Acum, bărbatul de 56 de ani trebuie să elibereze imobilul său, o cameră de cămin din zona Canta, pe care nu de mult timp o achiziționase.

„Eu am avut bani în contul meu bancar nici nu s-au atins de el, cea mai mare hoție au făcut-o. Lucrările două respective eu le-am început, doar că persoanele s-au răzgândit că nu mai vor mai trăgeau de timp. Înţeleg greșeala mea, dar erau alte moduri de a proceda. Au trimis la ușa mea diferite persoane să mă intimideze, să mă dea afară, acolo este o grupare infracțională, o mafie.

Totul a pornit de la faptul că, acum câțiva ani de zile, prin 2018, eu aveam o firmă, făceam cavouri. Am avut doi clienți atunci care mi-au plătit în avans niște sume de bani, în total erau aproximativ 5.000 de lei, însă eu am avut niște probleme, nu am mai finalizat lucrarea și nici banii nu i-am mai returnat. Eu nu neg faptul că am greșit și că nu trebuia să procedez așa, oamenii m-au dat în judecată pentru sumele respective, iar acum, după atâția ani, m-am trezit că mi-am pierdut casa din cauza unui executor judecătoresc. Se pare că, din 2020, cazul a ajuns la un anumit executor judecătoresc, pe nume Irina Niță, dar eu habar nu aveam ce se întâmplă.

Mi-a spus că mi-a trimis tot felul de înștiințări acasă, dar eu nu am primit nimic de la ei, nu am semnat nimic. M-am trezit, acum o lună, cu o persoană la ușă, trimisă de doamna executoare, că trebuie să evacuez locuința, că a fost vândută, efectiv, mi-a căzut fața când am auzit. M-am cercat cu domnul respectiv acolo, că nu are cum și doar mi-a aruncat niște documente în față și a plecat. Sunt disperat acum, până la data de 1 septembrie trebuie să evacuez, îmi cumpărasem gresie, var, vopsea să amenajez frumos camera, nici nu am mai apucat să le pun, dacă trebuie să plec.

Doamna Irina s-a purtat extrem de urât, ea tot dădea din umeri când o întrebam ce s-a întâmplat, cum am aflat, am mers la sediul lor, dar era foarte agresivă verbal. Mi-am luat un avocat, el m-a ajutat am făcut un dosar și am mers la Judecătorie, a fost respins, dar am făcut contestație și așteptăm răspunsul acum. Eu am 56 de ani, cum aș putea eu acum să o iau de la capăt, nici nu mai am somn noaptea”, povestește Iulian Cozmescu.

S-a trecut direct la vânzare

o poză cu Irina Niță
Irina Niță consideră că a procedat în litera legii și l-a avertizat pe inculpat

De acest caz s-a ocupat executorul judecătoresc Irina Niță, iar din spusele sale reiese faptul că Iulian Cozmescu a fost înștiințat de această situație. Totuși, bărbatul avea un cont bancar la acea vreme, unde avea chiar și bani, însă nu i s-a pus poprire. Acum, imobilul a fost vândut pentru 67.000 de lei, iar 14.000 au fost pentru cheltuielile de judecată și debitul restant, iar restul a revenit lui Iulian.

„Domnul Cozmescu minte, dosarul este din 2020, s-au făcut toate demersurile posibile pentru a se recupera sumele. La un moment, i-am trimis, în 2022, o adresă prin care îi puneam în vedere să se prezinte la sediul nostru pentru a achita datoria, în caz contrar vom vinde bunul său imobil. De unele înștiințări a știut, le-am lăsat în poștă, la adresa sa, una din ele sau două sunt primite pe semnătura lui. El a vândut un bun proprietate și s-a făcut nevăzut pentru o perioadă, conturi nu avea, niciun alt bun nu a fost identificat.

Într-adevăr, pentru această sumă codul de procedură civilă permite vânzarea la licitație publică pentru a recupera suma de bani, datoria totală era de aproximativ 14.000 pentru două dosare, imobilul a fost vândut, iar diferența de preț și-a încasat-o domnul Cozmescu”, precizează executorul judecătoresc, Irina Niță.

Iulian Cozmescu a rămas pe drumuri după ce executorii l-au lăsat fără locuință. Pentru o datorie mai veche, de 5.000 de lei, el a ajuns să plătească mult mai mult.

Comentarii
  • Sunt cativa executori judecatoresti in urbea asta (nu toti!) de-o ticalosie fara margini, care lucreaza mana-n mana cu niste avocati si notari de aceeasi teapa, pusi cu totii pe capatuiala si pe distrus vieti de oameni, facand rau intentionat desi au la dispozitie cai la fel de legale si eficiente mai putin jegoase! Interesant e ca, totusi, la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, Dumnezeu ii… „rasplateste” pe fiecare, rand pe rand, dupa faptele „bune” savarsite… Mai cu un accident mortal sau o mutilare grava, mai cu o sinucidere, mai cu o boala crancena si fara leac… Pe ei si/sau pe rudele lor foarte apropiate!!!

  • Irina Niță este sora inculpatei Mereuta Lăcrămioara, care are dosare penale. Dacă justiția noastră e oarba, Dumnezeu are grijă.

  • Un tzepar care a crezut ca nu are ce pati.
    Cu suma este intr-adevar o problema. El spune ca suma a fost de 5000 lei. Executorul judecatoresc spune ca suma totala a fost de 14000 lei, dar nu spune cat a fost debitul si cat cheltuielile de judecata. Sa fie cheltuielile de judecata 9000 lei? Nu cred.

  • Pai cu taxe si cheltuieli de judecata a ajuns la 14000…totusi sa ii vinzi casa omului pt atata lucru este prea de tot…Unii fac combinatii de milioane de euro din banii statului ,stau minim 2 ani la puscarie si se intorc la averile lor , iar un trepanus de asta de a dat si el o teapa de 5000 de lei ajunge pe drumuri!Oricum este o lectie pentru el , nu il plang, teapa ramane teapa si-o cam merita desi cam extrema pedeapsa…

  • Cum adica nu a stiut???/ Pai stii ca esti dat in judecata pentru datorii si stai ani de zile linistit????? Nu faci nimic ca sa le platesti?!?!? Ce crezi, ca datoriile se sterg sau le plateste altcineva???? Nu!!!!! Cresc dobanzile si penalitatile. Punct! O lectie pentru toti care nu isi platesc datoriile!

  • Ce ziaristi prosti. Il fac pe om „inculpat”. Pai de unde inculpat ma caricaturilor? E datornic. Nu inculpat!! Ce cretini de ziaristi ieftini de fițuică…

  • Spune i avocatului tau (sau scrie acolo, in contestatie) ca nu puteai fi urmarit silit imobiliar deoarece debitul era sub 10.000 lei (art.813 (5) Cod procedura civila) ”(5) În cazul titlurilor executorii privitoare la creanţe a căror valoare nu depăşeşte 10.000 lei, vânzarea bunurilor imobile ale debitorului poate fi făcută NUMAI DACĂ acesta nu are alte bunuri urmăribile sau dacă are bunuri urmăribile, dar nu pot fi valorificate”.
    Debitul tau e cel de pe titlul executoriu, cheltuielile de executare sunt alta poveste (titlul executoriu pentru cheltuielile de executare este Incheierea data de executor in acest sens, si nu reprezinta debit principal pentru a putea fi urmarit silit pe casa).
    Acum, sper sa si poti dovedi ca aveai ceva venituri declarate si executorul nu te-a urmarit pe ele…Ca daca nu, …asta este. Cauta vicii legate de citarea ta legala .

  • Adică pe românește LE-A DAT ȚEAPA !, păi 5000 din 2018 conform inflației reale sunt peste 10.000 + cheltuieli de judecată și alte cele , sunt sigur că omu nu este la primele țepe la lucrări

  • Cu banii ramasi din vanzare poate sa-si faca un cavou si sa stea cat mai multi tepari acolo. Cat despre jigodia de executor fara scrupule, de ce nu executi silit cioroii care dau tepe de milioane? Ei stau bine mersi in aceleasi palate si nu-i executa nimeni. Pe astia amarati imediat ii arzi… fu-2-10-gura!

  • Bani de gresie, var, vopsea a avut. I-a trecut vreun moment prin cap sa dea banii inapoi persoanelor inselate de el? Poate ajunge la cat mai multi tepari acest articol.

  • EXCROCUL SI LEGEA

    Sunt un locatar al orasului Iasi si din pacate cunosc modul de lucru al lui Iulian Cozmescu, persoana care a coordonat executia lucrarilor subterane si supraterane de care am avut nevoie, exact in perioada respectiva. El ar fi trebuit sa stie ca „bine faci bine gasesti si viceversa si ca Dumnezeu nu bate cu ciomagul”. Intradevar si eu am umblatmai mult de un an pentru a-mi recupera un prejudiciu, iar in final tot pagubit am ramas. Dl. Cozmescu si-a gasit nasul, nu executorul este de vina, vina este numai si numai a dansului si la varsta sa ar trebui sa invete chiar si in al 24 ceas ca „ulciorul nu merge de multe ori la apa” . Toti aceea care il compatimesc ar trebui sa-si puna intrebarea Oare pe cati altii i-a tepuit mesterul Cozmescu??? Eu sunt convins ca suntem multi, foarte multi, insa din lipsa de probe am abandonat lupta, si am pierdut fiindca l-am considerat om, asa cum se afisa la primul contact.

  • Aveti dreptate, pe mama mea a inselat-o cu 2000 lei, l-am reclamat la politie, nu s-a luat nicio masura. Am fost sfatuiti si noi sa-l dam in judecata, dar nu am facut-o . E escroc, asta e realitatea. In ultimul timp umbla si pacalea oameni pe la tara, prin imprejurimi.

  • a avut 5 ani la dispozitie sa dea inapoi 5000 de lei.. cand iei bani si uiti sa te achiti de datorie.. asta meriti… teparii sa fie taxati MAAXIM

  • Cum de l-a găsit cucoana acum pentru executare dar nu l-a găsit până acum să-i spună despre dosar? Ceva nu se leagă.

  • Ce omite el să spună e că a țepuit astfel mulți oameni, exact pe același model: luat avans, în funcție de cât putea fiecare să dea, în orice caz mii de lei de fiecare dată, dus cu zăhărelul cât mai mult timp și în final nu mai răspundea deloc la telefon. Cei fentați însă nu au mers mai departe în instanță deoarece asta presupune alt stres, alte cheltuieli etc. Am eu un astfel de caz în familie, care a avut de-a face cu ”domnul” și a rămas cu banii pierduți. Și vorbim despre pensionari care cine știe cum au strâns banii ăia și dacă mai aveau resurse pentru a-l da în judecată, așa cum ar fi trebuit fiecare să facă. Așa că mai interesați-vă înainte să îi plângeți de milă.

Adauga un comentariu