Local

Persoanele încadrate cu grad de handicap reprezintă trei la sută din totalul populației din județul Iași

Publicat: 01 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Persoanele încadrate cu grad de handicap reprezintă trei la sută din totalul populației din județul Iași
Populația județului Iași are o pondere de aproape trei la sută a persoanelor încadrate cu grad de handicap

Aproximativ 28.000 de persoane din județul Iași au certificat de încadrare într-o categorie cu grad de handicap, ceea ce înseamnă un procent de 2,97 la sută din totalul populației județului. Cei mai mulți ieșeni sunt încadrați cu gradul II de handicap. DGASPC Iași a anunțat că va oferi persoanelor cu dizabilități locuințe protejate și două centre de zi, finanțate prin Programe de Interes Național

Pe raza județului Iași sunt în evidența Biroului de Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială un număr de 28.478 de persoane cu handicap: 2.989 minori și 25.489 adulți. În cadrul centrelor rezidențiale ale Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași sunt înregistrate 624 de persoane adulte cu handicap și alte 26 în centrele sociale de zi. Certificatele pentru încadrarea în grad de handicap se eliberează de către DGASPC Iași pe o perioadă de șase luni, un an sau pe perioadă nedeterminată de timp. Persoanele care solicită reevaluarea încadrării în grad de handicap trebuie să depună documentația cu 60 de zile înainte de termenul la care expiră certificatul. Raportările sunt valabile pentru primele șasele luni ale anului în curs.

Mii de bilete de transport oferite persoanelor cu handicap din Iași

Tot în perioada ianuarie – iunie 2020, persoanele cu handicap din județul Iași au primit un număr de 76.131 de bilete de transport interurban și 1.534 de legitimații de transport urban. Această categorie de persoane beneficiază de gratuitate a transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele, în limita a 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic. Totodată, aceștia beneficiază de legitimații gratuite de transport urban în mijloacele de transport în comun.

Proiect finalizat de DGASPC Iași în prima jumătate a anului pentru sprijinul persoanelor cu dizabilități

Totodată, DGASPC Iași a anunțat proiectul pentru construcția a patru locuințe protejate, fiecare având o capacitate de șase persoane. Acestea vor fi construite în localitățile Scobinți și Hârlău, din județul Iași. De asemenea, se va reabilita o clădire pusă la dispoziția proiectului pentru înființarea unui Centru de zi pentru persoanele cu dizabilități. Bugetul este de 2.556.622 de lei. Un alt proiect al DGASPC Iași, aflat în stadiul de implementare, este cel de construire a trei locuințe protejate și a unui Centru de zi pentru persoanele cu dizabilități, în comuna Gropnița, județul Iași.

Adauga un comentariu