Titlurile zilei

Peste 500 de elevi de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași au protestat degeaba ore în șir! Copiii se vor întoarce în spațiile în care au fost relocați: „Trebuie să înțelegem că nu există soluții alternative în acest moment” – FOTO/VIDEO

Publicat: 24 mart. 2023
_____ Vizualizări 19 Comentarii
Peste 500 de elevi de la Colegiul Pedagogic Vasile Lupu Iași au protestat degeaba ore în șir Copiii se vor întoarce în spațiile în care au fost relocați Trebuie să înțelegem că nu există soluții alternative în acest moment  FOTOVIDEO
Aproximativ 500 de elevii, părinți și profesori de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași au protestat joi, 23 martie 2023, în fața Primăriei Iași

Aproximativ 500 de elevi, părinți și profesori de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași au protestat joi, 23 martie 2023, în fața Primăriei Iași. După ce au scandat mai multe ore, reprezentanții părinților de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” și câțiva elevi au avut o întâlnire, la Primăria Iași, cu Mihai Chirica, Luciana Antoci, inspector școlar general, și cu prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, directorul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, însă s-a dovedit imposibil să se găsească o soluție la doleanțele lor. Astfel, de vineri, 24 martie 2023, copiii se vor întoarce în spațiile în care au fost relocați

Elevii colegiului au fost evacuați din instituţia de învăţământ, în data de 27 februarie 2023, din cauza riscului seismic de gradul I al clădirii. Astfel, elevii învață acum în trei locații: la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iași, în internatul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași și la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași.

Aceștia au ieșit în stradă în speranța că Primăria Iași o să găsească un spațiu în zona Copou, dar și o soluție, astfel încât toți elevii Colegiului Pedagogic să poată să învețe dimineața. Atât elevii, cât și profesorii susțin că relocarea lor și schimbarea programului după-amiază le afectează rezultatele la învățătură, situația fiind cu atât mai gravă în cazul elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, care trebuie să se pregătească intens, în această perioadă, pentru Evaluarea Națională, respectiv pentru a susține examenul de Bacalaureat.

Părinții s-au văzut puși în fața faptului împlinit: „Nu am fost anunțați că școala este cu risc seismic”

Cătălin Leonte, secretarul Consiliului Director al Asociației Părinților de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, a specificat că părinții nu își doresc în niciun caz ca elevii să revină în clădirea din care au fost evacuații până când aceasta nu este consolidată. Elevii și părinții își doresc ca elevii să poată învăța dimineața, într-o clădire din zona Copou, astfel încât programul să nu le fie dat peste cap și să nu le fie afectate rezultatele la învățătură.

„În primul rând, sunt părintele a doi copii care învață la acest colegiu, unul în clasa pregătitoare și unul în clasa a VI-a, dar și secretarul Asociației Părinților de la Colegiul Național Pedagogic «Vasile Lupu». Ne-am întâlnit astăzi cu toții, elevi și părinți, pentru a susține o cauză nobilă. Dorim ca acești copii să învețe într-un spațiu decent, nu de dorim să revenim în clădirea din care am fost evacuați. Am înțeles că este o clădire cu risc seismic și am acceptat această evacuare, dar trebuie să ni se ofere o soluție viabilă, un corp de clădire în zona Copou și revenirea la programul de dimineață.

Nu acceptăm sub nicio formă revocarea în zona industrială a orașului, la acel Liceu «Mangeron», așa cum se vehiculează. Aceste doleanțe ale noastre vrem să se pună în aplicare imediat. Le-am dat termen autorităților până pe data de 1.04.2023 să găsească o soluție în așa fel încât copiii, care la oara actuală sunt relocați în trei spații diferite, respectiv căminul colegiului, Seminarul Teologic și Liceul Agricol, să învețe într-un singur corp de clădire, cu program de dimineață. Dorim ca autoritățile să ne sprijine în acest demers al nostru pentru a oferi normalitatea vieții copiilor noștri și a noastră. Și noi am rămas surprinși de această relocare care s-a făcut pe repede înainte. Noi nu am fost anunțați când ne-am înscris copiii în această școală că urmează o relocare și școala urmează să intre în reparații.

Efectiv, am fost înștiințați cu două zile înainte că trebuie să ieșim din școală. Am înțeles acest lucru din cauza seimelor care au fost în Turcia și în România, dar trebuie găsită o soluție. Acea școală trebuie să intre în reparație capitală imediat. Este o școală de prestigiu, este prima școală normală din România, are 168 de ani de vechime. Nu putem să lăsăm această școală să cadă de tot, nu renunțăm de tot la această școală, dar vrem o soluție provizorie. Nu am fost anunțați că școala este cu risc seismic. Acum clar că nu vom mai intra în acea școală, sub nicio formă nu ne dorim să revenim în clădire până nu se reabilitează. Siguranța copiilor este mai importantă decât orice”, a precizat Cătălin Leonte, secretarul Asociației Părinților de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași.

Copiii se vor întoarce în spațiile în care au fost relocați

Elevii, părinții și câțiva profesori de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași au scandat mai multe ore pe străzile Iașului și în fața Primăriei Iași că își doresc școală în Copou și nu-și doresc ca elevii să învețe în diferite locații din oraș, dar se pare că autoritățile nu au găsit nicio soluție la doleanțele lor. Începând de vineri, 24 martie 2023, elevii se vor întoarce să învețe în spațiile în care au fost relocați, după același program de care s-au arătat nemulțumiți.

„Cu siguranță vor fi găsite soluții. Astăzi am avut o întâlnire, credem noi, foarte bună cu părinții. Este prima dată când am reușit să ne vedem față în față, pentru că nu a existat, până astăzi, o solicitare oficială nici la primărie, nici la Inspectoratul Școlar pentru a avea un dialog. De aceea, ne exprimăm bucuria că ne-am așezat la aceeași masă și față în față am discutat, de data aceasta, detaliat cu privire la solicitările lor.

Am convenit asupra faptului că, pentru moment, soluția pe care a înaintat-o Inspectoratul Școlar Județean Iași și a fost adoptată prin hotărâre de Consiliu de Administrație a școlii rămâne valabilă până la finalul anului școlar. Cu alte cuvinte, începând de mâine, copiii se întorc la cursuri acolo unde au fost relocați. Pe de altă parte însă, împreună cu domnul primar căutăm soluții pentru a organiza învățământul din toamnă. Sunt mai multe variante în lucru acum, avem un timp de câteva zile să analizăm aceste variante pe care le-am convenit împreună cu părinții, iar peste un timp, respectiv luni, la ora 15:00, ne întâlnim în aceeași formulă, tot aici, cu soluțiile pe care le-am identificat.

Elevii de vârstă școlară mică vor rămâne în căminul Colegiului Pedagogic, într-o formulă adaptată, în condițiile în care pot fi făcute lucrări de transformare a sălilor de cazare în săli de curs, iar pentru elevii de liceu căutăm soluții în școlile, dacă se poate, din apropierea liceului, în așa fel încât toți să intre după-amiază, într-o unitate de învățământ care este adaptată, ca infrastructură, la nevoile de desfășurare a procesului didactic. Părinții refuză varianta de a merge în clădirea Liceului de Mecatronică, pe care urmează ca primăria să o amenajeze până în toamnă”, a precizat Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

Părinții se pare că au înțeles că elevii nu vor putea să învețe într-o școală din zona Copou, decât după-amiază.

„Au înțeles că nu se poate în program de dimineață, în zona Copou, atâta vreme cât toate unitățile de învățământ au program de dimineață și nu pot fi scoși alți elevi din școala lor pentru a face loc elevilor de la Colegiul Pedagogic. Trebuie să înțelegem că nu există soluții alternative în acest moment, trebuie să alegem, până la urmă, răul cel mai mic.

Ori plecăm în program de dimineață, în clădirea Liceului de Mecatronică, clădire care va fi reamenajată, ori, dacă ne dorim să rămânem în zona Copou, va trebui să ne asumăm programul de după-amiază, într-o altă unitate de învățământ. Evenimentele seismice din Turcia și din județul Gorj au precipitat lucrurile și au impus o decizie a ministerului care a hotărât în regim de urgență ca elevii să fie scoși din clădirile care sunt expertizate tehnic și se încadrează în risc de grad seismic I”, a mai declarat Luciana Antoci.

Mihai Chirica: „Copiii nu trebuie invitați într-un protest, ei nu trebuie să fie obișnuiți cu ceea ce e mai rău din societate”

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a precizat că reprezentanții părinților de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” ar fi trebuit mai întâi să poarte un dialog cu autoritățile locale și doar în cazul în care nu găseau o altă soluție să apeleze la un protest la care au luat parte și copiii.

„Decizia a fost una unanimă, la nivelul ministerului, ca toate clădirile cu risc seismic avansat să fie evacuate în regim de urgență. Nu au existat variante, că mai stăm o lună, că mai stăm o săptămână, că să se termine modulul 3, să înceapă nu știu ce alt eveniment. Decizia a fost luată în videoconferință cu toate inspectoratele școlare județene din țară și cu toți directorii. Nu a fost o decizie benevolă, nu a fost o decizie a Inspectoratului Școlar Județean Iași ori a Primăriei Iași, a fost o cerință fără temei de întoarcere.

Prin urmare, inspectoratul a fost chemat în videoconferință, singura școală, din fericire, care se afla și se află în continuare într-un asemenea risc seismic este Liceul «Vasile Lupu», celelalte fiind deja în proces de consolidare sau consolidarea a fost deja finalizată. S-a luat această decizie. Decizia nu a venit din dorință, ci din necesitate, ca să lămurim această chestiune. Nu-și dorește nimeni o situație tensionată, mai ales că discutăm despre copii, nu vorbim de proteste pentru creșteri salariale sau pentru îmbunătățirea unor condiții de muncă, ci vorbim despre copii. Prioritară a fost punerea lor în siguranță. Sigur că lucrurile au venit peste noapte, lucrurile astea se puteau negocia. Dialogul pe care l-am avut astăzi putea să fie cu două luni de zile înainte, dacă se punea problema atât de imperativ.

Nu s-a pus, în relația cu noi, problema atât de imperativ. Copiii nu trebuie invitați într-un protest, ei nu trebuie să fie obișnuiți cu ceea ce e mai rău din societate, pentru ei trebuie găsite soluții de către adulți. Ceea ce am putut să văd acum este oarecum o panică a adulților care s-au folosit, ca scut, de copii într-o discuție care putea fi făcută foarte clar și foarte precis împreună cu inspectoratul, cu primăria, cu sociologi, cu politologi, cu tot ce se dorea, pentru ca lucrurile să meargă într-o anumită direcție”, a precizat Mihai Chirica.

Prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu: „Important este ca această clădire-simbol pentru toată lumea să fie refăcută”

Mihai Chirica susține că elevii se vor întoarce peste 2 ani să învețe în clădirea Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, când aceasta va fi consolidată. Până atunci, elevii din învățământul primar și gimnazial vor învăța în căminul colegiului, urmând ca pentru elevii de liceu să se identifice o unitate de învățământ cu 23 de săli de curs, unde să poată să facă orele.

„Soluțiile care s-au întrevăzut nu sunt foarte multe. Așa cum spune și doamna inspector, o parte din elevi rămân relocați în cămin, unde vom face o serie de intervenții. Din două dormitoare în care stăteau câte trei elevi o să facem o sală de curs, o să spargem un perete despărțitor. Ne vor trebui 7 săli de curs și vom reuși să ținem învățământul primar și gimnazial împreună. Pentru învățământul liceal este nevoie de 23 de săli de curs într-o unitate de învățământ care să corespundă cerințelor.

Nu poți să educi copii într-o unitate militară, așa cum a propus unul dintre părinți. Noi trebuie să-i ducem într-o școală, unde să facă educație, pentru că de cei doi ani depinde, poate, chiar viitorul lor. Din acest motiv s-a propus ori învățământ de după-amiază, ori școala din Mangeron, acolo unde se pare că nu se dorește, ori a mai apărut în discuție posibilitatea construirii unei școli modulare din containere, pe care eu nu o evit, dar experiența mea de inginer și primar îmi spune că e foarte greu să faci o școală cu 23 de clase din containere, care să funcționeze și cu aviz de la ISU, de la DSP.

Îmi cer scuze față de copii, pentru că discuția a debutat puțin mai tensionat, pentru că eu am spus că am mai multă încredere să discut cu ei decât cu cei care i-au stârnit să vină aici, iar unul dintre inițiatori s-a ridicat și a plecat. Personal, nu-mi pare rău că a plecat, îmi pare rău că s-a întâmplat asta cu acei copii. Dialogul a fost deschis de la început, nu s-a cerut dialog și nici nu știam cu cine trebuie să dialogăm. Se știe de 25 sau 26 de ani de situația acestui colegiu.

Nu a fost reabilitat din cauză că unii dintre cei care protestează sau i-au invitat pe copii la protest, astăzi, fiind, la rândul lor, miniștri, la un moment dat, au demarat un program de modernizare a liceului și l-au abandonat. De când sunt primar am mai făcut încă vreo zece școli și grădinițe, dar acel proiect început de guvern a fost abandonat. Sunt planuri pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic. Pe data de 3 mai avem depunerea ofertelor pentru reabilitare, am depus proiecte PNRR pentru reducerea riscului seismic în unități de învățământ școlare și nu ascundem faptul că, dacă nu se va putea, vom iniția un credit. În condițiile cele mai realiste, elevii se vor întoarce în această școală în 2 ani după începerea lucrărilor. Noi prognozăm că lucrările vor începe după data de 3 mai, când este licitația”, a mai spus Mihai Chirica.

Directoarea colegiului, prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, nu a fost alături de elevi, părinți și cadre didactice, motivând că acesta a fost un protest al părinților, însă a precizat că empatizează emoțional cu elevii. Aceasta a mai spus că și-ar dori ca unitatea de învățământ să fie refăcută pe durata mandatului său de director.

„Am preluat conducerea acestui colegiu acum 11 luni. Se pare că acum există o posibilitate reală de a rezolva problema, dar asta necesită și sacrificii. Pe de altă parte, preocupările sunt ale tuturor. Ca și atunci când faci o casă, când eventual o zugrăvești, există o perioadă de disconfort, cam asta s-a întâmplat acum, din păcate. Părinții au înțeles cu greu, dar să nu mai spun că profesorii sunt cel mai mult sacrificați, dar și elevii care au regim de după-masă și care au ritm întrerupt, dar, dincolo de toate astea, important este ca această clădire-simbol pentru toată lumea să fie refăcută.

Ăsta este mesajul care trebuie înțeles cel mai bine. Am discutat cu părinții, există o bună relație între noi. Am fost informată de intenția de a face protest, este un exercițiu democratic. Există discuții care sunt pe o cale bună. Mi-a fost teamă pe anumite secvențe de clădire. Mi-ar plăcea ca în acest mandat să se întâmple să fie o școală frumoasă și o școală așa cum merită, de fapt, școala pedagogică românească. Nu aș mai da niciodată voie copiilor înăuntru”, a precizat prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu.

Comentarii
  • De cati ani au tot solicitat insistent cei din conducerea Colegiului Pedagogic sa se reabiliteze cladirea scolii? Au fost lasati cu intentie sa ajunga pana in acest stadiu de degradare, cand cutremurele din Turcia au oferit pretextul de necontestat pentru evacuare. Se uita faptul ca Pedagogicul a fost tinta unor tentative de instrainare a patrimoniului. Cand primarul ignora si sfida solicitarile obiective ale fostei conduceri, nu era aceeasi cladire cu risc de prabusire?

  • Iordachescu, demisia!!!! Ce cautai lângă chichirichi și lingăii? Trebuia sa fii afara cu elevii, tu trebuia sa faci protestul!! Faci un an de când ești directoare și nu ai făcut nimic!!! Taci mâlc să intre salariul! DEMISIA!!

  • Primar incompetent ! De cati ani este primar Panseluta ? Ce a facut pana acum ? NIMIC PENTRU IASI SI IESENI ! IESI AFARA JAVRA ORDINARA ! TRASEIST ORDINAR !

  • Când părinții, elevii și profesorii mărșăluiau, unde era Lady Brienne? La o cafea cu Tai-tei, groparul Scolii Normale? A cui directoare este ea? A elevilor și profesorilor Școlii Normale, ori a lui Chirica și a ISJ?

  • Chirica minte de sparge si promite fix si tot la fel. Nu va face absolut nimic, nu pentru ca nu poate, pentru ca nu vrea. Terenul este promis dezvoltatorilor imobiliari. Pana in campania electorala nu se va face nimic. Iar ametita aia de la ISJ a fost numita pe post, politic. Deci ? Promisiuni, promisiuni si iarasi promisiuni. Pe de alta parte, cu acest miting Chirica si-a murdarit la maxim imaginea, asa ca, pierde pe zi ce trece din electorat. Eu sper la inca vreo doua trei mitinguri, poate isi baga intr-un final primarul mintile in cap.

  • Daniela Condurache ești proastă de ragi la lună și mai idioată ca o vacă iar minciunile tale nu le crezi nici tu. Cum pot să debitez asemenea prostii?
    Chiar nu v-ați săturat să debitați astfel de inepții cu mințile voastre bolnave și infecte?Chiar nu v-ați săturat să debitați astfel de inepții cu mințile voastre bolnave și infecte ? V-ați îmbolnăvit de la acei politicieni care au făcut din acest caz o chestiune politică ieftină.

  • Lasa tata, combinatiile sunt facute in spatele cortinei. Fix ca averea lui Chirica. Nici aia doar nu a fost facuta la vedere. Cand esti in pragul disperarii, cred si eu ca vrei sa te izbavesti. De peste 10 ani de zile se fac cereri la primarie ca primaria sa-i bage si pe amarastenii astia in seama, poate i se scoala lui Chirica sa miste ceva. El, nimic. Mai important a fost un corp de cladire pentru TT. Nu are decat ca nea Chirica sa-si spele pacatele pe Dr. Vicol. Degeaba il aparati voi pe Chirica, omul este bagat intr-un rahat cat casa de mare. Mai nou, vedeta pe plan national.

  • Fosta inspectoare generala demisia. Da da, doamna Farcaș, daca nu cumva era de acolo. Ce a făcut 4 ani cât a avut frâiele inspectoratului? Serios… Pe final de mandat a și invitat lume buna de la minister și… Au luat măsuri? Doar au constatat. Doamna director actuala chiar nu e în ecuație și că sa iese afara cu copii și părinții asta ar fi fost penibil. Bănuiesc că îi vor unii scaunul de aruncă cu laturi așa cum se vede mai sus in comentarii. Comentarii care arata nivelul degradant al unora de prin școală sau din părinți. Copii sunt cel puțin în afara pericolului de a fi accidentați într-o clădire ce sta să se dărâme. S-au renovat n biserici in Iași cu bani din regio, se poate și o școală, voința, înțelepciune și înțelegere trebuie

  • Ar fi interesant să aflăm ce demersuri au facut, pentru consolidarea și renovarea scolii, foștii directori. Mai ales cei care au avut mandate de zece sau douăzeci de ani.

  • Relocarea este ilegala. Nu există raport sesmic. Dacă ar fi existat expertiza seismica, cladirea ar fi trebuit sa aiba bulina. Au iesit din clădire ca prostii… Directorii, demisia! Ati scos in drum atâția oameni! Ați distrus învățământul pedagogic iesean! Rusine incompetentilor!

  • Cei care au avut responsabilități și nu și-au îndeplinit îndatoririle de administrare, pot fi trași la răspundere în justiție.
    Apropo de protest, a fost foarte bine organizat. Totul a fost în limite decente: marșul, pancartele, scandările, comportamentul participanților etc. Felicitări organizatorilor și participanților !
    Jos pălăria !

Adauga un comentariu