Titlurile zilei

Poliția Rutieră a fost îngenuncheată de un cunoscut profesor de legislație din Iași! A venit cu dovezi în instanță, care au convins judecătorii. Totul a pornit de la un indicator

Publicat: 23 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poliția Rutieră a fost îngenuncheată de un cunoscut profesor de legislație din Iași A venit cu dovezi în instanță care au convins judecătorii. Totul a pornit de la un indicator
Un instructor auto a fost sancționat de polițiștii de la Rutieră, după ce a fost acuzat că a încălcat legislația pe drumurile din Iași

Ce șanse au elevii școlilor de șoferi, când instructorii auto sunt amendați de Poliția Rutieră?! Un bărbat din Iași care trebuie să predea legislație în domeniu a fost amendat de polițiști. Întreg scandalul a izbucnit de la un banal semn de circulație!
Emil Forst a contestat în instanță procesul-verbal prin care a fost sancționat. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent plângerea formulată de instructorul auto.

„Instanța admite în parte acțiunea având ca obiect plângere contravențională, formulată de petentul Emil Forst în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliție Județean Iași. Înlocuiește amenda în cuantum de 580 de lei, aplicată petentului prin procesul-verbal de constatare a contravențiilor din 2 octombrie 2020, cu sancțiunea avertismentului. Menține celelalte dispoziții ale procesului-verbal de contravenție. Atrage petentului atenția asupra pericolului social al faptei săvârșite, cu recomandarea ca, pe viitor, să respecte dispozițiile legale”, au precizat judecătorii ieșeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Instructorul auto Emil Forst a dat în judecată Inspectoratul de Poliție Județean Iași

Procesul dintre instructorul auto Emil Forst și Inspectoratul de Poliție Județean Iași a început pe 13 octombrie 2020. Prin plângerea contravențională înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, bărbatul a solicitat instanței ca, prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor încheiat pe 2 octombrie 2020.

„Mă deplasam pe o stradă, cu intenția de a vira dreapta, spre cartierul Alexandru cel Bun, moment în care am fost oprit de o autospecială a Poliției. Am fost sancționat pentru nerespectarea unui indicator ce mă obliga să virez la dreapta, însă eu nu am văzut și nici știam că există acel indicator. Agentul a consemnat în mod eronat că eu nu aș avea mențiuni, în condițiile în care am precizat că nu am văzut vreun indicator în acea zonă. Am revenit la locul indicatorului, care, într-adevăr, există, însă vizibilitatea sa este obturată de prezența pe partea dreaptă a vânzătorilor de struguri și de mașinile cumpărătorilor ce se opresc pentru a-i achiziționa, astfel că m-am aflat într-o situație fortuită. În subsidiar, solicit înlocuirea amenzii cu un avertisment”, a afirmat instructorul auto în fața instanței.

„Mă deplasam pe o stradă îngustă și cu probleme”

Instructorul auto ieșean a mai menționat că strada pe care se afla are unele probleme.

„În timp ce mă deplasam pe o străduță îngustă și cu probleme, unde, pe partea dreaptă, fiind toamnă, erau vânzători de struguri, care ocupau uneori și trotuarul”, a subliniat Emil Forst.

Acesta a depus la dosar și câteva planșe foto, pentru a demonstra că, din cauza vânzătorilor de struguri care se aflau în zonă, șoferii sunt obligați să încalce unele reguli de circulație.

„Se încalcă unele reguli de circulație, și anume mașinile staționează pe partea stângă, ceea ce este contrar regulilor de circulație, care stipulează că staționarea vehiculelor se face numai pe partea dreaptă, cu excepția străzilor cu sens unic, ceea ce nu este cazul în situația de față. În cazul în care autoturismele mici sunt pe partea stângă, se poate vedea indicatorul, dar, în cazul în care sunt mașini mari, indicatorul respectiv este total obturat. În cazul meu a fost o situație fortuită, întrucât sunt profesor de legislație rutieră și instructor auto și ar fi o ipocrizie din partea mea să încalc legea”, a mai susținut instructorul auto ieșean.

Acesta a adăugat că nu i s-a permis, de către agentul constatator, să facă mențiuni pe procesul-verbal. Asta, în contextul în care legislația îi permite șoferului să facă mențiuni, dacă dorește. La rândul lor, polițiștii ieșeni au cerut respingerea plângerii. Conform acestora, instructorul auto a fost sancționat cu o amendă de 580 de lei și cu avertisment, pentru că, în contextul în care conducea un autoturism marca Renault, nu a respectat semnificația indicatorului „Obligatoriu la dreapta”, efectuând virajul la stânga și nu a semnalizat schimbarea direcției de mers. Agenții de la Rutieră au mai afirmat că șoferul nu a respectat obligația de a avea asupra sa toate documentele prevăzute de lege.

Adauga un comentariu