Razboi în Ucraina

Politologul John Mearsheimer a prezis războiul din Ucraina incă din 2016

Publicat: 21 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Politologul John Mearsheimer a prezis războiul din Ucraina incă din 2016
John Mearsheimer a prezis războiul Ucraina

Politologul John Mearsheimer a fost unul dintre cei mai faimoși critici ai politicii externe americane de la sfârșitul Războiului Rece. Poate cel mai bine cunoscut pentru cartea pe care a scris-o împreună cu Stephen Walt, „ The Israel Lobby and UŞ Foreign Policy ”, Mearsheimer este un susținător al politicii marii puteri – o școală de relații internaționale realiste care presupune că, într-o încercare interesată de a păstra securitate națională, statele vor acționa preventiv în așteptarea adversarilor. De ani de zile, Mearsheimer a susținut că SUA, făcând eforturi pentru extinderea NATO spre est și stabilirea unor relații de prietenie cu Ucraina, au crescut probabilitatea unui război între puterile cu arme nucleare și au pus bazele lui Vladimir Putin și a poziției agresivă a lui faţă de Ucraina. Într-adevăr, în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, Mearsheimer a scris că „Statele Unite și aliații săi europeni împărtășesc cea mai mare parte a răspunderii pentru această criză”.

Vă aducem aminte faptul că în Ucraina există un război în plină desfășurare. Pe zi ce trece, numărul civililor care mor este din ce în ce mai mare. De exemplu, masacrul de la Bucha a fost unul dintre cele mai negre acte de război din istoria modernă a omenirii.

Toate problemele au început de la summitul NATO de la București

Politologul a precizat faptul că problemele au început la summitul NATO de la București când alianța militară a declarat că Ucraina și Georgia vor adera. La acel moment, Rusia, prin vocea lui Vladimir Putin a spus clar că acest lucru înseamnă trecerea unei linii roșii și că nu trebuie să se întâmple vreodată:

” Să începem să vorbim despre de ce Putin a făcut ce a făcut. Părerea mea a fost că această criză care acum este un adevărat război este despre eforturile occidentului de a face din Ucraina un bastilion vestic la granițele cu Rusia. Totul a început în 2008 la summitul NATO de la București unde NATO a anunțat că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale alianței la un moment dat. Rusia și Vladimir Putin în special a spus foarte răspicat și clar, la acea vreme, că acest lucru trece o linie roșie, este de neacceptat. Reprezintă o alertă de securitate, o amenințare a securității Rusiei. Criza a izbucnit în februarie 2014 şi Vestul a răspuns prin dublarea eforturilor de integrare şi când președintele Biden a câștigat alegerile prezidențiale a mers mai departe decât administrația Trump în susţinerea Ucrainei.

Noi am trecut o linie roșie, am reprezentat o amenințare la adresa Rusiei, iar Rusia a făcut acest lucru foarte clar şi noi am continuat să nu îi băgăm în seamă. Rezultatul final este cel de pe 24 februarie când Vladimir Putin a invadat Ucraina. Multe persoane spun că Putin a invadat Ucraina pentru că voia să cucerească Ucraina şi să o integreze în Rusia mare şi că este interesat să reconstruiască URSS. Sunt prostii, nu e nicio dovadă pentru a susține această afirmaţie. Totul este despre expansiunea NATO și eforturile occidentului de a face din Ucraina un bastion vestic la granița cu Rusia. ”

În edițiile anterioare, bzi a mai citat declarațiile politologului. Acesta susținea că pentru țările mari, drepturile omului și politicile internaționale a statelor mici nu mai există.

Vladimir Putin a avut o strategie limitată în războiul din Ucraina

În continuarea intervenției, politologul John Mearsheimer precizează faptul că Vladimir Putin a avut o strategie limitată. Liderul de la Kremlin dorea de la început să cucerească teritoriile din estul Ucrainei. Acesta mai era interesat de schimbarea regimului său determinarea acestuia de a schimba politica în ceea ce privește relație cu Rusia și cu NATO:

” E foarte greu să spui pentru că războiul nu s-a desfăşurat în sine. Nu este nicio îndoială că Putin a avut o strategie limitară. El dorea să cucerească unele teritorii din Ucraina, în est. Era interesat de schimbarea regimului, sau determinarea actualei conduceri să schime politica în ceea ce privește aderarea la NATO. NATO a încercat să facă Ucraina să intre în alianță. De aici şi explicația că forțele ucrainiene s-au descurcat atât de bine pe câmpul de luptă. Rușii au avut mâinile pline, dar rușii se dublează şi unde duce toate astea, e greu de spus. Trebuie să ne amintim de ruşi că văd drept o amenințare existențială ce se întâmpla în Ucraina. ” a precizat politologul american.

Așadar, pe lângă faptul că Politologul John Mearsheimer a prezis războiul din Ucraina, este bine de amintit faptul că acesta se poate prelugi pe ani de zile.

Adauga un comentariu