Actualitate

Premierul Ludovic Orban, în vizită la fabrica de măști din Dâmbovița: Se analizează varianta declarării stării de alertă – LIVE VIDEO/ TEXT/ UPDATE

Publicat: 29 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul Ludovic Orban în vizită la fabrica de măști din Dâmbovița Se analizează varianta declarării stării de alertă - LIVE VIDEO TEXT UPDATE

UPDATE: „Spații pentru tratare la domiciliu. Urmărim ce se întâmplă și în alte țări. Persoanele tratate și-au infectat membrii familiei.

Se mai amenajează spații de tratare, la Tg Mureș, la Cluj, la Arad. Încercăm să creăm spații, astfel încât să evităm tratarea la domiciliu.

Nu e de dorit acest lucru. Vom evita cât mai mult posibil tratărea la domiciuliu a românilor”, a spus Ludovic Orban.

UPDATE: „Măștile se vor vinde la prețuri competitive, care le vor face atractive. În ceea ce privește acordarea de măști pentru persoane care au venituri mici, avem ca obiectiv distribuirea fără bani a măștilor pentru aceste categorii de persoane”, a declarat Orban.

UPDATE: „Facem o evaluare a riscurilor în funcție de deplasare pentru a putea stabili care sunt tipurile de deplasări în afara localității pe care le vom permite. În ceea ce privește sezonul turistic, e prematur să facem anunțul sau să luăm decizii. Ne-am dori ca să existe posibilitatea reală ca oamenii să-și petreacă concediile în destinații de vacantă, dar nu se poate anunța acum cu certitudine dacă se va da drumul la activități. Asta va depinde de evoluția epidemiologică”, a spus Orban.

UPDATE: „Președintele PSD și al Camerei Deputaților în loc să facă conferință de presă în care să lanseze amenințri la adresa mea ar fi trebuit să pună proiectul pe ordinea de zi din plen, astfel ca să fie respins. Existau avize negative în comisii, nu exista niciun impediment să fie respins.

PNL va vota împotriva acestui proiect de lege care excede cadrul legislativ și atrag atenția celor doi președinți ai Camerelor să urmărească atent procesul legislativ. Acest act a trecut prin adoptare tacită la Cameră pentru că nu a fost pus pe ordinea de zi ca să fie respins”, a declarat Orban.

UPDATE: ”Pentru firmele care vor fi sub măsuri de restricție cu siguranță că vom continua plata șomajului tehnic.

Pentru companiile care vor relua activitatea, îi vom sprijini cu măsuri active, adică plata unui cuantum din salariu, vom analiza în funcție de fiecare caz.”, a spus Ludovic Orban.

UPDATE: „Există două forme pentru care români care pleacă la muncă în UE. Fie prin agenții acreditate la ministerul Muncii, prin care să ne asigurăm că au contracte clare și sunt protejați.

Ministrul Transporturilor a emis un odin special privind transporturile aeriene.

Trebuie să înțelegem un lucru: România e țară UE. Există libertate de mișcare a oamenilor, de a decide unde să lucreze în alte țări.

A două formă în care NU putem interveni. E stric relația personală între angajatori și cetățenii români, care își mai aduc rude, ca așa e când e ofertă.

Facem toate demersurile pentru a ii  proteja. In multe cazuri nu am putut interzeni, pentru ca a fost o decizie angajatori – cetățeni”, a spus Ludovic Orban.

UPDATE: „Ne-am fixat ca obiectiv să producem cantitățile de echipament de protecție necesare în România. Practic uzina de producție specială Dragomirești este prima capacitate economică care a achiziționat utilajele și a pus în funcțiune liniile automatizate pentru producerea pe scară largă a două tipuri de măști. Acest tip de mască N95, echivalent de FFP3. Materialul utilizat pentru această mască a fost testat într-un laborator din Belgia și are grad de protecție de 99,8%. De asemenea, tot la această unitate economică intră în fabricație măștile chirurgicale, măștile de largă utilizare care vor fi folosite după 15 mai.

În privința măștii chirurgicale, e vorba de această mască binecunoscută pe care o să o și port. Materialul utilizat, conform certificării, e de un procent foarte mare de protecție, de aproape 80%. Gradul de penetrabilitate a măștii de către virus e foarte mic”, a mai adăugat premierul.

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că analizează varianta declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgență instituită prin decret de Klaus Iohannis.

„Noi avem în evaluare toate posibilitățile, de la prelungirea stării de urgență, instituirea stării de alertă, emiterea Ordinului privitor la epidemie cu risc major și varianta în care nu va fi necesară nicio formă specială. Decizia o vom lua pe măsură de ce apropiem de data de 15 mai și decizia va depinde de evoluția pandemiei. În cazul în care ne menținem pe trendul pe care suntem astăzi, ba chiar vom avea o reducere a numărului de persoane infectate, cu siguranță că vom lua deciziile în conformitate cu evoluția pandemiei.

Deocamdată nu scoatem din calcul niciuna dintre variante și sigur, există și varianta stării de alertă, care permite menținerea restricțiilor prin intermediul deciziilor care se iau la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, dar avem și alte variante”, a spus Ludovic Orban.

Știre inițială

Premierul Ludovic Orban efectuează o vizită la Uzina de produse speciale Dragomirești, județul Dâmbovița, în cadrul căreia au fost recent instalate echipamente de producție a măștilor medicale.

Premierul este însoțit de ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

Adauga un comentariu