Local

Primăria Iași majorează taxele și impozitele pentru anul viitor. Cât vor plăti ieșenii pentru locuințe în anul 2022

Publicat: 19 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Iași majorează taxele și impozitele pentru anul viitor. Cât vor plăti ieșenii pentru locuințe în anul 2022
O nouă serie de taxe și impozite vor fi aplicate de către Primăria Iași începând cu anul 2022, proiectul de hotărâre urmând a fi adoptat de plenul Consiliului Local Iași

Primăria Iași a stabilit noile taxe și impozite pe care le vor plăti ieșenii pe terenuri și locuințe în cursul anului 2022. Proiectul de hotărâre va trece prin plenul Consiliului Local înainte de a fi avizat. În calcul au fost luate o serie de majorări ale sumelor datorate de către ieșeni

Ieșenii care își plătesc taxele și impozitele la Primăria Iași vor avea parte de o surpriză. Municipalitatea a emis un proiect de hotărâre legat de adoptarea taxelor și impozitelor pe anul 2022, proiect care a fost lansat în dezbatere publică. Este vorba despre o serie de sume privind plata la clădiri sau terenuri, sume care vor fi actualizate cu rata inflației, conform proiectului de hotărâre.

„Se adoptă impozitele și taxele locale și alte sume care se fac venit al bugetului local pentru anul fiscal 2022. Impozitele și taxele sunt indexate cu rata inflației de 2,6 la sută comunicată pe site-urile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerului Finanțelor Publice. Indexarea privește impozitele, taxele și alte sume care constau într-o sumă sau au la baza stabilirii lor o anumită sumă”, se arată în proiectul de hotărâre emis de Primăria Iași.

Ieșenii care își achită taxele până la finalul lunii martie 2021 beneficiază și de o serie de reduceri.

Noile taxe în Primăria Iași. Ce sume vor plăti ieșenii în 2022?

Taxele și impozitele vor suferi o serie de modificări în mai toate privințele. De exemplu, impozitul pe clădiri pentru cele neîngrijite, situate în intravilan, va suferi o serie de majorări. Impozitul va crește cu 300 la sută, pentru punctajul final între 30.00 și 59.99. Impozitul va crește cu 400 la sută pentru punctajul final între 60.00 și 79.99, dar și cu 500 la sută pentru punctajul final între 80.00 și 100.00. Proiectul de hotărâre prevede și situații legate de plata cu întârziere a taxelor și impozitelor la Primăria Iași.

„Plata cu întârziere a taxelor, impozitelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului local atrage după sine majorări de întârziere calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună. Se aplică începând cu ziua imediat următoare scadenței termenului de plată și până la inclusiv ziua plății cu excepțiile prevăzute de lege. Nivelul majorării de întârziere este de 1 la sută pentru fiecare lună sau fracțiune de lună și poate fi modificat prin acte normative”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Cea mai mare sumă datorată de o persoană fizică la bugetul local este de 243 de mii de lei pe an.

Lista celor mai importante taxe din Iași

Conform proiectului de hotărâre, pentru clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă, taxa în anul 2022 va fi de 1.129 lei, față de 1.100 lei cât este în 2021. Pentru o clădire cu pereții exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci, impozitul pe 2022 va fi de 339 lei, față de 330 lei, cât este în 2021. Pentru o clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă, impozitul va fi de 226 lei, față de 220 lei, cât este în 2021.

„Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,08 la sută asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței
construite desfășurate a acesteia”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Lista scutirilor aplicate la taxe și impozite

În proiectul de hotărâre se arată și modalitatea prin care se pot acorda scutiri pentru clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice. În această categorie intră și imobilele din categoria arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale.

„Se pot acorda scutiri pentru clădirile pentru care s-a instituit un regim de protecție, altele decât monumentele istorice, amplasate în zone de protecție ale monumentelor istorice. Se acordă scutiri pentru clădirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale. De asemenea, se acordă scutiri pentru clădirile utilizate de organizații nonprofit folosite exclusiv pentru activitățile fără scop lucrativ”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Adauga un comentariu