International

Primul acord comercial post-Brexit cu Japonia, semnat de Marea Britanie

Publicat: 11 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primul acord comercial post-Brexit cu Japonia semnat de Marea Britanie
Marea Britanie a semnat primul acord comercial post-Brexit cu Japonia

Guvernul Marii Britanii a anunțat, astăzi, semnarea primului acord comercial de anvergură cu Japonia, după ieșirea din Uniunea Europeană.

Acordul comercial dintre Marea Britanie și Japonia are în vedere creșterea comerțului cu aproximativ 15,2 miliarde de lire sterline. Prin semnarea acordului le va fi permis firmelor britanice să evite taxele vamale la 99% din exporturile către Japonia.

Industria și sectoarele agroalimentar și tehnologic vor fi printre principalele beneficiare ale prevederilor acordului. Ministrul britanic al Comerțului Internațional a susținut că este un moment istoric pentru cele două state semnatare.

Cele două state au fost reprezentate de Ministrul britanic al Comerţului Internaţional, Liz Truss, şi şeful diplomaţiei nipone, Toshimitsu Motegi.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, la aproximativ patru ani de la referendumul important care a marcat finalul a 50 de ani de aderare la Uniunea Europeană. Însă, până la sfârșitul anului 2020, Marea Britanie, rămâne guvernată de reglementările europene. Între timp, Uniunea Europeană și Marea Britanie încearcă să încheie un acord de liber schimb. Negocierile sunt îngreunate în special de pescuit și condițiile de concurență loială.

Neexistând un acord până la 31 decembrie 2020 se aplică singurele reguli ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxe vamale ridicate şi controale vamale extinse.

Marea Britanie impune noi restricții din cauza pandemiei de COVID-19

Marea Britanie impune noi restricții din cauza pandemiei de COVID-19, a anunțat premierul britanic Boris Johnson. Acesta nu este convins că acestea ar putea fi ridicate până de Crăciun.

Ca o primă măsură, Boris Johnson a făcut apel să fie limitat contactul social cât de mult se poate și a confirmat că vor fi interzise adunările cu mai mult de șase persoane.

Printre noile restricții care se aplică se numără:

– revine măsura ca restaurantele și barurile să solicite datele clienților care vor fi păstrate pentru 21 de zile ca, în cazul în care apare un caz COVID-19 printre aceștia, ancheta epidemiologică să fie făcută rapid.

– se întăresc forțele de ordine, pe străzi și-n centrele orașelor, pentru a se asigura distanțarea fizică, dar și la punctele de intrare în țară, pentru o mai bună urmărire a persoanelor care trebuie să stea în carantină.

Boris Johnson vrea 500.000 de teste efectuate pe zi

Premierul Boris Johnson dorește să ajungă la 500.000 de teste efectuate pe zi. În ultima perioadă, în Anglia s-a remarcat o creștere bruscă a infectărilor în grupele de vârstă 20-29 și 30-39.

Boris Johnson a declarat, fiind întrebat de presă dacă în lipsa unui regim masiv de testare, oamenii ar trebui să accepte să aibă adunări de maximum șase persoane de Crăciun, că este prea devreme să o spună. Acesta și-a exprimat speranța că noile restricții vor reduce rata de infectare, dar a precizat că persoana care va încălca regulile impuse riscă să fie chiar arestat.

”Îmi rupe inima să reintroduc restricțiile! Interdicțiile vor fi stabilite prin lege și vor fi aplicate de poliție – oricine încalcă regulile va risca să fie amendat și chiar arestat”, a declarat Boris Johnson.

Restricțiile se aplică atât la interior, cât și la exterior, incluzând case private, parcuri, pub-uri și restaurante. Nunțile, înmormântările și sporturile de echipă organizate vor fi scutite de la limita de maximum 6 persoane. Johnson a afirmat că aceste reguli sunt necesare pentru a evita un nou blocaj național și-și exprimă convingerea că testarea în masă e rețeta pentru revenirea la viața normală.

Adauga un comentariu