Actualitate

Prin lege, poți rămâne fără pensie! Cine este în pericol să rămână fără bani

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prin lege poți rămâne fără pensie Cine este în pericol să rămână fără bani
Persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, prin lege, vor rămâne fără pensie

Persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, prin lege, vor rămâne fără pensie. Aceștia vor fi nevoiți să opteze, până în luna octombrie, pentru dreptul cel mai avantajos. În situația în care persoana optează pentru continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în baza aceluiași contract de muncă / raport de serviciu, aceasta nu poate solicita acordarea pensiei pentru limită de vârstă. Se pot cumula pensie și salariu, dacă se schimbă contractul de muncă.

Prin lege, poți rămâne fără pensie

Legislația română privind pensiile permite, fără să impună o limită de valoare, cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu venituri din salarii sau activități independente. Astfel, pensionarii pot să desfășoare activități ca persoane fizice autorizate (PFA), pot obține bani din drepturi de autor, chirii, dividende, oricât de mari ar fi acestea. Apoi, chiar dacă din acest an intră în vigoare noua lege a pensiilor, cumularea pensiei cu alte venituri va fi, în continuare, posibilă, doar că aceasta se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute simultan cu pensia.

Numărul celor care își doresc să lucreze chiar și după ce au îndeplinit condițiile de pensionare a crescut constant în ultimii ani, iar această tendință este tot mai vizibilă și în perioada următoare. Cei care vor să facă însă asta trebuie să fie atenți la legislație, o prevedere a noii legi 360/2023 putând să îi lase pe unii dintre ei fără pensii în acest an. Important de precizat, lucrurile stau diferit la femei și bărbați.

Persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot opta pentru acordarea pensiei sau continuarea activității, până la împlinirea vârstei de 70 de ani „în situaţia persoanelor asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârsta respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr.5 la Legea nr.360/2023, începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin.(2) din legea mentionată”.

Cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:

soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;

cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

Cum poți cumula pensia cu salariul

În momentul în care condițiile cumulative de pensionare sunt îndeplinite, contractul individual de muncă încetează de drept. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, salariata trebuie să opteze în scris, cu cel puțin 30 de zile înainte de îndeplinirea acestui termen, pentru continuarea activității în baza aceluiași contract de munca, caz în care nu va mai primi pensie.

După înscrierea la pensie pe limita de vârstă și încheierea contractului individual de muncă, salariata poate încheia un alt contract de muncă, situație care îi va permite cumularea pensiei cu salariul.

Pentru bărbați, continuarea activității se face doar cu acordul angajatorului. Dacă bărbatul continuă activitatea după îndeplinirea condițiilor pentru pensie în baza aceluiași contract de muncă, atunci el își va pierde pensia. Cei interesați să mai lucreze trebuie să permită contractului să înceteze de drept la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, iar mai apoi să încheie un alt contract după data înscrierii la pensie. Astfel, prin lege, poți rămâne fără pensie.

Adauga un comentariu