Economic Local

Programul care oferă sprijin financiar antreprenorilor afectați de criza COVID-19 s-a blocat imediat după deschidere. Explicația specialiștilor: 150 de cereri pe secundă

Publicat: 18 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Programul care oferă sprijin financiar antreprenorilor afectați de criza COVID-19 s-a blocat imediat după deschidere. Explicația specialiștilor 150 de cereri pe secundă

Site-ul IMM Invest al programului guvernamental considerat cel mai important pentru relansarea economică s-a blocat la puțin timp după momentul lansării. Explicația specialiștilor a fost că sunt depuse 150 de cereri pe secundă, un număr extrem de mare din cauza căruia aplicația s-a blocat. Ieșenii care au vrut să se înscrie în program au încercat câteva ore să se înregistreze. „Noi sperăm să reușim să ne înscriem”, spunea ieri unul dintre potențialii beneficiari.

Antreprenorii din toată țara care vor să primească ajutorul de la stat atât de important pentru salvarea afacerilor afectate de criză au încercat pe parcursul zilei de ieri să se înregistreze în program după ce acesta s-a blocat din cauza numărului prea mare de aplicații. S-a întâmplat aceeași situație de anul trecut, când aplicația din Programul Start-Up Nation a fost blocată la puțin timp de la deschidere. Antreprenorii din Iași spun că nu renunță la înscriere.

„Sperăm să reușim în cursul zilei de astăzi. Dacă nu, săptămâna viitoare. Mai avem timp. Deocamdată te înregistrezi, apoi mergi la bancă și discuți proiectul. Oricine are nevoie de ajutorul financiar poate încerca să se înregistreze”, spune Cătălin, antreprenor din Iași care a închis afacerea pe perioada crizei COVID-19.

Pentru cine sunt banii?

Sumele pot fi accesate prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) în cadrul Programului IMM Invest România. Acesta permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Câți bani se pot obține?

Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde de lei. Statul poate garanta până la 90 la sută din valoarea creditelor pe care le pot accesa antreprenorii din Iași la una din băncile partenere. Aceștia nu vor plăti dobânda, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100 la sută de la bugetul de stat, până la data de 31 decembrie, 2020, cu posibilități de prelungire. Cei care se înscriu în cadrul programului nu plătesc comisionul de rambursare anticipată. Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

Cum se pot obține banii?

Cererile de finanțare se vor depune online, iar pașii parcurși de potențialii beneficiari sunt următorii: IMM-ul intră în aplicația disponibilă pe portalul www.imminvest.ro, completează online datele de identificare, atașează declarația IMM în format pdf, solicită unul sau mai multe credite/linii de credit. Aplicația va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării. FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului și un număr de înregistrare, după verificarea informațiilor furnizate de potențialul beneficiar.

Dosarul este analizat

FNGCIMM pune online la dispoziția instituției de credit selectate documentele înregistrate de IMM, precum și acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant. Instituția de credit analizează cererea de finanțare și adoptă intern decizia de acordare a creditului de investiții/creditului liniei de credit, conform solicitării beneficiarului. Ultimii pași parcurși de antreprenori sunt ca instituția de credit să aprobe creditul și să transmită către FNGCIMM solicitarea privind acordarea garanției de stat.

Adauga un comentariu