Local

Proiect pentru stațiile de reîncărcare al mașinilor electrice. Ce măsuri trebuie să ia primarii din comunele ieșene

Publicat: 09 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proiect pentru stațiile de reîncărcare al mașinilor electrice. Ce măsuri trebuie să ia primarii din comunele ieșene
O ședință a membrilor CJ alături de primarii din județ a avut loc în data de 7 martie

Consilierii județeni din Iași au discutat cu primarii din Iași despre măsurile pe care trebuie să le ia în următoarea perioadă comunitățile pe care le au în subordine în vederea realizării pe termen lung a proiectului care vizează stațiile de încărcare pentru mașinile electrice din județul Iași.

Conform președintelui CJ Iași, Costel Alexe, deși situația actuală vizează deseori subiecte referitoare la războiul dintre Ucraina și Rusia, nici proiectele începute în acest an nu trebuie lăsate în urmă, acesta făcând referire la felul în care pot influența acțiunile noastre din prezent viitorul, mai ales consecințele noastre asupra mediului. Astfel, acesta înaintează proiectul care plasează Iașul în topul celor mai sustenabile orașe din țară.

 Costel Alexe in cadrul unei sedinte
Costel Alexe susține că deciziile sustenabile luate acum vor conta foarte mult pentru viitorul ieșenilor

Bani prin PNRR pentru stațiile de reîncărcare a mașinilor electrice

masini care sunt incarcate la statii de incarcare 
În județul Iași există 250 de mii de autovehicule care generează foarte multă poluare

Consiliul Județean Iași a organizat o ședință alături de primarii din județ și reprezentanții Delgaz Grid pentru a discuta despre proiectele de amplasare a stațiilor de încărcare electrică la nivelul județului. În trecut, mai multe comune precizau faptul că un astfel de proiect ar fi benefic pentru situația actuală din cadrul instituțiilor pe care le au în subordine, însă gradul de poluare ridicat era un factor care reprezenta un risc major.

Conform lui Costel Alexe, președintele CJ Iași, realizarea acestui proiect se poate face prin accesarea unor fonduri pentru proiectele destinate construirii de stații de reîncărcare electrice. Crearea unei infrastructuri verzi pentru transport este o necesitate a ieșenilor, pe care membrii consiliului o iau în vedere, în județ existând peste 1 milion de locuitori și peste 250.000 de autovehicule care generează foarte multă poluare, acestea fiind sub categoria Euro 4.

Prin fondurile alocate de către Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 154 de milioane de euro poate fi implementată infrastructura de transport verde.

Totodată, Ministerul Mediului prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a lansat un astfel de program cu o valoare estimată de 500 de milioane de lei.

,,Toate unitățile administrativ-teritoriale trebuie să se implice în Programul Stații de încărcare pentru vehiculele electrice în localități și să valorifice liniile de finanțare pe care le vor avea la dispoziție pentru a promova utilizarea transporturilor durabile, curate”, a susținut Costel Alexe.

statii de reincarcare electrica
La începutul anului 2022 a început proiectul care viza întocmirea unor stații de încărcare a mașinilor electrice în comunele din județul Iași

Județul Iași pe lista celor mai sustenabile orașe din țară

 niste dosare pe o masa
Primarii din județul Iași și reprezentanții Delgaz Grid pentru vor discuta despre proiectele de amplasare a stațiilor de încărcare electrică

În luna februarie a acestui an, mai marii CJ-ului anunțau faptul că mai multe stații de încărcare a energiei electrice vor fi amplasate în mai multe localități din județul Iași, în acel moment fiind semnalată această nevoie, Iași fiind orașul cu cea mai mare flotă de mașini electrice din țară. La acel moment, „Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în județul Iași” era unul dintre proiectele care plasa județul Iași pe lista celor mai sustenabile județe din țară, contractul de achiziție publică valorând în momentul respectiv suma de 83.343 lei fără TVA.

Cum deciziile luate pe termen lung implică un grad mai înalt de alocare a resurselor și a timpului, Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean, susținea faptul că mai mulți pași vor fi parcurși până la finalizarea întregului proces.

Conform lui Sorin Afloarei, întregul contract va viza servicii precum: studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuție, proiect pentru autorizarea lucrărilor de construcții și DTOE (Documentație Tehnică pentru Organizarea Execuției), verificarea proiectului tehnic conform prevederilor în vigoare aferente proiectului asistență tehnică pe timpul execuției lucrărilor. Proiectul va fi depus în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, având finanțare din partea Ministerului Mediului din România.

În urma discuțiilor avute cu primarii, câteva propuneri de amplasamente pentru stațiile de reîncărcare pentru mașini electrice vor fi transmise către Delgaz Grid, urmând ca prin intermediul ACORP să fie organizate întâlniri între primari, consultanți și compania menționată.

Adauga un comentariu