Economic Local

Război între firmele de procesat carne! Afacerist din Iași cu milioane de euro, dar cu un picior în groapă. O femeie i-a venit de hac – FOTO

Publicat: 06 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Un afacerist din Iași a produs 5 milioane de euro în ultimii ani din preparatele de carne. A intrat în insolvență din cauza competitorilor. Patroana societății Tomtradis Product SRL s-a trezit cu facturi neachitate de aproape 600.000 lei. „Ce să zic, au fost probleme. Nu am niciun comentariu. E duminică”, a precizat patronul Iasicarn SRL. Administratorul judiciar va stabili ce bunuri pot fi valorificate, în cazul în care aceste datorii nu vor fi achitate

Probleme pe piața procesatorilor de carne din Iași. Este și cazul cunoscutei societăți Iasicarn SRL, condusă de afaceristul Petru Baciu. Firma acestuia a intrat în insolvență la finalul anului trecut, dar abia recent a fost finalizat tabelul preliminar de creanțe al creditorilor. Culmea, suma cea mai mare o datorează tot unui procesator, Tomtradis Product SRL, societatea condusă de Petronela Bejan, adică 580.915 lei. Masa credală este completată de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași – 139.768 lei, Banca Transilvania – 128.065 lei, Practicomerț Strugaru SRL – 32.319 lei. Sume mult mai mici au de recuperat Salubris SA, Primăria comunei Tomești, Telekom România sau Ministerul Mediului. Contactat telefonic de către reporterii BZI, Petru Baciu nu a vrut să ofere prea multe detalii despre situația actuală a societății.

„Ce să zic, au fost probleme. Nu am niciun comentariu. E duminică”, a precizat Baciu.

Administrator judiciar a fost desemnat Cabinet Individual de Insolvență Ciobanu Vasile.

Afacerea e de milioane

Conform datelor financiare ale Iasicarm SRL, afacerea pare de succes. În perioada 2015-2018, s-a înregistrat o cifră de afaceri de 24,5 milioane lei, aproximativ 5 milioane de euro. Probleme au început în 2017, când firma începea să înregistreze pierderi. În 2018, pierderile erau de aproape 200.000 lei. Firma comercializează produse din carne de porc, de pui, vită și pune la dispoziție mai multe preparate tradiționale.

„Dacă la început produceam cca. 200kg/zi și cu o gamă de 12 produse tradiționale, pe care le vindeam în magazinele noastre proprii din Iași, Botoșani și Suceava și în târgurile din București, Iași și Bacău, astăzi, ca urmare a cererii tot mai mari a produselor noastre pe piață, am investit peste un milion de euro în hala de producție și în utilajele de ultimă generație aflate în fabrica noastră de pe platforma Comtom Tomești, ajungând astfel la o capacitate de producție de 3 tone/zi, având o gamă foarte largă de produse.

Am îndrăznit să plecăm la acest drum anevoios cu numai 4 angajați, ajungând în ziua de astăzi la un număr de 20 de angajați și cu încrederea că în perioada următoare vom fi în permanentă creștere. Această echipă, sub conducerea unui lider profesionist, are grijă ca această societate, devenită simbol al prosperității, succesului și unicității, să evolueze în permanență către perfecțiune, obținând în fiecare zi noi succese profesionale”, se arată în descrierea afacerii.

Și Tomtradis este în insolvență

Dacă Petronela Bejan ar recupera datoria de la Petru Baciu, ar rezolva problemele cu societatea Tomtradis Product SRL, care se află tot în insolvență. Are de plătit creanțe în valoare de 582.644 lei, aproximativ aceeași sumă ce trebuie recuperată de la patronul Iasicarn SRL. Bejan are facturi neachitate către Vanbet SRL, Sagrod SRL, Avicola Focșani SA, Agrimarvas SRL. Spre deosebire de Iasicarm, societatea Petronelei Bejan e pe profit. În 2018, cel puțin, cifra a de afaceri a fost de 6,6 milioane de lei, profit de 31.352 lei, datorii de 2,3 milioane de lei, cu un număr de 5 angajați. Cifrele aferente anului trecut nu sunt disponibile. Contactată telefonic, Petronela Bejan nu a comentat situația.

„Alo, alo”, a spus afacerista, după care a închis telefonul.

Finanțele se luptă cu evazioniștii

De precizat că, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, conform ultimelor date, la nivelul la nivelul județului Iași Fiscul a înregistrat încasări de aproape 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro, de la persoane fizice și juridice. La nivel de regiune, media de încasări lunară a fost de 1,3 miliarde lei. Față de anul 2018, diferențele nu sunt majore. În ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată de restructurarea activității ANAF. În această perioadă, activitatea de inspecție fiscală a fost redusă.

Adauga un comentariu