Local

Reacţia lui Tudorel Toader la transpunerea Directivei privind spălarea banilor

Publicat: 17 iul. 2020
Ce scenarii vede prof. univ. dr. Tudorel Toader pentru începerea cursurilor
Ce scenarii vede prof. univ. dr. Tudorel Toader pentru începerea cursurilor

Reacţia lui Tudorel Toader la transpunerea Directivei privind spălarea banilor a venit în urmă cu puţin timp. România şi Irlana sunt obligate de Comisia Europeană la plata unei sume forfetare în cuantum de 3 milioane de euro, respectiv, 2 milioane de euro pentru a nu au transpus complet, în termenul prevăzut, Directiva care se referă la spălarea banilor. Tudorel Toader are o reacţie asupra acestei penalizări.

Reacţia lui Tudorel Toader la transpunerea Directivei privind spălarea banilor

România a fost obligată de Comisia Europeană la plata a 3 milioane de euro pentru că nu a transpus la timp o directivă care se referă la spălarea banilor. Directiva 2015/8491 urmărește să prevină utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor și al finanțării terorismului. Statele membre trebuiau să transpună această directivă în dreptul lor național până la 26 iunie 2016 și să informeze Comisia Europeană cu privire la măsurile adoptate în această privință.

La 27 august 2018, Comisia a sesizat Curtea cu două acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, considerând că România, pe de o parte, și Irlanda, pe de altă parte, nu au transpus în mod complet Directiva 2015/849 în termenul stabilit în avizele motivate respective, și, nici nu au comunicat măsurile naționale de transpunere corespunzătoare.

Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader are o reacţie la aceasta amendă

Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader a oferit un punct de vedere legat de acuzele care i se aduc. Acesta susţine faptul că Ministerul Justiţiei a acţionat complet în consecinţă şi că se poate vedea de ce a fost blocată această directivă. Tudorel Toader îi invită pe cei care critică atitudinea ministerului să se uite pe transcriptul şedinţelor de Guvern unde el a cerut de nenumărate ori să fie adoptată această directivă printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Propunerile, conform lui Tudorel Toader, nu au fost niciodată aprobate:

”Nevoia de adevăr, nevoia de documentare !
……..pentru cei ce scriu ori vorbesc despre Directiva privind spălarea banilor și faptul de a nu fi fost transpusă în legislația internă.

1. De la Ministerul Justiției poate fi solicitat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind spălarea banilor, a se vedea unde și de ce a fost blocat.

2. Din transcriptul ședințelor de Guvern poate fi văzut de câte ori am solicitat că proiectul de lege, care tot stătea blocat, să fie adoptat prin OUG, pentru transpunerea aceleași Directive, cu motivarea faptului că există jurisprudență CCR, potrivit căreia „se justifică urgența adoptării unei OUG în vederea transpunerii unei Directive, pentru evitarea intrării în procedura de infringement”, propunere care nu a fost acceptată !” menţionează Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei.
Adauga un comentariu