International

Reclama în care un bărbat mănâncă un sandviș cu liliac, investigată de autoritatea de reglementare a publicității din Australia – VIDEO

Publicat: 05 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reclama în care un bărbat mănâncă un sandviș cu liliac investigată de autoritatea de reglementare a publicității din Australia - VIDEO
Reclama face parte dintr-o campanie de marketing amuzantă, care îi încurajează pe australieni să-și exploreze propriile grădini, fiindcă nu au putut călători vara trecută.

Firma Boating Camping Fishing (BCF) a realizat o reclamă în care un bărbat, pescar, mănâncă un sandviș cu liliac. Aceasta a fost  vizualizată de peste 250.000 de ori pe Youtube. Fiindcă în cadrul reclamei este ironizat faptul că pandemia a fost provocată de o persoană care a mâncat un liliac, autoritatea de reglementare a publicității din Australia a anunțat că investighează reclama, potrivit BBC.

Deși primele cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost legate de o piață de animale vii din orașul chinez Wuhan, până în momentul de față nu există dovezi concludente despre originea virusului și modul în care acesta s-a răspândit inițial.

„Autoritatea a primit mai multe plângeri despre reclama campaniei publicitare de vară a BCF și este în procesul de evaluare a acestor reclamații pentru a vedea dacă ridică o problemă”, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al Biroului de Standarde în Publicitate australian.

Potrivit unui purtător de cuvânt al firmei BCF, declarație făcută pentru presa australiană, reclama face parte dintr-o campanie de marketing amuzantă, care îi încurajează pe australieni să-și exploreze propriile grădini, fiindcă nu au putut călători vara trecută.

„Bineînțeles că înțelegem severitatea pandemiei și a răspândirii COVID-19 dar este clar că această reclamă a fost realizată în același spirit”, a declarat acesta.

Anul trecut, relațiile dintre China și Australia s-au deteriorat simțitor, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Acum, unora le este frică de faptul că reclama ar putea cauza noi probleme pentru relațiile bilaterale dintre cele două țări.

Virusul SARS-CoV-2 se presupune că a scăpat dintr-un laborator

În luna aprilie a anului 2020, dr. Jacques Fiorentino, fost medic de urgență (SAMU și SOS Médecins) și fost instructor la Crucea Roșie franceză, a explicat pentru Top Sante că noul coronavirus nu poate fi fabricat de om:

„Pornind de la modele experimentale, cercetătorii au reușit să reconstruiască calea coronavirusului Sars-Cov-2: dacă specialiștii nu sunt încă 100% siguri de originile sale exacte, coronavirusul a trecut într-adevăr din animale la oameni”.

În ceea ce privește dacă a scăpat dintr-un laborator, ipoteza a rămas puțin probabilă, potrivit specialistului: „nivelul de securitate al unui laborator de virologie este chiar mai mare decât cel al unei centrale nucleare”.

Dar un studiu realizat de 5 cercetători francezi și publicat în revista specializată Medecina/Stiinte semănă semințele îndoielii. Dr. Étienne Decroly, virolog la CNRS și coautor al acestui studiu, estimează astfel că „ipoteza unui virus care ar fi părăsit accidental un laborator este una plauzibila și, din păcate, nu poate fi exclusă în prezent”, potrivit Top Sante.

Pentru că, dacă știm că noul coronavirus provine într-adevăr dintr-un virus transmis de lilieci, încă nu s-a identificat „animalul gazdă intermediar” care ar fi permis transmiterea la oameni – pangolinul a fost enuntat de cercetători.

Cum a ajuns virusul de la lilieci la oameni?

„În ipoteza unui virus evadat dintr-un laborator, Sars-Cov-2 ar fi scapat dintr-un virus izolat de liliac, în timpul colectărilor de probe. Ar fi putut fi cultivat în laborator pe celule sau animale pentru a înțelege modul în care acest virus este capabil să treacă bariera speciei. (…) Nu ar fi vorba de construirea unei arme biologice, ci de cercetare care vizează o mai bună înțelegere a funcționării acestui virus”, explică dr. Decroly.

Adauga un comentariu