Eveniment-Social

Reprezentanți ai Şcolii Gimnaziale „Elena Cuza” din Iași au discutat despre Clubul Impact „Copiii Doamnei Cuza”, despre primul proiect realizat anul acesta de către membrii clubului, activități provocatoare pentru elevi, altruism, bunătate și plăcerea de a învăța, în Studioul BZI LIVE – FOTO, VIDEO

Publicat: 03 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
prof. Georgiana Livia Antoci, director respectiv elevii Diana Drugu şi Laurenţiu Asihin au venit în Studioul BZI LIVE

Joi, 3 iunie 2021, la ora 15.00 în Platoul BZI LIVE a fost programată o editie-dialog ce are în prim-plan povestea superbă şi proiectele aparte realizate de elevii şi profesorii de la Şcoală Gimnaziala „Elena Cuza” alături de prof. Georgiana Livia Antoci, director respectiv elevii Diana Drugu şi Laurenţiu Asihin. Astfel, un subiect abordat a fost legat de Clubul Impact „Copiii Doamnei Cuza” unde membrii acestuia desfăşoară activităţi „altfel”, menite să cultive valori precum: altruismul, bunătatea, plăcerea de a învăţa, curajul, modestia, recunoştinţa. Primul proiect realizat anul acesta de către membrii Clubului a fost Muzeul în aer liber intitulat „Elena Cuza – Doamna tuturor romanilor”, inaugurat cu ocazia „Zilelor Şcolii”.

Un alt proiect de suflet a fost „Iaşi citeşte!”, cu motto-ul „Azi un mesaj pe asfalt, mâine o schimbare”, proiect în curs de aprobare. Acesta consta în imprimarea unor mesaje motivaţionale, inspirationale în dreptul trecerilor de pietoni din cartierul Canta – Păcurari, cu scopul creşterii stării de bine a locuitorilor din comunitate, precum şi a tuturor ieşenilor. Pe de altă parte, au fost prezentate elemente ce ţin de viaţa şcolii, alte proiecte derulate sau care urmează a fi implementate, activităţi educaţionale, parteneriatul cu părinţii, gânduri ale elevilor şi percepţia lor faţă de Educaţie. De asemenea, au fost reliefate şi detalii legate de recent încheiată serie de evenimente, derulate în intervalul 17 – 21 mai 2021 sub egida „Zilele Şcolii”. Cu acest prilej, în fiecare zi s-au desfăşurat activităţi provocatoare pentru elevii care au încercat să afle mai multe despre doamna Elena Cuza şi să-i promoveze o imagine cât mai aproape de adevăr celei care a fost Prima Doamnă a României moderne. „Omul nu vieţuieşte decât prin faptele sale!” a fost deviza care i-a condus viaţa şi pare că şi la Şoala Gimnazială „Elena Cuza”, de la mic la mare, totul a avut loc în spiritul de compasiune şi generozitate exprimat de motto-ul „Noua ne pasă!”.

Scurt istoric

O cercetare atentă a documentelor de arhivă şi a lucrării lui N. A. Bogdan „Oraşul Iaşi. Monografie istorică, socială, ilustrata”, ediţia a II-a, 1903, ne dezvăluie faptul că Şcoala Nr. 9 îşi trage obârşia din Şcoala de Fete nr. 3 „Petru Poni”, care a luat fiinţă în anul 1892 şi a funcţionat on local propriu în Stradă Păcurari din 1910 până în 1944, când a fost distrusă de bombardament. În 1946 s-a reînfiinţat, sub denumirea de Şcoală de 7 ani Nr. 9 „Petru Poni”, primind în folosinţă, 3 ani mai târziu, localul care aparţine astăzi Şcolii Nr. 38, situat în Stradă Păcurari nr. 112. În anul 1963, şcoală a devenit de 8 ani, continuându-şi activitatea în localul menţionat până la cutremurul din 1977, când clădirea a fost avariată.

La 1 septembrie 1978 este dat în folosinţă localul din Stradela Canta Nr. 10, Şcoala Generală Nr. 9, cunoscută sub numele de „Petru Poni” mutându-se aici cu dascăli, elevi, arhivă şi amintiri. După evenimentele din 1989, Scoala Nr. 38, proaspăt înfiinţată în vechea incinta, şi-a luat numele de „Petru Poni”, iar Scoala Nr. 9 a rămas să-şi ducă mai departe existenta în această clădire, primind numele de „Elena Cuza”.

Misiune

Scoala „Elena Cuza” Iaşi deschide uşile tuturor celor care au nevoie de educaţie (copii, tineri şi adulţi). Instituţia face parte dintr-un sistem educaţional public, democratic şi deschis, caracterizat prin cooperare, încurajarea spiritului de iniţiativă, a creativităţii şi promovarea egalităţii de şanse pentru toţi elevii, realizate printr-o comunicare deschisă cu toţi actorii educaţionali. Oferta instituţiei vizează formarea centrată pe elev, stimulează tratarea interculturala şi transdisciplinara cu implicarea activă a comunităţii în viaţa şcolii, iar activităţile extracurriculare sunt diversificate la propunerile elevilor. Se creează un mediu favorabil învăţării, care să asigure un climat adecvat, bazat pe respect, dăruire reciprocă, în care fiecare persoană să beneficieze de şansa pregătirii şi dezvoltării sale.

Viziune

Scoala „Elena Cuza” se înscrie cu responsabilitate în politica educaţionala care încurajează funcţionarea instituţiei pe principiul descentralizării; Creează un cadru educativ, curricular şi extracurricular pentru formarea/dezvoltarea competentelor de bază, asigurând egalitatea de şanse; Extinde accesul la tehnologia modernă prin introducerea opţionalului „Prietenul meu, Calculatorul” la învăţământul primar şi prin diversificarea gamei de servicii IT; Consolidează parteneriatul cu reprezentanţii comunităţii locale, ONG-uri, scoli din alte judeţe şi cu alţi factori economici, prin care se pot atrage fonduri extrabugetare; Intensifică activităţile de educaţie ecologică şi cele privind calitatea vieţii; Iniţiază acţiuni de voluntariat în cadrul proiectelor coordonate de S.N.A.C.

Ţinte strategice

Centrarea managementului resurselor umane pe recrutarea, motivarea şi reţinerea personalului didactic cu rezultate deosebite. Dezvoltarea competentelor de comunicare şi antreprenoriale ale elevilor, în vederea unei optime inserţii profesionale şi sociale.

Promovarea valorilor culturale, artistice şi tradiţionale, care pun în valoare spiritul viu al locului unde fiinţează şcoală, prin organizarea unui grup de cântece şi dansuri folclorice, realizarea unei culegeri de folclor local. Studiul aprofundat al limbilor străine în cabinete specializate, modernizarea spaţiilor de învăţare, a unei săli de sport şi a cabinetelor IT. Stimularea şi dezvoltarea unui parteneriat activ cu familiile elevilor (prin dezvoltarea unor programe de formarea a adulţilor), cu scoli din ţară şi din străinătate, cu instituţii ale comunităţii locale.

Adauga un comentariu