International

Restricţiile privind lichidele în bagajul de mână ar putea fi eliminate la aeroporturile din Marea Britanie

Publicat: 24 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Restricţiile privind lichidele în bagajul de mână ar putea fi eliminate la aeroporturile din Marea Britanie
Restricţiile ce ţin de lichidele în bagajul de mână ar putea fi eliminate la aeroporturile din Marea Britanie

De la jumătatea anului 2024, restricţiile ce ţin de lichidele în bagajul de mână ar putea fi eliminate la aeroporturile din Marea Britanie, în contextul în care se vor introduce noi scanere de securitate 3D.

Din 2006, lichidele din bagajul de mâna trebui să fie transportate în recipiende de cel mult 100 de mililitri, care sunt supuse verificărilor de către personalul de securitate specializat din aeroporturi.

Restricţiile privind lichidele în bagajul de mână ar putea fi eliminate la aeroporturile din Marea Britanie

La aeroportul Iondonez Heathrow Airport scanerele 3D au început să apară din 2017 şi sunt folosite deja în aeroporturile din SUA. Astel, permit personalului de securitate să verifice conţinutul bagajelor de cabină şi să rotească imaginile pentru verificare.

”Am început extinderea zonei de securitate la terminalul 3, ce are mai multe scanere CT. Avem ca termen limită jumătatea lui 2024 de la Ministerul Transporturilor”, a explicat directorul executiv al aeroportului Heathrow, John Holland-Kaye.

Decizia vine în contextul în care un motiv de aşteptare la controlul de securitate este reprezentat de pasagerii care transporta recipiente mari cu lichide.

Potrivit oficialităţilor guvernamentale britanice, interdicţia privind trasportarile de recipiente mai mari de 100 ml în bagajul de mâna nu se va mai aplica după introducerea noului sistem de scanare.

Ministerul Transporturilor britanic ceruse iniţial ca toate aeroporturile din Regatul Unite să fie dotate cu noile scanere de la 1 decembrie 2022, dar pandemia de COVID-19 a făcut ca acest termen să nu poată fi respectat.

Pentru luna septembrie, datele Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATĂ) indică niveluri ale traficului de pasageri de numai 73% faţă de cele pre-pandemie.

Scoţia plănuieşte ruperea de Marea Britanie

În altă ordine de idei, vă aducem aminte că tot ieri, 23 noiembrie 2022, referendumul de independenţă al Scoţiei a fost respins de Curtea Supremă din Marea Britanie. Cea mai înaltă instanţă din Marea Britanie a decis, miercuri, 23 noiembrie 2022, ca Parlamentul Scotiei nu poate legifera referendumul de independentă, fiind de acord cu guvernul britanic că problemele constituţionale sunt rezervate parlamentului de la Westminster.

Prim-ministrul Nicola Sturgeon a declarat că independenţa Scotiei este „esenţială pentru a construi o economie care funcţionează pentru toată lumea”. Având aceste lucruri în vedere, adversarii politici ai Scotiei au avertizat că divizarea Marii Britanii este ca un „joc de noroc cu mijloacele de trai ale oamenilor”.

„Parlamentul scoțian nu are puterea de a legifera cu privire la un referendum privind independența Scoției”, a declarat președintele Curții Supreme.

Așadar, guvernul scoţian nu poate organiza un alt referendum privind independent. Preşedintele Curţii Supreme, Robert Reed, a explicat că un scrutin în acest sens va avea consecinţe asupra uniunii cu Regatul Unit şi necesită acordul puterii de la Londra.

Şi secretarul de stat britanic, Alister Jack, a venit cu o reacţie în acest sens, declarând că respectă decizia Curţii Supreme.

”Luăm notă şi respectăm decizia unanimă a Curţii Supreme. Populaţia din Scoţia doreşte ca ambele guverne să-şi concentreze întreaga atenţie şi resurse pe chestiuni care pentru ei contează cel mai mult”, a scris Alister Jack pe Twitter.

De altfel, aflându-se acum „în recesiune”, Marea Britani continuă să analizeze proiectele de lege, așa cum ridicarea restricțiilor privind lichidele în bagajul de mână la aeroporturi.

Adauga un comentariu