International

Referendumul de independenţă al Scoţiei, respins de Curtea Supremă din Marea Britanie

Publicat: 23 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Referendumul de independenţă al Scoţiei respins de Curtea Supremă din Marea Britanie
Referendumul de independenţă al Scoţiei a fost respins de Curtea Supremă din Marea Britanie

Referendumul de independenţă al Scoţiei a fost respins de Curtea Supremă din Marea Britanie. Cea mai înaltă instanţă din Marea Britanie a decis, miercuri, 23 noiembrie 2022, ca Parlamentul Scotiei nu poate legifera referendumul de independentă, fiind de acord cu guvernul britanic că problemele constituţionale sunt rezervate parlamentului de la Westminster.

Preşedintele Curţii Supreme, alături de judecători, a decis ca proiectul de lege privind votul pentru independenţa propus de SNP „se referă” la chestiuni care ţin de competenta Westminsterului. În acest context, Parlamentul scoțian nu poate decide să organizeze un al doilea referendum privind independența fără acordul Westminsterului.

Referendumul de independenţă al Scoţiei, respins de Curtea Supremă din Marea Britanie

Planurile de a organiza un al doilea scrutin pe 18 octombrie 2023 a fost propus de liderul SNP, Nicola Sturgeon prim-ministrul Scoţiei.

„Parlamentul scoțian nu are puterea de a legifera cu privire la un referendum privind independența Scoției”, a declarat președintele Curții Supreme.

Așadar, guvernul scoţian nu poate organiza un alt referendum privind independent. Preşedintele Curţii Supreme, Robert Reed, a explicat că un scrutin în acest sens va avea consecinţe asupra uniunii cu Regatul Unit şi necesită acordul puterii de la Londra.

Nicola Sturgeon, şefa executivului din Scoţia a fost dezamăgită” de decizie, subliniind că „o lege care nu-i permite Scoţiei să-şi aleagă propriul viitor fără acordul Westminsterului arată că noţiunea de parteneriat voluntar cu Regatul Unit nu este decât un mit”.

Şi secretarul de stat britanic, Alister Jack, a venit cu o reacţie în acest sens, declarând că respectă decizia Curţii Supreme.

”Luăm notă şi respectăm decizia unanimă a Curţii Supreme. Populaţia din Scoţia doreşte ca ambele guverne să-şi concentreze întreaga atenţie şi resurse pe chestiuni care pentru ei contează cel mai mult”, a scris Alister Jack pe Twitter.

55% dintre scoţieni au refuzat să abandoneze uniunea cu Regatul Unit la referendumul din 2014, însă întrucât s-a produs Brexitul, căruia 62% dintre alegătorii din Scoţia s-au opus, Partidul Naţional Scoţian (SNP) spune că asta schimbă datele problemei. SNP îşi doreşte reintegrarea acestei provincii în Uniunea Europeană ca stat independent.

Scoţia plănuieşte ruperea de Marea Britanie

Prim-ministrul Nicola Sturgeon a declarat că independenţa Scotiei este „esenţială pentru a construi o economie care funcţionează pentru toată lumea”. Având aceste lucruri în vedere, adversarii politici ai Scotiei au avertizat că divizarea Marii Britanii este ca un „joc de noroc cu mijloacele de trai ale oamenilor”.

Înainte de a anunţa că doreşte independentă de Marea Britanie, Sturgeon a declarat că Scotia are o „abundenţă de oameni calificaţi, afaceri inovatoare şi resurse naturale”.

„Economia Scoţiei este una dintre cele mai performanţe din Marea Britanie – cu toate acestea, economia Regatului Unit, în special după Brexit, este acum în urma multor competitori din UE şi internaţionali. Modelul economic al Regatului Unit eşuează după cum se poate vedea şi din ce în ce mai mult ţine pe loc Scoţia. Independenţa este acum esenţială pentru a construi o economie care funcţionează pentru toată lumea”, a adăugat ea.

Vorbind de situația economică în Marea Britanie, am putea adăuga că economia statului este acum în contracție. Ministrul de Finanțe, Jeremy Hunt, a declarat recent că Marea Britanie este „acum în recesiune”.

Așadar, reamintim faptul că Scoția plănuiește să se rupă de Marea Britanie, însă, deocamandată, referendumul de independenţă al Scoţiei a fost respins de Curtea Supremă din Marea Britanie.
Adauga un comentariu