Pentru o zi de post sau pentru perioada în care eşti la dietă, mai mereu ai lipsă inspiraţie. Nu ştii ce să mănânci, ce să găteşti, ce alimente să consumi, astfel încât să respecţi toate condiţiile. De aceea, astăzi îţi propunem ceva bun, ca la bunica, dar şi perfect pentru dietă. Iată o reţetă de ciorbă ţărănească acrită cu zeamă de varză.
Ingredientele le ai în bucătărie, cu siguranţă. Dacă nu, dă repede o fugă până la piaţă. În perioada aceasta, abundă de tot felul de legume şi e păcat să nu profiţi de ele. Inclusiv zeamă de varză găseşti la piaţă. Vorbim, bineînţeles, despre lichidul în care varza a stat toată iarna la murat, în butoi. Pregăteşte-ţi pentru această reţetă de ciorbă ţărănească acrită cu varză câteva linguri de smântână, dacă nu ţii post, o mămăligă fierbinte şi, bineînţeles, şi ardei iute. Spor la gătit şi poftă bună!
Mai întâi curăță şi spală legumele. Cartofii trebuie tăiaţi în cuburi potrivite. Restul legumelor se taie cât mai mic. Încinge puţin ulei într-o tigaie, după care pune ceapă. În momentul în care începe să-şi schimbe culoarea, adaugă ţelina, rădăcina de pătrunjel şi morcovii. Amestecă, pentru a se pătrunde bine, după care adaugă pasta de roşii. Omogenizează și lasă să fiarbă timp de câteva minute.
Simultan, în alt vas pune la fiert nişte apă cu foarte puţină sare. Când începe să dea în clocot, adaugă cuburile de cartofi. Atunci când aceştia sunt fierţi al dente, pune zeama de varză în oală şi legumele călite în tigaie. Lasă să dea un clocot şi adăugă piper, tarhon uscat şi mărunţit şi câteva frunze de ţelină. Lasă să fiarbă maxim 10 minute, adică atât cât să se pătrundă aromele. După ce stingi focul, presara pătrunjel verde, tocat mărunt.
Pentru această reţetă de ciorbă ţărănească cu zeama de varză pregateste-t 1-2 linguri de smântâna şi o ceapă roşie.
Ţine cont şi de aceste sfaturi:
Iată de ce e bine să consumi zeama de varză din când în când:
Tot pentru o zi de post este ideală și ciorba făcută ca la mănăstire.