Culinar

Reţeta de piperchi țârgâsiti, servită la nunta Simonei Halep

Publicat: 20 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reţeta de piperchi țârgâsiti servită la nunta Simonei Halep
Preparatul este specific aromânilor și se face din ingrediente puține

Săptămâna trecută, Simona Halep s-a căsătorit la Starea Civilă cu Toni Iuruc. Ca în cazul oricăror altor vedete, fanii au fost curioşi în privinţa modului în care s-a organizat evenimentul. Având în vedere că vorbim despre două familii de aromâni, curiozităţile au făcut referire şi la meniu. Ce s-a mâncat? Ce preparate delicioase li s-au pus musafirilor în farfurii? Ei bine, s-a aflat şi meniul, iar un preparat ne-a atras atenţia. De aceea vă invităm să-l gătim împreună şi să-i aflăm secretele. Iată rețeta de piperchi țârgâsiti.

Dacă vei citi lista de ingrediente, îţi vei da seama că este un fel de mâncare absolut obişnuit, nici pe departe ceva din restaurantele cu stele Michelin. Ba mai mult, se face din produse pe care noi le utilizăm mai ales toamna, la gătirea zarzavaturilor şi a conservelor. Pe înțelesul tuturor, vorbim despre o tocană de ardei prăjiți. Termenul piperchi se traduce prin ardei, iar țârgâsiti prin prăjit. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente pentru reţeta de piperchi țârgâsiti:

  • 700 g roșii zemoase, bine coapte
  • 1 kg ardei gras roșu sau ardei kapia
  • 300 g temelea de oaie
  • 3 ouă proaspete
  • sare
  • 60 ml ulei
  • piper

Mod de preparare:

Prima dată se spală ardeii şi roşiile. Apoi ardeii se curăţă şi se taie în bucăţi mici, cam de 3-5 cm. Se încinge uleiul la foc mediu şi se călesc ardeii în tigaie. Lasă-i să se înmoaie mai întâi, apoi să se rumenească. După aceea se taie roşiile cubuleţe. Ideal ar fi să le îndepărtezi pielita. Pune roşiile peste ardei şi presară puţină sare, dar şi piper. Amestecă şi lasă să se gătească totul în jur de 7-8 minute. După aceea adaugă usturoiul curăţat şi mărunţit şi brânza rasă. Omogenizează. Sparge ouăle şi bate-le bine, după care toarnă-le şi pe ele în tigaie. Amestecă repede, ca să nu se coaguleze, ci să se gătească pe îndelete. Mâncarea poate fi luată de pe foc în momentul în care ouăle s-au gătit.

Despre reţeta aromână de piperchi țârgâsiti

I se mai spune piperchi macedonean şi constă, de fapt, în prăjirea ardeilor. Aceştia sunt, de altfel, ingredientul principal. Gustul final e dat de ouăle bătute şi adăugate şi de brânza sfărâmată. Perfect este să folosești brânză de oi cât mai proaspătă, întrucât va avea gust și mai bun preparatul final. Iată câteva lucruri de ţinut minte când prepari reţetă de piperchi țârgâsiti:

  • foloseşte o tigaie cu pereţi subţiri, pentru ca legumele să se înmoaie repede;
  • nu pune sare de la început, întrucât brânza de oi este oricum sărată. Mai bine potriveşti gustul chiar la final;
  • ideal este să cureţi roşiile de pieliță, pentru a se înmuia şi omogeniza foarte bine cu ardeii;
  • pentru un plus de gust, poţi adăuga 2-3 linguriţe de dulceaţă de ardei iute şi sos de rodie;
  • brânza trebuie sfărâmată mărunt sau dată pe răzătoare, pentru a se topi cât mai repede în mâncarea fierbinte;
  • ouăle bătute se adaugă în tigaie, peste restul ingredientelor, după ce focul e dat spre minim;
  • preparatul se poate servi cu pâine prăjită, crutoane sau chiar şi mămăliguță.
Adauga un comentariu